početak GRADSKAHRONIKACRNA HRONIKA Нови помор рибе у Ђетињи

Нови помор рибе у Ђетињи

od nedelja
836 pregleda

Ђетиња је у четвртак пре подне била потпуно бела. Очевици кажу да је од канализационог испуста код хотела „Златибор“, па низводно, вода била млечно бела. Још више су били запањени када су видели да Ђетињом плови мртва риба.
– Из канализационог испуста испод хотела „Златибор“ прво је потекла сама фекалија, која је јако смрдела, а онда и бела вода. Одмах су се ангажовали Ћитић из Црвеног крста и младићи из удружења спортских риболоваца „Аласи са Ђетиње“. Они су вадили рибу из Ђетиње у канте и пребацивали је у чистији ток. Страдало је око 100 јединки зреле рибе, од 15 до преко 50 цм и то највише пастрмке и липљана – каже Радомир Ђерић.


Ово није први пут да Ђетиња побели и да по њој плива мртва риба. Велики помор рибе је и 2016. године, а Завод за јавно здравље је саопштио да је узрок угинућа рибе титан-диоксид, бели пигмент, односно адитив који се користи у производњи свих врста боја, намаза и лакова односно у производњи грађевинских материјала такве врсте. Загађивач још није пронађен.
Комунална инспекција и надлежна републичка инспекција и овај пут су излазили на терен. Републичка инспекторка за заштиту животне средине рекла је новинарима да су обављене све процедуралне радње, а надлежно министарство је обавештено о догађају.

З. Г. (фотографије Аласи са Ђетиње)


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.