početak AKTUELNO Održana dodela nagrada “Užičanin godine”

Održana dodela nagrada “Užičanin godine”

od nedelja
5,K pregleda
Dodela nagrada "Užičanin godine"

Dodela nagrada “Užičanin godine”

PROGLAŠENI
NAJUŽIČANI 2014. GODINE

– Večeras je u svečanoj sali Gradske kuće održana dodela nagrada “UŽIČANIN GODINE” koju organizuje “Užička nedelja”-

“Biti Užičanin nije nimalo jednostavno, zbog toga što to samo po sebi ima specifičnu težinu. Biti dobar i uspešan Užičanin je po kriterijumima koji Užičani mogu da postave  još teže. Biti među onima koji ponesu priznanje Užičanin godine, verovatno je najteže, posebno u teškim vremenima kakva su ova naša, jer to znači da su vas kompetentni sugrađani prepoznali kao ljude koji poseduju entuzijazam, znanje, umeće i ono nešto posebno što je teško definisati i rečima objasniti, da se nose sa svim izazovima”, rekao je pozdravljajući goste Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Predsednik žirija i direktor Narodnog pozorišta u Užicu, Zoran Stamatović podsetio je prisutne na početak rada “Užičke nedelje”.

Zoran Stamatović

Zoran Stamatović

“Ona se javila kao šala i taman kada smo pomislili da će taj vic trajati kraće od aforizma Rada Jovanovića, vidimo danas da taj vic traje 21 godinu, čini nas budnim, lepim i pametnim. Užice je grad koje ima lice i to zamislite kakvo, kada direktor pozorišta odlučuje o najboljem sugrađaninu prošle godine, kada ozbiljni privrednici dodeljuju nagradu nekome ko je jedan od najboljih slikara u državi. Ovo je grad gde dobri ljudi, dobrim delima pokušavaju da se sačuvaju na površini i da ovaj grade stave na ono mesto koje mu je i najbolje, a to je među najrazvijenijim gradovima”, izjavio je gospodin Stamatović.

Nakon što su nagrade uručene, u ime nagrađenih se obratio Obrad Jovanović, koji je dobio nagradu za Užičanina 2014. godine.

“Kada pogledamo ovu svečanost, pomislimo koliko večeras gradova na ovakav način čuva dostojanstvo i daje nadu mladima. Ako bogati izgube milost, a siromašni nadu, tu je kraj sveta i mi danas moramo najviše misliti o tome kada dođe kraj dana, šta smo tog dana uradili, da li smo nekome pomogli. Zato su ovakve svečanosti jedan fini porodični krug, jedna uzvišena nada koja nama svima treba. Biti nagrađen, to je u stvari biti u toku dana u euforiji, a uveče u agoniji. Šta je to u suštini nagrada? Zamislite pevca koji se kočoperi u nekoj prašini i on tu prašinu diže i misli da je u oblacima. To je u stvari pitanje, gde ko sebe zamišlja? Obično, na ovakvim svečanostima nisu oni koje najviše volimo i kojima se najviše nadamo, ali tu su oni kojima pripadamo”, rekao je proslavljeni užički slikar.

Obrad Jovanović

Obrad Jovanović

Gospodin Jovanović je u ime nagrađenih, i u ime “Užičke nedelje’, poklonio i sliku bolnici u Užicu.

“Rat počne, pa se završi. Front se otvori, pa se pomera, i na kraju zatvori. Međutim, u svakoj bolnici na svetu taj front se ne prekida, on večito traje i mi moramo imati na umu tamo te ljude koji rade. Najbolje je ne biti njihov pacijent, ali bez toga se ne može”, istakao je Jovanović.

U čast akcije “Užičanin godine”, naš poznati užički roker Miloš Milojević, poznatiji kao “Šomi Boj”, priredio je mini koncert, izvodeći pesme The Beatles i druge rok standarde, na zadovoljstvo prisutnih.

Cvetnim aranžmanima manifestaciju je ulepšala poznata užička cvećara “Viver”, prizemlje TC “Skver”.

Za kompletnu listu dobitnika kliknite OVDE.

Pomoć u organizaciji manifestacija “UŽIČANIN GODINE” pružile su kompanije “Bohor” i “Blue Moon”.

