početak EKONOMIJA Компромисом до фризуре

Компромисом до фризуре

od nedelja
914 pregleda

marina-selakovic-gracija-stil-frizerka-uzice

МАРИНА СЕЛАКОВИЋ, ФРИЗЕРКА
Преко пута „Цептера“ налази се један мали, али са укусом уређен фризерски салон – „Грација стил“. Његова власница, Марина Селаковић, већ три године успешно ради, захваљујући свом стрпљењу и таленту.
– Као дете сам увек волела око косе, али лекари су ми због бронхитиса забранили да имам контакт са косом. Зато сам уписала и завршила саобраћајну техничку школу. Али, то нешто јаче од мене ме је натерало да се посветим коси. Увек сам волела да правим пунђе, плетенице и слично. То једноставно долази из мене. Зато сам уписала ванредну школу за фризера. Ту ме је запазила професорка Злата Кабаница и позвала ме је да дођем код ње у салон. Била сам јако поласкана, али сам јој отворена рекла да не знам да држим маказе. Рекла ми је да ће ме она научити занату. Мало по мало, изучила сам занат и то одлично. После пет година, она је отишла у Берлин, где ради као фризерка – каже Марина.
Уз свесрдну помоћ родитеља, отворила је свој салон. Током пет година рада код своје омиљене професорке, стекла је свој круг пријатеља.
– Имам доста сталних муштерија, које су и раније долазиле код мене, а и нових. Некако са људима мораш да покажеш и дозу хуманости, да осетиш муштерију. Радила сам а и сада радим од 8 ујутру до 10 увече. У почетку је било стресно, питала сам се стално како ће ићи, с обзиром да је нова локација и требало је неко време да прође да све дође на своје место. Приватни живот сам потпуно занемарила и не жалим због тога – додала је власница „Грација стила“.

gracija-stil-frizer-marina-selakovic-za-sajt

– Свој посао не гледам кроз новац и интерес. Радим га с љубављу и то муштерије осећају. Зато све генерације долазе код мене, нема правила. Радим сама и зато радим на заказивање.
Мода међу фризурама стално се мења, зато Марина иде често на семинаре, саветује се са колегама …
– Морам увек да сам у току. Наше девојке су храбре, воле да мењају разне фризуре, да експериментишу, мада сам ја лично конзервативна и не усуђујем се на те промене. Девојке улажу у фризуре, стајлинг и гардеробу. Воле да се лепо обуку и обују, што би рекли, да се „скоцка“, па уз то мора да буде и одговарајућа фризура. Баш прате модне трендове. Јако су неговане и воде рачуна о себи. Обично донесу неку сличицу како би волеле да им изгледа фризура или саме замисле неки облик косе. И свака фризура је посебна на свој начин, интересантна и није ми проблем радити са њима. Нису једноличне. Тачно знају шта хоће. Сада је у тренду колорисање разних нијанси, од наранџасте до зелене, плаве, комбинације разних боја, степенастих фризура, пажева, све зависи од личности особа. Понекад се изненадим шта ми све траже, као на пример једну обријану страну или слично, али после све то изгледа лепо.

gracija-stil-marina-selakovic

У моди су и локне, али претежно траже „пеглање“ и равне косе, са неким офарбаним праменчићима, углавном жито боје. Старије даме такође улажу доста у свој изглед и јако сам изненађена. Оне воле фенирање унутра, издигнуте профиле, праменчиће, да би прекриле седе – објаснила је Марина.
С обзиром да су жене, поготову када је коса у питању, захтевне, Марина каже да ретко када наиђе на такву особу.
– Имам срећу да када муштерија седне у столицу, уопште много не захтева. Једноставно се договоримо пре седања у столицу. Има понека захтевна, али нисам имала неку непријатну ситуацију. Отприлике, препознам некад ту тензију и полако, смирено објасним муштерији шта би то њој лепо стајало, идем на то да се договарамо и увек нађемо неки компромис око фризуре. И на крају буде стварно океј. Муштерије обично излазе задовољне. Имам доста стрпљења и није ми ништа катастрофално, поштујем туђи избор, али ако видим да јој стварно нешто не стоји, кажем и предложим нови облик. И тако компромисом долазимо до фризуре. Најлакше ми када ми неко каже „ево ти глава, радите шта хоћете“. Тако кад ми кажу, тада фризуре испадну најбоље, јер се препустим коси и муштерије су тада баш задовољне. Ако се догоди да нека боја косе не буде како је замислила муштерија, поново узмем, па пребојим. Док муштерија не буде задовољна, не пуштам је из салона – каже Марина.

marina-selakovic

Још увек постоји израз,“ ако желиш нешто да сазнаш, ваља свратити до фризерског салона“. Марина се делимично слаже са тим.
– Пошто радим на заказивање, углавном останем сама са муштеријом и причамо о разним темама. Тада се оне отворе, причају о послу, о породици, о лепим и тужним дешавањима. Зато кажем себи да морам да будем и психолог, да дам неки савет, али да се не упуштам пуно у њихове приватне животе. Ова посао са собом носи много лепих ствари, али и неких ситуација које су уједно смешне и разочаравајуће. Једном се догодило да је жена која је фарба косу у плаву боју, донела своју фарбу. Спремала се за неку свадбу, а када сам јој офарбала један део косе, углавном предњи, попримио је неку зелену боју и то у облику троугла, а позади је испала жута боја. Гледа се у огледало, није јој добро, а ни и мени. Кажем јој да је префарбам, а она:“Ма, шта има везе, супер ми је овако“.
– Овај занат је заиста леп, јер своје проблеме остављам иза врата и обично је у салону пријатна атмосфера – каже Марина и додала је да су цене у њеном салону прилагођене данашњој ситуацији.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.