OSTAVKE

od nedelja
631 pregleda

slika

Бранислав Митровић, председник Покрета Позитивно Ужице, на КЗН од 10.12.2014.г. поводом  аерозагађења у Ужицу

 Чађ прекрила Ужице!

Много је проблема са којима се данас сусрећу Ужичани. Велики број тих проблема су наслеђени, али оно што забрињава јесте чињеница да актуелна локална власт, која је пре четири месеца преузела одговорност, није изашла са јасним планом и са предлогом мера како проблеме решити.

Аеорозагађење јесте дугогодишњи проблем, посебно актуелан у зимским месецима и данима. Оно што је додатно забринуло Ужичане јесу подаци које је објавила републичка Агенција за заштиту животне средине, који су у најмању руку алармантни.

У 2013.г. у току 101 дана Ужичани су удисали ваздух који је садржао концентрације чађи веће од граничних. У Ужицу је у току претходне године измерена највећа  дневна вредност чађи на територији целе Србије -414μg/m3 (микрограма по метру кубном).

Након 2013. Ужице је сврстано у III категорију по квалитету ваздуха- категорија прекомерног загађења, што је негативан тренд јер је у 2011.г. и 2012.г. било у II категорији- умереног загађења.

У овој категорији наш град се нашао „захваљујући“ прекомерној концентацији суспендованих честица ПМ10 (комплексне смеше састављене од органских и неорганских супстанци- угљоводоника, металних оксида, канцерогена… величине које се мере микронима и које продиру у најдубље делове људских плућа) које су  веома опсане по здравље. (Научна истраживања у директну везу доводе повећане концентрације суспендованих супстанци и повећаног процента оболелих од канцера плућа, као и повећану општу смтност, а нарочито  повећану смртност од кардиоваскуларних обољења. У Ужицу је евидентна последица  и значајно повећан број оболелих од астме и бронхитиса у зимским данима).

У току 2013.г. у току 110 дана „ужички ваздух“ је имамо концентрације суспендованих честица које су веће од граничних. На годишњем нивоу гранична вредност је 40 μg/m3, толерантна 44,8 μg/m3, а у Ужицу је она износила 61 μg/m3. У прошлој години је у Ужицу измерена и једна од највиших дневних вредности суспендованих честица ПМ10 од 368μg/m3.

Након објављивања овог извештаја градска власт је обавестила грађане Ужица да је формиран стручни тим на чијем челу је градска већница за екологију г-ђа Снежана Јањић, и да је 15. Новембар датум до којег ће тим изаћи у јавност са предлогом мера како би се заштитило становништво.

Такође смо обавештени да је републичкој Влади упућен захтев да се граду Ужицу додели статус угрожене средине.

ДО ДАНАШЊЕГ ДАНА НЕМА ПРЕДЛОЖЕНИХ МЕРА, НИТИ СЕ ВЛАДА ОГЛАСИЛА ПО ОВОМ ПИТАЊУ.

Због алармантног стања  и чињенице да је угрожено здравље и животи Ужичана, ми из Покрета Позитивно Ужице смо се обратили градоначелнику и градском већу са ЗАХТЕВОМ ДА :

  1. Одмах донесу акциони план – предлог мера којим ће заштити здравље и животе Ужичани. Уз подсећање на обећање да ће овај план бити презентован јавности до 15.11.2014. Подсећамо и на законску обавезу израде акционог плана  и у много безазленијим ситуацијама (Закон о заштити ваздуха, чл.33.).
  2. Одмах позову министарку задужену за ресор заштите животне средине да посети Ужице, на лицу места се упозна са критичном ситуацијом и о томе обавести Владу републике Србије, како би што пре добили статус угрожене средине. (Закон о заштине животне средине, чл.43.)
  3. Одмах обавесте Ужичане о износу који је град оприходовао од еколошких такси, које уплаћују грађани и привреда и где је утрошен тај новац.
  4. Одмах склопе уговор са локалним мидијима, о свакодневном информисању грађана, у ударним терминима, о квалтету ваздуха, али и о квалитету воде.
  5. Одмах ангажују еминентне стручњаке како би се пронашло дугорочно решење овог проблема. Сматрамо да овај проблем не могу решити, политичари, аматери, волонтери.

 

У случају да локална власт  ОДМАХ не предузме одговарајуће мере, очекујемо, за почетак, да ОСТАВКУ  поднесе градска већница за екологију, као морални чин због неодговорног понашња, а које директно утиче на зравље и животе Ужичана.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.