početak GRADSKA После више од 100 година укинут Дом „Петар Радовановић“

После више од 100 година укинут Дом „Петар Радовановић“

od nedelja
2,9K pregleda

ФОРМИРАНО НОВО СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ
У Ужицу је формирано ново предузеће Градски центар за услуге социјалне заштите, док је дом „Петар Радовановић“ престао да постоји. То је изазвало бурну расправу на седници Скупштине града, највише због судбине запослених и смештаја деца ученика, који су до сада користили простор сада већ бившег дома, слично интернату.

Видоје Дрндаревић, већник за социјална питања, објаснио је да је до укидања дома дошло одлуком Министарства просвете и Министарства за рад и социјална питања.
– Заправо, ради се о реорганизацији установа као што је Дом Петар Радовановић. Оваквих установа у Србији имају још две, и то у Крушевцу и Неготину. Министарство просвете и Министарство социјале су били заступљени у ужичком дому. Познато је да је 1915. године основан дом за децу без родитељског старања и да је трајао све до данас. Времена су се променила и данас имамо ситуацију да у домском смештају имамо више смештених ученика који припадају Министарству просвете у односу на социјалу. У овом тренутку у дому имамо укупно 47 запослених, од којих 25 финансира просвета, а 22 Министарство социјале. Тих 22 из социјале се стара о десеторо деце. Зато се држава определила за реорганизацију, јер држава не може да финансира 22 радника који би се бавило старањем десеторо деце, а укупни капацитет дома је 300 места, који је већим делом на терету Министарства просвете. Као град, од 2009. године смо финансирали и опремали простор у оквиру боравка деце са посебним потребама, површине око 270 квадрата и успоставили смо ту услугу дневног боравка. Пошто Министарство социјале хоће да се потпуно извуче из дома и развија друга два дома, а ми смо већ укључени у овај простор, понуђено је да се тај простор пренесе на град Ужице и то бесплатно. У ствари, реч је о уступању једног од три улаза. Сваки улаз има по 100 лежајева. Рекли су нам да сада имамо тај простор и да треба да ширимо услуге социјале. На последњем састанку, када је коначно донета одлука, представници Министарства просвете су рекли да хоће физички да одвоје свој део простора од овог простора социјале, који се нуди граду. Наш једини услов приликом преузимања простора, био је да неко од садашњих запослених у делу социјале не изгуби посао и да се код прерасподеле терет запослених не превали на Град Ужице да их финансира. Дакле, од свих 47 запослених, нико не остаје без посла. Они из социјале иду у Центар за социјални рад и према исказаним потребама и у Дом за старе на Забучју. Преостали део, њих 13 прелази на финансирање Министарства просвете. На основу тога, ми смо прихватили да преузмемо тај део простора, да наставимо услугу социјалне заштите смештаја деце с посебним потребама у дневном боравку. Тај простор је већ лиценциран код министарства. За ову услугу Град већ плаћа 6,6 милиона динара, што значи да ми финансирамо те запослене – објаснио је Дрндаревић поделу имовине.
А за формирање новог предузећа Градски центар за услуге социјалне заштите, рекао је да уопште није тачно да се оно прави да би се запослили своје кадрове.
– Ми као Град финансирамо 10 врста услуга социјале. За сваку услугу коју радимо преко јавне набавке, сваки понуђач укалкулише рад координатора, секретарицу и трошкове материјала (папира и слично). Када то израчунамо, ми ћемо оснивањем овог предузећа чак направити услугу која мање кошта буџет. Иначе, у будућој установи ће радити радници из Центра за социјални рад, које ми финансирамо, односно њих четворо. Преузећемо једног радника који је нераспоређен из дома „Петар Радовановић“, а једно стручно лице ћемо примити које до сада није било у дому. Остало је још једно радно место које ће бити попуњено уколико се укаже потреба за тим – рекао је Дрндаревић.
На питање да ли је тачно да сада има пребацивања, сада већ бивших запослених из дома, оних који су били при Министарству социјале, међу запослене који су остали под надлежношћу Министарства просвете и обрнуто, Дрндаревић је рекао:
– Прво бојазан је била да ће остати без посла. Сада некима не одговара што ће ићи у Дом за старе на Забучју. Град у сваком случају о томе не одлучује, већ министарства раде прерасподелу запослених. Тачно је да има тог пребацивања, али ми са тим немамо ништа.
Видоје Дрндаревић је рекао ће део Дома који је био под Министарством просвете бити припојен Дому ученика у Коштици.

