početak EKONOMIJA Ko (ne) ćuti na Ekonomskom?

Ko (ne) ćuti na Ekonomskom?

od nedelja
667 pregleda

Poslednjih dana često se setim pitanja koje sam pre nekog vremena videla na društvenim mrežama. Pitanje je glasilo: zašto ćuti Ekonomski? Kontekst je bila doktorska disertacija kandidata mr Siniše Malog, danas na poziciji ministra finansija u Vladi Republike Srbije, najpre odbijena na Ekonomskom fakultetu, a potom odbranjena na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Zainteresovana javnost čudila se zašto se o tome ne oglašava Ekonomski fakultet kako bi doprineo ostvarenju prava da bude informisana. Ipak, jedna od onih koja je o ovoj temi često govorila u javnosti bila je prof. dr Danica Popović, redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zato ja danas želim da govorim o njoj, tačnije o bezočnom napadu na njen ugled i njenu čast koji je otpočeo organizovanjem Tribine o akademskoj čestitosti 28. februara 2019. godine.

Tribinu su na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu upriličili članovi studentske organizacije SPEKOF. Bila sam među prisutnima te mogu prilično precizno da svedočim o tome šta se dogodilo. I da kažem da je u meni i onda i sada preovladalo osećanje stida što su gosti, među kojima su bila dva akademika SANU i jedna ekonomska novinarka bili izloženi neprimerenim insinuacijama studenta koji je sopstveni autoritet nastojao da izgradi na osnovu izrečene tvrdnje da je završio master studije sa prosečnom ocenom 10.

Da se razumemo, nikada me nisu naročito fascinirali oni koji hvalospevno ističu sopstvena postignuća, posebno ako se radi o prosečnoj oceni sa master studija. Drugo, nikada nisam ocenjivala studente prema visini prosečne ocene, već prema načinu izražavanja i sposobnosti rasuđivanja. Pored svega, tada sam znala i to da je student koji je ustao da govori, u svojoj prenaglašenoj otvorenosti, propustio da informiše prisutne o tome da je istovremeno voljom prodekana već nekoliko godina angažovan i kao saradnik u Centru za saradnju s privredom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Navedeni lični utisci o ovom studentu stoga su mi još onda ukazivali na mogućnost da je događaju pristustvovao u nameri da dovede u pitanje ugled i čast prisutnih gostiju. Ipak, danas mi se čini više nego očiglednim da je primarna meta bila dr Danica Popović, redovna profesorka Ekonomskog fakulteta, uvek spremna da javno uputi kritiku ljudima na vlasti, te večeri u ulozi domaćina tribine.

Javnosti je već relativno poznato da je dotični student sa prosečnom ocenom 10 mimo svih pravila akademskog ponašanja i sam priznajući da za to nema dokaze javno izneo insinuacije da prof. Popović prodaje ispite, te da je za taj čin dobio strogi ukor Disciplinske komisije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Donekle je poznato i da je hajka na prof. Popović nastavljena tako što je publicitetu o ovom „slučaju“ doprinelo i obraćanje predsednika Republike na jednoj od njegovih uobičajenih konferencija za novinare iz Palate Srbija i to manje od 24 sata pošto je profesorka javno iznela kritike postojećeg stanja srpske ekonomije u jednoj televizijskoj emisiji. Tom prilikom predsednik Republike javno je stao u odbranu studenta sa prosečnom ocenom 10 optužujući prof. Popović da mu uskraćuje „pravo na slobodno mišljenje“. Manje je poznato da je, valjda time ohrabren i osnažen, student sa prosečnom ocenom 10 u nastavku podneo protiv prof. Danice Popović prijavu Etičkoj komisiji Ekonomskog fakulteta, a na osnovu jednog anonimnog pisma, dovodeći u pitanje njenu akademsku čestitost.

Zaista je zastrašujuće saznanje da, ne prezajući ni od čega, na scenu u ovom trenutku stupaju brojni spin doktori i angažovani trbuhozborci režima, a sve u cilju da dovedu u pitanje neupitnu akademsku čestitost prof. Popović i da joj umanje ugled i čast. I da pri tom unesu strah i razdor u akademsku zajednicu otvarajući mogućnost da svakome bude podmetnuto nešto na osnovu čega bi sutra učinili sve da pojedinca diskredituju u javnosti. Cilj je više nego očigledan – da zaćute oni koji su do sada imali dovoljno snage i hrabrosti da se suprotstave pritiscima režima i javno iznesu svoje neslaganje sa sve otvorenijim gušenjem medijskih, ekonomskih i građanskih sloboda i demokratije u Srbiji kao i nečasnim sticanjem diploma, naučnih i akademskih titula.

Vraćam se pitanju s početka teksta – zašto ćuti Ekonomski? Prof. Danica Popović, na primer, nije ćutala. Naprotiv, otvoreno je govorila o različitim temama i nekad i sad hrabro se noseći sa sudom javnosti. Organizovana hajka na prof. Popović uticala je da je javno podržim, a verujem da će to učiniti i druge kolege podstaknute nastojanjem pojedinaca na vlasti da ih nateraju da ćute. Jer duboko verujem da u akademskoj zajednici ćutanje nije zlato, te da sloboda govora i kritičkog razmišljanja nemaju alternativu.

Autorka je redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Peščanik.net, 21.06.2019.

https://pescanik.net/ko-ne-cuti-na-ekonomskom/

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.