početak GRADSKA Скандал у ужичком спорту

Скандал у ужичком спорту

od nedelja
961 pregleda

ivan obucina 2

ИВАН ОБУЋИНА, ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ ЗА ДОДЕЛУ НОВЦА ИЗ БУЏЕТА ЗА СПОРТ: Неко је други одлучивао о додели пара за клубове
Један део ужичких спортских клубова и друштава је био незадовољан расподелом буџетских средстава намењених за спорт, о коме смо писали у једном од претходних бројева. Председник комисије Иван Обућина, који је именован од стране Спортског савеза Ужица, каже да та првобитно формирана комисија јесте одлучивала о додели новца клубовима и друштвима, али да то Градско веће није прихватило, и да је онда неко из градске власти одлучио колико ће ко добити пара.
Иван Обућина каже да је у спорту од 1971. године и да је 45 година искуства кроз рад комисије покушао да преточи у нешто квалитетно, што би побољшало спорт у Ужицу.
– Са позиције потпредседника Спортског савеза Ужица изабран сам за председника Комисије за бодовање успеха спортских друштава и клубова, и касније расподелу новчаних средстава. Ова Комисија се састала два пута и укупно провела девет сати рада. Покушали смо заједнички да нађемо неки спортски модел за расподелу, за критеријуме како да избодујемо клубове, како да пронађемо ко су они успешни. Пошто су друга два члана, један из области одбојке, а други из области рукомета, који такође раде са нашом децом, као што сам и ја ранијих година радио у кошарци, дошли смо до тога да није успех да ли је неко први или трећи, да ли је неко прва, друга или трећа лига. Због чега? Зато што се то најчешће показало као куповина рангова, куповина спортиста који нису из нашег града. Зато смо и дошли до закључка да је успех ако једна ужичка екипа има сву ужичку децу. На основу тога ми смо направили расподелу пара, да највише новца оде за децу, при том избегавајући замку која је била ранијих година, а то је да фудбалским клубовима „Слободи“ и „Јединству“, кошаркашком клубу „Слобода“ дају велике паре. И раније сам изјавио да је то у ствари одржавање лажног осећаја да су они и даље важни и битни, јер ако добију нешто пара из градског буџета за њих би то значило да су и даље битни. Не, они нису битни. Да ли „Јединство“, које има 14 играча по уговору који живе и једу у „Палисаду“, а трећа је лига, треба да се финансира из ужичког буџета? Ми смо онда сели и договорили се да треба некима смањити количину новца, а дати паре нашим клубовима и нашој деци да се овде развијају, а не да трче негде на страну – рекао је Обућина.
Након та два састанка уследило је нешто необично.
– Ми смо направили то што смо направили, али у току нашег рада добили смо решење од градоначелника да се за председника комисије проглашава Јелена Васовић, која је градска већница са спорт и културу. Ја и остала два члана смо остали у комисији као чланови. Требало је да се састанемо са новом председницом и донесемо коначну одлуку. Ипак, та комисија никад није заседала. Оно што смо ми донели, пре него што је Васовићка постављена за председника комисије, на Градском већу је проглашено да је пристрасно урађено, што никако није тачно, јер свако ко је видео расподелу схватио је да смо форсирали наше клубове, са нашом децом, нарочито ужички женски спорт, који је јако запостављен. Међутим, исто се дешава као и ранијих година – град се заклонио иза комисије, нису објаснили да иза донете расподеле средстава не стоји комисија, а написали „да је на основу процене комисије Спортског савеза Ужица извршена расподела пара“. То није тачно, ми нисмо заседали, а те наше одлуке, које смо ми донели, сколоњене су у страну и очигледно је да је ту расподелу средстава из области спорта извршио неко ко нема везе са спортом. То је њихова ствар, али требали су иза тога да стану, а не нас да потписују. Дакле, ми нисмо поделили новац, ми смо покушали да поделимо, да урадимо за спорт некакав помак – рекао је Обућина и додао да жали што Спортски савез Ужица није на свој сајт ставио расподелу новца коју је донела првобитна комисија и што нису спортским друштвима и савезима упућени имејлови са тим садржајем.
– Ја сам револитран на основу тога и предложићу да више Спортски савез не расподељује средства, а нека то ради онај ко је то учинио овог пута, да се више не би прозивао Спортски савез, него градски оци који су поделили те паре – додао је Обућина.
У расподели новца учествовало је 57 клубова, а колико је тачно новца било у расподели ни Иван Обућина није сигуран.
– И ту је велика мистерија, јер је прво речено 35 милиона динара, па 34 милиона, а онда је речено да се 3 милиона даје за Севојно, пошто су они посебна општина, и да у току бодовања не узимамо у обзир резултате клубова у Севојну. Онда је дошла друга информација од генералног скеретара Кузмановића да ипак треба да рангирамо клубове из Севојна и да ће они ипак ући у ту суму. Ми смо, верујући да је то тако, узели 35 милиона и поделили те паре. Да ли се ту ради о дуплирању, да ли је севојничка општина добила та посебно три милиона, па је још подељено још нека три милиона, не знам – додао је Обућина.
На питање да ли је овом расподелом средстава прекршен нови Закон о спорту, којим је предвиђено да један клуб не сме добити више новца од 20 посто од укупне масе која се расподељује, Обућина каже да вероватно јесте.
– Ја сам градску већницу Јелену Васовић упозорио да је новим Законом о спорту предвиђено да нико од клубова не сме добити 20 посто од предвиђених буџетских средстава на локалном нивоу. Међутим, то изгледа градски оци нису узели у обзир, па су тако фудбалском клубу „Слобода“ доделили око 9 милиона динара, што је свакако више од 20 посто од 35 милиона динара. Ми смо, она првобитна комисија, били предложили 6 милиона динара. Да ли то неко контролише, не знам, али је немогуће да нико не зна да је тај закон ступио на снагу – рекао је Обућина.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.