početak AKTUELNO Спелта осваја тржиште

Спелта осваја тржиште

od nedelja
799 pregleda

mile paunović nova pekara HLEB OD SPELTE

НОВО НА ТРЖИШТУ СРБИЈЕ
После две године од идеје, од пре два месеца, „Нова пекара“ је на тржиште избацила још један производ – хлеб од спелте. Миле Пауновић, власник „Нове пекаре“, каже да се идеја о производњи хлеба од спелте дуго „пекла“ и полако спроводила у тиму који чини ову пекару.
– Размишљали смо о хлебу од спелте, али нисмо били у прилици да набавимо стални извор сировина. Та биљка је у данашње време нешто ново, иако је скоро најстарија житарица. У ствари, то је врста житарице која је расла као самоникла. Људи су је користили у исхрани и пре нове ере. Због ниског приноса, нису је много производили, већ су почели да је модификују и тако се дошло до пшенице. Међутим, има оних, али врло мало, који су почели поново да је гаје. Тражили смо изворе и дошли смо до човека из околине Нове Вароши, који је пољопрвредни агроном и који је озбиљно почео да узгаја спелту. Пошто смо планирали озбиљну производњу производа од спелте, ми смо морали да резервишемо веће количине, да имамо стални извор. Када смо то обезбедили, пре два месеца смо кренули озбиљну производњу хлеба од спелте, уз савете стручњака. Наравно, све се базира на домаћој кухињи, на традиционалним пећима – рекао је Миле Пауновић.
Хлеб од спелте се производи у грамажи од 100 до 300 грама. Према речима власника „Нове пекаре“ хлепчићи су наишли на позитиван одговор код купаца и најчешће купују количине од 150 до 200 грама.
– Према својствима те житарице довољно је од 150 до 200 грама тог хлеба да задовољи потребе организма. Оно што сигурно знамо је да спелта поспешује варање и убрзава пражњење црева (у интегралној форми садржи знатну количину цеулозе), нормализује телесну тежину (чишћење организма), идеална дијетална храна, ојачава имунитет (повећава отпорност, убрзава опоравак), ојачава нервни систем, потпомаже стварање црвених крвних зрнаца, дуготрајна употреба обезбеђује свежину и издрживост организма и у позним годинама), алергије и осетљивост на глутен су веома ретки, садржи велику количину калцијума, а веома је погодна, и зато је и ја користим, јер могу да је једу људи са шећерним болестима. Поред тога има велики садржај витамина Б1 и Б2, доста селена и много тога још што може да побољша стање организма – навео је Пауновић.
За тринаест година постојања „Нове пекаре“ произведена је широка лепеза производа попут хлеба воденичара, ражаног хлеба, хлеба од лана, хељде, ражи или комбинацијом ових житарица. Све се заснива на здравој исхрани.
– Све то што радимо прати нас „Унимилер технолог“ из Ваљева са њиховим стручним тимом, нарочито када су у питању бесквасни хлебови. Суштина тога се базира на здравој храни и људи су спремни да плате квалитет, који им ми гарантујемо. Имамо ми и ове класичне хлебове, али никада хлеб који се прави притиском на дугме не може да се пореди са хлебом који се ручно ради и пече у шамотним пећима – додао је власник „Нове пекаре“.

Nova Pekara Radisa Paunovic

А како долазе до нових идеја и рецепата, Пауновић каже да је то мало дужи процес.
– Дођемо до рецепта старих људи. Онда ми те рецепте размотримо, гледамо шта треба да се дода, одузме, јер у нашем предузећу имамо екипу искусних људи који су, како ми то кажемо, прави шмекери, односно имају осећај за укус и мирис. Они пробају више тих рецепата које саставе, имамо састанке на којима причамо о томе, а онда често понудимо потрошачима на пробу, па тражимо њихово мишљење. Када чујемо да је мишљење потрошача позитивно, онда ангажујемо технологе који то усаврше. Тако смо урадили и са хлебом од спелте. Наши купци су пре званичне производње носили кући да и њихови укућани пробају тај хлеб и када смо наишли на позитиван одговор, онда смо кренули по реду, а то је добијање сертификата и пратећу документацију, и на крају је уследила велика производња и стављање у промет – објаснио је Миле Пауновић.
У „Новој пекари“ се надају да ће хлеб од спелте достићи популарност њиховог производа „ћабате“, који је 2011. године освојио златну медаљу на Новосадском сајму. Овај хлеб је италијанског порекла, а у „Новој пекари“ се прави ручно, на традиционални начин, по рецепту недавно преминулог Милетовог брата, мајстора пекарства Миша Пауновића. Комаде теста није могуће машински обрађивати, јер би им се тиме изгубиле велике шупљине, које су на рубовима глатке и масно сјајне, а по којима је „ћабата“ препознатљива.
Поред ручне израде здравих хлебова из традиционалних пећи, постоји још један мото „Нове пекаре“, а то је да се потрошачу понуди што свежија роба. Зато имамо више доставних возила, који одмах хлеб или било који други производ, право из пећи, испоручују у продавнице. Поред тога, веома је битна и услуга. Зато су наши радници обучени да о сваком хлебу знају све појединости. Скоро смо ангажовали агенцију из Новог Сада за продају и унапређење трговине, који су седам дана били овде и имали предавања, посебно за пословође, посебно за раднике. Људи из те агенције су предавали о томе како организовати производњу, а посебан акценат је био стављен на услуге и како дочекати купца. Ми увек говоримо да предузеће чине људи, а не машине и опрема. Поред тога, у радњама имамо флајере, које делимо купцима, како би се што боље упознали са нашим производима. Такође, 99 посто људи који имају проблема са варањем и шећером су наши купци – рекао је наш саговорник.
Иначе, пекарство у породици Пауновић има богату традицију у производњи пекарских производа. Овим послом прво је почео да се бави Милетов деда Благоје, који је, по доласку са Солунског фронта, био управних кујне у ужичкој болници, а затим Милетов отац Радиша, који је пензионисан као пекар из „Сретен Гудурића“. И Миле и његова супруга су радили у том предузећу, али су одлучили да напусте и посвете се својој пекари. Онда је Миле, уз помоћ брата Миша, основао „Нову пекару“, која је почела само са једном пећницом.
– Сада ми доста помажу чланови породице, а надам се да ће и моји унуци наставити ову традицију производње на стари начин уз ручно мешање и шамотне пећи, јер само тако пекара има душу – закључио је Миле.
Данас „Нова пекара“ има 18 стално запослених, три малопродајна објекта, производни погон и магацин.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.