OBRAZLOŽENJA NAGRAĐENIH:

Užičanin godine 2014. je akademski slikar prof. mr Obrad Jovanović
Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Udruženje likovnih pedagoga Srbije, povodom republičke smotre učeničkog likovnog stvaralaštva, dodelilo je prošle godine prof. mr Obradu Jovanoviću najveće priznanje za izuzetne rezultate u ostvarivanju i unapređivanju likovno-pedagoške teorije i prakse u Srbiji. Naš sugrađanin koji se više od tri decenije bavi pedagoškim radom je izuzetan umetnik koji iza sebe ima preko stotinu samostalnih i grupnih izložbi, a učesnik je preko 120 likovnih kolonija i humanitarnih akcija.
Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Prištini, a magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića. Zahvaljujući osobenom talentu njegovi radovi krase zidove mnogih galerija i nalaze se u mnogobrojnim privatnim kolekcijama.
Na zanimljiv i inspirativan način decenijama radi sa mladima sa željom da im približi umetnost. Uvek ističe da svako ko je u ulozi učitelja mora pre svega da voli decu, da ih motiviše i podstiče razvoj njihove kreativnosti.
Redovan je profesor na Učiteljskom fakultetu u Užicu za predmet Metodika nastave likovne kulture. Član je ULUS-a od 1979.godine. Učestvovao je u osnivanju Učiteljskog fakulteta u Užicu, Demokratske stranke u Užicu, a bio je i među inicijatorima otvaranja Umetničke škole u Užicu i njen prvi VD direktor. Brojne likovne nagrade predstavljaju verifikaciju njegovog slikarskog i pedagoškog rada. Aktivan je u svim poljima društvenog, kulturnog i umetničkog života ne samo u svom kraju i u zapadnoj Srbiji već i u inostranstvu. Objavio je dve monografije, Srpske teme i 30. godina rada Obrada B. Jovanovića (1977–2007) u kojima su skupljeni izabrani radovi o njegovom slikarstvu.
Istoričar umetnosti Dragiša Milosavljević za Obrada Jovanovića je rekao da je je on epska paradigma srpske sudbine i slikano svedočanstvo srpskog mita, njegove veličine i prolaznosti.
– Nagradu Užičaninu godine uručiće predsednik žirija, direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović

Privrednici godine – Željko i Darko Pavlović
Osnivač porodične firme TEXTIL d.o.o, koja se bavi dizajniranjem, uvozom i veleprodajom modnih tkanina i njihovom distribucijom u Srbiji i regionu koja postoji od 1991.godine je Dragiša Pavlović, čiji sinovi, Željko i Darko,su uspeli da mali porodični biznis u protekle dve decenije uzdignu na nivo respektabillne kompanije koja je lider na našem tržištu i u regionu u oblasti trgovine tkaninama za izradu odevnih predmeta. Porodičnu trgovačku tradiciju najpre je nastavio Darko 1989.godine kada je sa ocem otvorio maloprodaju Velur u Užicu. Njegovo iskustvo u trgovini je temelj za razvoj distributivne mreže kompanije TEXTIL.
1996, u porodični biznis se uključio i straiji brat Željko, diplomirani inženjer metalurgije koji sledeći svoja interesovanja za savremenu ekonomiju i tržišna kretanja unosi novi pogled na poslovanje firme koji uključuje permanentno praćenje tržišnih tokova, edukaciju menadžmenta i zaposlenih. Željko je i predsednik Poslovnog kluba zapadne Srbije koje okuplja menadžere i vlasnike srednjih preduzeća sa ciljem razmene iskustva i unapređenja poslovnog okruženja. Pored poslovne zgrade u Užicu koja je nagrađena priznanjem Salona arhhitekture, firma ima kancelarije u Beogradu i Kini i saradnike u BiH, Makedoniji i Bugarskoj. Proizvodnja se obavlja najvećim delom u Kini, ali i u Brazilu, Bugarskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj.
Dvojica braće Pavlovića su pravi primer kako se predanim radom, tolerancijom i timskim radom koji neguju u kolektivu mogu postići najbolji rezultati. Textil je dokaz da i van Beograda postoji Srbija u kojoj poslovni ljudi koji imaju viziju i znanje, profesionalni pristup i veru u potencijal svakog zaposlenog, stalnom brigom o klijentima mogu stići do liderske pozicije u svojoj branši.
Nagradu Željku i Darku Pavloviću će uručiti Dragoslav Nikolić, predsednik Regionalne privredne komore Užice. Darko na žalost zbog poslovnih obaveza večeras nije sa nama, ali će priznanje primiti Željko i proslediti ga bratu.