Одборница Славица Димитријевић, која је уједно запослена у сада већ бившем дому „Петар Радовановић“, у делу који припада Министарству просвете, те је добро упућена у сва дешавања, тражила је да се ова тачка која се односи на формирање Градског центра за социјалне услуге повуче са дневног реда. Она сматра да одборницима није било довољно појашњена ситуација око Дома, да је оваква расподела дома на штету грађана Ужица и читавог округа, али и на штету запослених и ученика.

– Као прво, одузето је 500 квадрата од установе, као и 100 места за ученике. Сигурно да треба да остане услуга дневног боравка за децу са посебним потребама, међутим, треба објаснити да се тај простор налази у сутерену простора. Трећи улаз нема везе са дневним боравком, а на том трећем улазу је простор од 500 квадрата и 100 ученичких места. Зашто град није узео тај сутерен и три куће, поред дома, у којој је једна од њих РЦУ, јер им није потребно тих 500 квадрата. Волела бих да знам како ће град попунити тај простор и да ли ће бити у функцији услуга новог предузећа. Аутоматски, биће мањи број смештаја за ученике. То ће сигурно родитељи те деце имати у виду, па их можда неће слати на школовање у Ужице, већ негде даље. А тај мањак деце с једне стране, а повећање група с друге стране, одразиће се на нас запослене у ученичком дому, али и на професоре запослене у школама, јер неће имати довољан број часова и слично. Иначе, смештај за ученика у дому је 5.300 динара. И када су у питању деца без родитељског старања, њих има девет. Зашто нисте преузели ту децу, него их сада шаљете опет негде, а таман су се привикли на ову средину – рекла је Славица Димитријевић.
На овакве изјаве бурно је реаговао Дрндаревић и поновио да је о свему одлучивала држава о коначној прерасподели два министарства.
– Деца ће отићи у хранитељске породице. И Славица је била присутна на састанку и јасно је чула када је представница Министарства просвете питала шта мислимо колико општина има средњих школа, а нема домове за ученике. Рекла је да неће да финансирају толики број ученика у дому. Она је исто рекла да ће Министарство просвете ући у реконструкцију петог спрата и привођењу намени и да ће имати већи капацитет него сада. Шта смо ту требали да урадимо? Да изађемо, да не узмемо то што нам се нуди, а самим тим и угаси дневни боравак? Радије ћу дати оставку, него да угасим дневни боравак – рекао је Дрндаревић и додао да је дезинформација да ће запослени у ученичком дому имати мање плате.
Градоначелник Тихомир Петковић је рекао да су учинили све да нађу најбоље решење и да је одлука Министарства просвете да тај део смештаја деце више неће бити субвенционисан.
– Није одлука Града да преузмемо трећи улаз, већ одлука два министарства. Ми смо само могли да пристанемо или не пристанемо. Ми смо успели да постигнемо решење да нико не остане без посла. Сада, ако закључимо да треба да се субвенционише врло јефтин смештај за 70 деце на терет града, а ја нисам за то, онда ћемо то прихватити. А то да у средњим школама професори неће имати довољан број часова, то ми има политички призвук, као и то што сам чуо да смо ми своје политичке кадрове удомили. Једину коју смо примили из дома, из социјале, јесте жена која ће бити в.д. директор, а која је већ годинама радила у тој установи и која има стручну спрему за тај посао. То четворо које преузимамо из Центра за социјални рад, ми ионако већ плаћамо – објаснио је градоначелник.


Ђорђе Милићевић из ЛДП-а каже да је разговарао са неколико запослених у оба сектора сада већ бившег Дома.
– Највећа примедба је сада што се запослени из просвете пребацују у социјалу, односно у Дом за старе на Забучју и обрнуто. Једна ће чак и да поднесе тужбу. Мислим да овде конкретно раде везе, партијско кадрирање, па ко има јаче везе остаће у просвети. Због тога су сви ти запослени у бившем дому незадовољни – рекао је Милићевић.
Одборник Небојша Ђурић (СДС) је прокоментарисао именовање председника Управног одбора новооснованог предузећа.
– Не знам какве везе има инжењер за пољопривреду, који је именован за председника Управног одбора – рекао је Ђурић.
Одборница Ана Ђокић (Позитивно Ужице) и одборник Радиша Марјановић (СПС) јавно подржали и похвалила одлуку о формирању овог предузећа. Чак је Марјановић и оштрије наступио, рекавши ко није задовољан прерасподелом посла, нека мења послодавца, а за председник Управног одбора рекао је да је то стручан човек и да је то само привремени Управни одбор.
На наредној седници је усвојен Статут предузећа, након чега се може и регистровати нова установа.

Звездана Глигоријевић
више о овој теми читајте у новом броју Ужичке недеље

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.