početak KULTURA LJUBAV, NAŠA JE PLANETA

LJUBAV, NAŠA JE PLANETA

od nedelja
569 pregleda

nikola siptar

МЕЂУНАРОДНИ ДЕЧИЈИ ФЕСТИВАЛ У УЖИЦУ

Буџет никад мањи

– Ове године наступиће деца до 12 година из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Поред њих, на фестивалу ће се појавити и деца из ужичких вртића, а у ревијалном делу Балетски студио Марија Мага Магазиновић, док ће гост фестивала бити фолкорни ансамбл Ере из Ужице –

Међународни дечји фестивал, који почиње сутра, 28. марта, с почетком у 19 часова у Народном позоришту у Ужицу, ове године се организује уз знатно мању финансијску подршку града.

Никола Пејовић, уметнички директор фестивала, подсећа да је у питању ауторски фестивал, за разлику од Гранда и Пинка, на чијим фестивалима деца певају хитове.

– До сада смо били уврштени и у дечји програм РТС-а, имали смо повољне критике и оцене, и за организацију и за квалитет песама и за наступе. Међутим, како време одмиче, све смо мање у прилици да се бавимо фестивалом на озбиљан начин, због недостатка пара – каже Пејовић.

Он додаје да су ове године од града очекивали 400.000 динара, а добили свега 100.000.

– Ту није у питању само организација, постоје припремне радње, рад са децом, рад са композиторима, постоји један посебан поступак који се зове мастеринг, где се ради уједначавање песама, да све песме буду истог нивоа, потом сређивање аранжмана, дотеривање тих неких, чисто техничких детаља. Затим, нама долазе са стране деца са својим пратиоцима, и ту су два дана на пуном пансиону. Ми сви из организације, Удружење грађана Лира, покушавамо да од спонзора, од наших средстава и средстава које добијемо од града, тај фестивал направимо, а да то буде нека позитивна нула. Ове године је то на граници рентабилитета. Уколико желимо да имамо квалитетан фестивал, и звучно, и сценски, за то је ипак потребан новац. Примера ради, фестивал сличан нашем, у Рожају, вуче 60.000 евра- закључује Пејовић.

Фестивал је као и сваке године до сада, такмичарског карактера, а наступаће деца до 12 година из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Поред њих, на фестивалу ће се појавити и деца из ужичких вртића, а у ревијалном делу Балетски студио Марија Мага Магазиновић, док ће гост фестивала бити фолкорни ансамбл Ере из Ужице. Са оваквом понудом, фестивал ове године, на жалост, није атрактиван за РТС, тако да јавни сервис неће радити пренос. Уколико се оваква ситуација са финансирањем фестивала настави, организатори кажу да ће морати да га угасе. Једино што су успели ове године је да уђу у коопродуцентски однос са Народним позориштем, те се надају извесном приходу од улазница. На граду је да озбиљно размисли шта финансира и зашто нема новца за манифестације овог типа.

Љ.К.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.