Preduzetnik godine – Mihailo Selaković -vlasnik firme za proizvodnju delova od tvrdih metala – MTK Metal-komerc
Od 1990. godine i radnje za proizvodnju zakovica i eksera sa 5 zaposlenih radnika MTK Metal komerc je, zahvaljujući viziji i entuzijazmu gospodina Selakovića porastao do srednjeg preduzeća sa preko 50 zaposlenih koja je višestruko povećala proizvodnju.
1996. Godine MTK Metal – komerc je poslovao kao preduzeće za proizvodnju metalnih proizvoda i alata, a proizvodnja je usmerena na izradu specijalnih alata prema potrebama kupaca. Mašinski park se obnavlja i kompletira čitavom linijom novih mašina za obradu metala.
2006. godine preduzeće kupuje alatnicu „Tvrdi metal“ , a 2012. Štampariju „Rujno“ na Beloj Zemlji. U maju 2013.-2 cela proizvodnja i administracija preseljena je u novi, renovirani objekat.
Proces proizvodnje je praćen i podržan posebnim softverskim pakeotm, a posebna pažnja se poklanja nabavci nove CNC opreme.
MTK Matel-komerc proizvodi alate za proizvođače i preračivače žice, lima, trake i namensku industriju, a proizvodi se uglavnom plasiraju na inostrano tržište , u preko 20 zemalja, među kojima su Ruska federacija, Italija, Norveška, Finska, Nemačka, Luksemburg, Bugarska, Ukrajina, Indija, Iran, Alžir, kao i u zemlje bivše Jugoslavije.
Priznanje uručuje Goran Lapčević, regionalni direktor Societe Generale banke.

Nemanja Ranković – Užičanin kome je pripala nagrada za doprinos kulturi
Povratkom u rodni grad nakon završetka fakulteta i magistarskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, započeo je proces inovacija u pozorištu, što uključuje novi izraz, nove discipline i pristupe u radu, ostvarujući – posle dugih godina kulturne izolacije – kontakte i saradnju sa medjunarodnim institucijama, sa ciljem da unapredi ulogu pozorišta kao ustanove u odnosu prema gradu, nacionalnoj sceni i svetu. Svojim angažmanom i kontaktima vec duži niz godina doprinosi da se Užice kao grad, pozorište i festival nalaze na bitnim kulturnim mapama. Kao mlad čovek, odnegovanog gradjanskog vaspitanja nesebično deli iskustva koja je stekao kao stipendista Geteovog instituta i američkog Kongresa i Vlade. 2014. godine kao član srpske delegacije predstavljao je Srpski centar Međunarodnog pozorišnog instituta na 34.Svetskom kongresu pozorišta u Jermeniji gde je dao doprinos pozicioniranju srpskog pozorišta u svetu.
Priznanje Nemanji Rankoviću uručuje član žirija Nikola Gogić

Borko Vasiljević – sportista godine 
Naš mladi sugrađanin Borko Vasiljević bavi se streljaštvom od svoje 9. godine. Od 2012. godine aktivno je počeo da se bavi streljaštvom na leteće mete, da bi već u 2013. godini kao član reprezentacije Srbije osvojo 3. mesto na Evropskom prvenstvu, a na Svetskom Kupu u Italiji – 1. mesto i time izborio stalno mesto u juniorskoj reprezentaciji Srbije. Sportski savez Užica ga je te godine proglasio za najboljeg mladog perspektivnog sportistu JUNIORA grada Užica. Radom i posvećenošćču sportu Borko se prošle godine svrstao u grupu najboljih strelaca Srbije. Pored izuzetnih rezultata na takmičenjima u zemlji učestvovao je na Svetskom juniorskom kupu u Pertu na kome je osvojio zlatnu medalju, a nastupao je za reprezentaciju i na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, kao i Svetskom prvenstvu u Španiji u seniorskoj konkurenciji.
Borko Vasiljević je član SK „Rikošet“ iz Beograda, jer u našem gradu i okolini ne postoje klubovi i specijalna strelišta za ovaj sport. Nadamo se da će ovo priznanje biti podstrek da ove godine ispuni Olimpijsku normu i kvalifikuje se za Olimpijske igre u Riju (Brazil) 2016. godine.
Nagradu Borku Vasiljeviću uručuje Zoran Popović

