početak KULTURA ОШ ДУШАН ЈЕРКОВИЋ НЕ ПОСУСТАЈЕ

ОШ ДУШАН ЈЕРКОВИЋ НЕ ПОСУСТАЈЕ

od nedelja
475 pregleda

прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа

Сусрет „Први светски рат – прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа“

Подсећање на српска страдања

Професор историје Весна Лијескић и школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Мирјана Максимовић ОШ „Душан Јерковић“ Ужице желеле су на посебан начин да обележе Први светски рат и организовале су са ученицима сценско-музичко обележавање догађаја из 1914. и 1915. године.
Ученици VII и VIII разреда су кратким програмом, који је започео приказивањем ђачког филма прошлогодишњих осмака, 8. априла 2015. г. подсетили на драматичне догађаје, од Сарајевског атентата, Цера, Дрине, Колубаре, потресних слика сурове одмазде аустријске војске над недужним народом, до повлачења преко Албаније.
Сусрет назван „Први светски рат – прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа“ течно, сажето и надахнуто увукао је све присутне у та страшна, турбулентна времена, када се читав српски народ одлучио да пружи отпор неупоредиво јачем непријатељу.
Од почетка до краја пажња свих присутних била је окупирана и сви смо могли да размислимо још једном о историјским околностима и искушењима кроз које је прошао наш часни народ.
У Великом рату изгинуло је око милион и сто хиљада Срба, што је у односу на број становника највише од свих других народа, учесника у том крвавом сукобу.
Након приредбе сви су могли да погледају и истоимену изложбу коју су ученици, наставници историје и библиотекари поставили у приземљу школе.

Мирјана Радовановић Пејовић, Марина Јевтић

DSCF5121 DSCF5148 IMG_1288 IMG_1292 IMG_1295

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.