početak AKTUELNO Кућа никада није била под заштитом државе

Кућа никада није била под заштитом државе

od nedelja
546 pregleda

kuca ljube stojanovica

РУШЕЊЕ КУЋЕ ЉУБОМИРА СТОЈАНОВИЋА
Рушење куће некадашњег премијера Владе и академика Љубомира Стојановића, преко пута Дома здравља, изазвало је низ реакција и поставило питање зашто ова кућа није заштићена. Иначе, на том месту је већ постављена табла са обавештењем да се гради стамбено-пословни објекат, чији је инвеститор Владан Сташић.
На ово питање на конференцији за штампу, одржаној у четвртак, 13. априла, Зоран Деспић, начелник урбанистичке службе града и градоначелник Тихомир Петковић дали су одређене одговоре. Наиме, Деспић је рекао да овај објекат никада није био под заштитом државе, али да је раније, све до 2011. године припадао амбијенталној културној целини Слануше и тако уживао заштиту.
– Тада је Завод за заштиту споменика из Краљева дао услове да су те може изградити објекат, а 2014. године тај завод је кућу академика Љубомира Стојановића избацио из културне заштите Слануше. Такође, ни табла која је била на кући, није под заштитом – рекао је Деспић и додао да та кућа није имала никакву архитектонску и културну вредност, већ само историјску, јер је у њој рођен ужички академик Љубомир Стојановић.
Он је додао да у тој кући нико не живи од 2007. године и да је представљала опасност по грађане, с обзиром да се урушавала.
Градоначелник Тихомир Петковић подсетио је да је академик Љубомир Стојановић једна од најзнаменитијих Ужичана града, велики познавалац дела Вука Стефановића Караџића, човек који је зачетник србистике и човек који је издао значајне књиге везане за српски језик, један од најморалнијих политичара и више пута министар, као и два пута председник српске владе и да је академик ову кућу поклонио граду 1930. године.
– Све то је разлог да се данас више генерација осећа посрамљено. Најпре, они који су 1935. године продали ову кућу приватном власнику, јер се тада изгубила шанса да се ова кућа прогласи спомеником културе. Нико до сада није покренуо иницијативу, нити иједан појединац, нити било која институција у граду, да се ова кућа заштита. Дозволили смо да се објекат уруши, да је санација неизводљива – рекао је Петковић.

kuca ljube stojanovica 3

Он је објаснио да је са садашњим власницима Владаном Сташићем и сестрама Познановић пре годину дана водио преговоре да град откупи кућу. С обзиром да се не ради само о парцели где је кућа постојала, већ и о другим кућама поред, из које су људи исељени и којима се већ плаћа закуп, власници су тражили више стотине хиљада евра, а како је Петковић рекао, за то нису имали толике паре.
– Али, условили смо да када се буде изградио тај објекат да се на њега стави табла која је стајала на кући, а која се сада налази у Народном музеју. Уколико успемо да се договоримо са власницима, постоји могућност да се у том будућем објекту направи мањи музеј посвећен академику Љубомиру Стојановићу. Такође, да град не остаје дужан знаменитим Ужичанима види се по томе што улица у близини те куће носи име Љубе Стојановића. Исто тако, ове године смо планирали да град изда сабрана дела Љубомира Стојановића. – рекао је Петковић.
На питање да ли он као градоначелник, с обзиром да је за време његовог мандата срушена кућа, осећа одговорност, Петковић је рекао да не, али да се као Ужичанин не осећа пријатно.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.