Slavoljub Vasić – radnik godine
Zaposlen je u Narodnom pozorištu i već 35 godina uspešno, sa istim entuzijazmom I vrednoćom, obavlja posao majstora scene. Svih tih godina bavio se raznim poslovima usko specijalizovanim za scensku delatnost I dao ogroman doprinos kvalitetu realizovanih scenografija…Svojim velikim iskustvom I znanjem tradicionalnih, retkih zanata doprinosi ostvarivanju sve složenijih I specifičnih zadataka savremenih trendova u izradi scenografija. Slavko je čovek koji svaki zadatak vezan za pravilno funkcionisanje scene obavlja sa lakoćom i maksimalnom posvećenošću i direktno je zaslužan za preko 200 premijera i na hiljade izvedenih predstava kako u zgradi pozorišta tako I na gostovanjima uzičkog pozorišta gde njegova veština posebno dolazi do izražaja u prilagodjavanju scenografija I tehničkih uslova zahtevima novog prostora I okolnostima.
Nagradu uručuje Petrašin Drulović, do nedavno predsednik Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug

Dragica Jevtović – za društveni angažman – načelnica Policijske uprave Užice
Prva i jedina žena načelnica Policijske uprave u Srbiji veliku pažnju posvećuje radu policije u lokalnoj zajednici zahvaljujući čemu je u poslednjih 5 godina procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem na nivou Policijske uprave Užice u stalnom povećanju, što je svrstava u sam vrh policijiskih uprava MUP-a Srbije. Značajan je njen doprinos formiranju Kriminalističkog tehničkog centra u junu 2013.godine u Užicu koji pokriva 6 policijskih uprava , kao i otvaranju Regionalnog centra granične policije prema Bosni i Hercegovini. Pripadnici Policijske uprave Užice redovno učestvuju u humanitarnim akcijama, a u svim vanrednim situacijama bili su i dodatno angažovani u saniranju nastalih problema. Saradnja sa nevladinim organizacijama u Užicu – Ženski centar u Centar za dveojke jii radi u okviru Astra mreže su na izuzetnom nivou, kao i sa romskim udruženjima na području okruga. Poznat je i preventivni rad na suzbijanju trgovine ljudima kroz programe obuke i edukacijeučenika i njihovog upoznavanja sa ovom problematiko. Načelnica PU u Užicu, Dragica Jevtović je 2011.godine dobila priznanje Kapetan Miša Anastasijević za dorpinos razvoju bezbednosne kulture Srbije. Zanimljivo je da je to bio prvi put od kada je nagrada ustanovljena da se ona dodeli predstavniku MUP-a.
Priznanje Dragici Jevtović uručiće novinar Branko Pejović

Dodeljene su i dve specijalne nagrade:
Za dugogodišnji doprinos užičkoj privredi – Milivoje Petrović, Kadinjača AD
Diplomac Fakulteta organizacionih nauka radni vek je zapoćeo u Zadružnoj štedionici u Užicu i Zemljoradničkoj zadruzi u Ljubišu. Od 1962.godine radi u preduzeću „Kadinjača“ AD. Na mestu generalnog direktora je od 1989.godine, a tu dužnost, kao najveći akcionar, obavlja i nakon uspešno sprovedene privatizacije preduzeća 2003.godine. Milivoje Petrović, s obzirom na višedecinijsko rukovodeće iskustvo i ostvarene rezultate dokazuje da su odgovoran i predan rad, primena stečenih iskustava i uvažavanje novih znanja uslovi za uspeh bez obzira na teškoće i iskušenja u kojima se privreda nalazi.
„Kadinjača“ je uspešno poslovala i menjala sebe kroz složene vremenske periode: od tekstilne zadruge, socijalističke ekonomije, raspada države i ekonomskih sankcija, do privatizacije i današnjeg liberalnog kapitalizma. Posvećenost kvalitetu i iskren odnos prema poslu, su doveli do toga da „Kadinjača“ održi proizvodnju sve ove godine i posluje sa zadovoljavajućem rezultatima, u vremenima koja su već tradicionalno teška za celokupnu tekstilnu industriju. Danas ova firma sa oko 250 radnika u proizvodnji i sopstvenim maloprodajnim objektima u više gradova u Srbiji, svoje poslovanje temelji na višedecenijskim partnerskim odnosima sa svojim, uglavnom, inostranim partnerima.
Konfekcija „Kadinjača“ je prva tekstilna firma u Srbiji sertifikova za rad sa GORETEX materijalima još od 1987.godine, a poslovnom uspehu je doprinela i višegodišnja saradnja sa nemačkom firmom SCHOFFEL ( Šefel), kao i razvoj sopstvene robne marke BASTOGNE ( Bastonj) BY Kadinjača.
Za svoj rad i zalaganje g. Petrović je do sada nebrojeno puta nagrađivan i pohvaljivan, a među poslednjim priznanjima je i ono od USAID projekta održivog lokalnog razvoja.
Priznanje g-dinu Petroviću uručuje Vitomir Tomić, direktor Yugent food-a.

