početak GRADSKA Поново Ђетиња мења боју

Поново Ђетиња мења боју

od nedelja
1,K pregleda

Djetinja - zamucena voda

ОБАВЕШТЕНА НАДЛЕЖНА ИНСТИТУЦИЈА
Поводом најновијег замућења реке Ђетиње у беличасту воду, али овог пута са угинућем рибе, јавности се обратила Дуња Ђенић, члан Градског већа задужена за екологију. Промена боје воде реке је јасно примећена од жутог моста (испод тениских игралишта), па до аутобуске станице, али, према речима Дуње Ђенић, загађење би могло да потиче и из Волујачког потока. Она је рекла да је градска власт предузела све мере из своје надлежности.
– Ангажовали смо Комуналну полицију, обавестили смо Министарство пољопривреде и заштите животне средине, републичког инспектора за екологију у Златиборском округу, јер се у води, поред промене боје, појавила мртва риба. Представници Завода за јавно здравље узели су узорке воде на неколико места и за пет до седам дана биће познат узрок загађења – рекла је Дуња Ђенић.

Djetinja - uginula riba

Она је додала да Ђетиња припада првој категорији водотокова и да о њеној заштити брине Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Због тога су обавестили надлежну иституцију, а од републичког еколошког инспектора да предузме одговарајуће мере, као и да им да образложење одакле и раније промене воде.
dunja đenić užice umanjena

– Ми нисмо добили одговор на то питање, јер, како нам је речено, тада није било угинућа рибе, па они нису могли да интервенишу, само уколико дође до угинућа рибе, они могу да предузимају одређене кораке и мере. Градска еколошка инспекција и органи града не могу да предузму кораке, јер је Ђетиња под надлежношћу републике, па смо се због тога обратили дописом Министарству пољопривреде да се промене прописи, како би ми, као локална самоуправа, могла да искажемо иницијативу у тој области. Одговор још нисмо добили – објаснила је Ђенићка и додала да до сада има информације о угинућу две рибе.
Због тога што је овог пута дошло до угинућа рибе, за разлику од претходна два инцидента, све је пријављено полицији, и према речима градске већнице, они у овом случају имају ингеренције да спроведу процедуру по закону.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.