početak AKTUELNO Куда?

Куда?

od nedelja
1,4K pregleda

biljana grujičić

Пише: проф.Биља Грујичић
Каже једна колумнисткиња да колумне служе да се испричате са самим собом. Не знам да ли је тако, али ево, тражили сте, говорићу. Мислили сте да је излаз у изборима, или у новим људима? Имају ли стари људи нове идеје? Немам ја ништа против искуства, али имам против пропуштених прилика. Каже Великић да вас свака добра књига учи да помало сумњате у животу. Много сам књига прочитала,нагомилало се ту сумњи. Има ли излаза из ове тешке економске и друштвене ситуације? Да ли су ванредни парламентарни избори били прилика да се нешто промени? Ко гласа, ко не гласа, треба ли да се пребрајамо међусобно? Да. У Грчкој се кажњавају сви они који не изађу на изборе. Све што се нудило, било је већ и понуђено, а и бирано. Каква ли ће сад какофонија наступити, остаје нам да видимо. Какве су нам смернице? Данашњи млади Европејци, би радо тамо, а неки би парадирали Црвеним тргом. Личи ми то на дете које родитељи вуку свако на своју страну, само да се дете не истргне. Чиме привући стране инвеститоре? Верујете ли да ће баш они спасити нашу привреду? Волела бих да буде тако. У зло се верује одмах, у добро тек накнадно. (Сартр)
Могла сам овог пута и о пријатељствима (Али ви знате, драги моји, до којих година се стварају она права, а у којим годинама интересна); могла сам и о оним голим грудима, које шетају градом, а о којима је прошли пут говорио мој Уредник. Али нисам, шта ћете, нагон за одржањем је најстарији. То знају и ловац и ловина. Нисам ја бирала ову тему, она је бирала мене. Нисам желела да будем „уста народа“, али, тражили сте да говорим. Апатија је нешто што вас може закачити, а да то и не примећујете. Кажу да се у Србији драстично повећава број лечених од депресије. Истина, има и оних који то чине на своју руку.
Има ли нешто да је добро, питаћете ме. Има, младост, она нам је сјајна. Није саможива и егоцентична ако објави понеки селфи, није тачно ни да је незрела, да не чита довољно, да је своју комуникацију свела на“лајк“, или“шер“. Није тачно да су јој узори само производи забавне индустрије, није ни проста, ни некултурна. Да се разумемо простаклука и некултуре је одувек било и биће. Ви бирате страну на којој ћете се наћи. Само морамо изабрати да тој младости нешто и оставимо, па макар то били и принципи иза којих чврсто стојимо. Ваша Биљана!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.