sajdžija Dragomir Petrović – nagrađen je kao čuvar zanatske tradicije
Dugo trajanje i odolevanje svakom vremenu provereni je dokaz prave vrednosti. Časovničarska radnja ”Petrović i sinovi” ima tradiciju dugu 145 leta, što znači da je počela sa radom daleke 1870. Godine. Utemeljitelj ove porodične preduzimljivosti u to davno vreme bio je Sreten Petrović, najpre kujundžija pa sajdžija, čijih su ruku dela bila izložena i na prestižnom svetskom sajmu u Parizu. Posle njega ovaj porodični posao sa nesmanjenim žarom nastavili su sinovi, pa unuci, a poslednjih decenija praunuk osnivača Dragomir Petrović, naš laureat. Menjaju se vremena i potrebe, smanjuju zanatski prihodi i broj mušterija, sve manje je onih što satove nose i na popravke donose…Ali Dragomir ostaje veran sajdžijskom zanatu i svojoj radnji, kao istinski čuvar užičke zanatske tradicije. Skromnošću neobičnom za današnje prilike, on stalno odoleva ponudama za izdavanje svog lokala na ovom prometnom mestu gde su zakupnine najviše u gradu, spreman i da s najmanjom zaradom radi samo da bi očuvao časovničarski zanat koji je skoro vek i po u porodici odolevao. Takvom upornošću Petrovića Užice zaista može da se ponosi.
Priznanje Dragomiru Petroviću uručuje Slađana Šumanac, vlasnica Blue Moon-a.

i specijalna nagrada redakcije Užičke nedelje
Posthumno – Nenad Ristanović – Staparski – za dugogodišnji doprinos kulturi Užica
Bio je posvećen pisanoj reči i afirmaciji amaterizma u kulturi. Za 32 godine književnog rada napisao je 25 knjiga. Pored toga napisao je više stotina tekstova, kolumni, novinskih članaka, recitala i scenarija za kulturne manifestacije. Organizovao je preko 300 izložbi slika od čega je autor preko 250 zapisa u katalozima slikara, veliki broj književnih večeri, nekoliko smotri horova, vodio je preko 300 radio emisija, autor je 11 tekstova za dečiji hor „Iskrice“ kao i 250 ukrštenica .
Osnivač je festivala poezije „ 67 crvenih ruža“, jedan od osnivača regionalne književne manifestacije „ Odzivi Paunu“, organizator „Turnira duhovitosti“ , „Plavog teatra poezije“, republičke smotre recitatora „Pesniče naroda mog“.
Bio je član udruženja književnika Srbije, i predsednik „Zajednice književnih klubova Srbije“, uvršten je u „Leksikon zlatiborskog okruga“ – među znamenite ličnosti.
Dobitnik je velikog broja nagrada, priznanja, diploma i zahvalnica
Važnije od svega navedenog – Nenad Ristanović Staparski je bio veliki entuzijasta, zaljubljenik u njegove Stapare i Užice, neko ko je znao kako da sačuva samosvojnost i slobodu. Kako je to lepo rekao Svetislav Basara povodom Nešovog odlaska – držao se Užica i jednog sistema vrednosti kome je odavno bilo isteklo vreme. Iako to uopšte ne znači da taj sistem nije bio dobar.
Nagradu, u ime redakcije Užičke nedelje, Nenadovoj supruzi uručiće Rade Jovanović.

 

Galeriju fotografija sa dodele možete pogledati u nastavku:

N. Kutlešić / Foto: Igor Đorđević

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.