početak KULTURA NOVA POSTAVKA U MUZEJU

NOVA POSTAVKA U MUZEJU

od nedelja
943 pregleda
Izlozba Narodni muzej Uzice

Otvaranje izložbe

Večeras je u Narodnom muzeju u Užicu otvorena izložba “Užičani u velikom ratu (1914-1918)” koju mogu da pogledaju svi zainteresovani sugrađani do kraja meseca.

Izložba u muzeju u Užicu

Izložba u muzeju u Užicu

“Naš grad je kroz čitavu istoriju delio sudbinu Srbije, koja je u prethodnom veku u više navrata bila izložena velikim ratnim razaranjima i gubicima. Kakve su bile razmere razaranja možda najbolje ilustruje podatak da je Užice prema popisu iz 1890. godine imalo malo više od 6 hiljada stanovnika, a nakon svih ratova i nedaća, 1921. godine je imalo 4894 stanovnika. U Prvom svetskom ratu, Užičani su pokazali veliki patriotizam i u velikom broju se pridružili u borbi za oslobođenje”, rekao je otvarajući izložbu gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

“Cela Srbije slavi stogodošnjicu od početka Prvog svetskog rata, i tako se naš Narodni muzej, shodno svojoj delatnosti, pridružuje obeležavanju sa ovom izložbom. Priprema izložbe je trajala skoro pola godine, a na samom početku smo radili na odabiru materijala. Naše zbirke su bogate eksponatima koji se odnose na Prvi svetski rat, a jedan deo se nalazi u stalnoj postavci”, rekla je Stanojka Milivojević, istoričar muzejski savetnik, dodajući da je cilj bio da prikažu sve koji su učestvovali u ratu.

Izlozba Narodni muzej Uzice 1

Izložbu možete pogledati do kraja meseca

“Mi smo ovoga puta želeli da prikažemo sve učesnike rata i pripadnih svih slojeva, od običnih vojnika, preko trgovaca, književnika i slikara. Naravno, nismo zaboravili ni rukovodstvo koje je vodilo narod. Mi smo smatrali, a to je i poruka izložbe, da je preduslov svemu sloboda. Jer bez nje nema života, ni umetnosti, a ni ljubavi”, izjavila je Stanojka Milivojević.

Izlozba Narodni muzej Uzice 4

Fotografije koje možete videti na izložbi

Ova izložba je predstavljena u okviru programa proslave Dana grada, koji se obeležava 9. oktobra. Program se nastavlja sutra i to Karnevalom predškolaca, pokaznom vežbom Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i svečanom sednicom Skupštine grada.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.