početak GRADSKA Путовање графита и квадрата

Путовање графита и квадрата

od nedelja
775 pregleda

aleksandar rasulić

ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА: ИЗЛОЖБА АЛЕКСАНДРА РАСУЛИЋА
У Градској галерији отворена је изложба „Путовања графита и квадрата“ реномираног уметника Александра Расулића. После Београда, где је ова изложба средином октобра постигла велику успех, уметничка дела овог уметника до краја месеца биће доступна и Ужичанима. Александар Расулић припада групи уметника који су крајем осамдесетих и до средине деведесетих година, унутар Београдског графичког круга, створили језгро новог вида апстрактне графике, која се у историјско-уметничком смислу надовезивала на уметничка искуства „системског сликарства“, оптичке уметности и конструктивизма.
– Ова дела настала су након година истраживања и путовања Африком, Азијом, Скандинавијом и Америком. У њиховој изради коришћен је само црни графит, наношен у слојевима на деликатном, ручно рађеном јапанском папиру. Заједно граде јасне, организоване, ритмичне представе настале из читавих мрежа хоризонтала, вертикала, мотива шаховских поља или изломљених линија, меандра и лавирината – рекао је Зоран Видов Цветић, директор Градске галерије.

aleksandar rasulić 22

Аутор изложбе Александар Расулић је доста година провео живећи по свету, последњих година у Норвешкој, а пре две године се вратио у Србију.
– Овај простор у ужичкој галерији се изузетно уклапа у моја дела. Уосталом, први пут сам у Ужицу и одушевљен сам оним што сам видео у овом граду, у коме никада пре нисам био. Врло ми је драго што су људи из Галерије толико једноставно и брзо учествовали у организовању изложбе и све савршено припремили – рекао је Расулић.

aleksandar rasulić 7

На питање да ли може у Србији да се живи од уметности, уметник каже да не може, да може од неких других ствари, али од уметности може да се дише.
Александар Рауслић је награђиван престижним домаћим и светским наградама (Велики и Мали печат Графичког колектива, награда на 3. међународном бијеналу графике у Сапороу, Јапан…), чији су радови у колекцијама Музеја савремене уметности у Београду, Националног музеја на Тајвану и норвешког Рогаланд музеја, аутор шест самосталних и учесник на преко 50 групних изложби.

З. Г.

aleksandar rasulić 3

aleksandar rasulić 4

aleksandar rasulić

aleksandar rasulić 10

aleksandar rasulć 9

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.