početak AKTUELNO РУКОВАЊЕ, ТУНЕЛ И ПОМЕРАЊЕ СВЕМИРА

РУКОВАЊЕ, ТУНЕЛ И ПОМЕРАЊЕ СВЕМИРА

od nedelja
669 pregleda

ИЗ ВРЕЛОГ ЧИКАГА

***

Кажу да је највећи победник недавног сусрета Трампа и Kim Yong Una у ствари Кина, (ни Америка нити Северна Кореја). Као што се већина ствари у светској дипломатији и одређује према Кини, као универзалном стандарду акције и реакције, тако и сада коментатори, чак и они из Трамповог табора, кажу да је председник понудио превише, што Кинези са посебним задовољством славе, нарочито предлог о повлачењу 28.500 америчких војника и стопирању заједничких маневара са Јужном Корејом. Јер, ако Северна Кореја више није жаристе, америчким трупама на тој страни света више није место, кажу пословични Кинези, док остатак света слави руковање два председника као догађај деценије, ако не и века.

Није то једини поклон америчког председника Кинезима. Стопирање ратних игара уштедеће гомилу пара и зауставити провокације, што је скоро дословно идентично ономе што су Кинези недавно предложили. Одмах су се побунили председникови Републиканци, схватајући да је ово прљава игра Кине, а Пентагон је још једном остао забезекнут над понудом сопственог команданта. Нико још увек са сигурношћу не може тврдити да ли ће Северна Кореја приступити тоталној денукеларизацији, када ће разговори бити настављени и којим ће се редом одлуке сингапурског састанка спроводити, војници су, кажу, добили инструкције како да се рашчисте планови за маневре заказане за август, а председник Трамп прикупља историјске поене, за сада углавном у својој глави. И већ прижељкује да га Американци третирају идентично као што Севернокореанци третирају Кима!
Карикатуристи су се поштено нарадили после овог сусрета, а шшаљивџије кажу да је други победник овог самита по важности чувени кошаркаш Денис Родман, који је, уз раније сусрете са Кимом, сада скоро једина личност која може разумети шта се дешава у мозговима и какве намере имају двојица лидера. Благо нама!

 

***

Седим прошле недеље на паузи за ручак поред реке Чикаго, кад ми пред носом прошеташе чикашки градоначелник, Rahm Emanuel и амерички магнат, Elon Musk, обојица визионарски загледани у даљину! Musk је дошао у Чикаго да потврди детаље преговора о изградњи тунела који ће спојити центар Чикага са међународним ареодромом O’Hare, кроз који ће супер брзи возови ову релацију прелазити за мање од 20 минута. Musk-ова “Boring Co.” добила је овај уговор у јакој конкуренцији, а ускоро ће дизајнирати, финансирати, изградити и одржавати петљу ове брзолинијске трасе јавног превоза.
Систем ће користии вагоне који ће примати до 16 путника, ићи ће више од 100 миља на сат (160км на сат), без стајања стизати од аеродрома до града за око 12 минута, а карта ће коштати између 20 и 25 долара. Да би вам слика била јаснија, сада се Л-ом на аеродром стиже за око 50 минута, а карта кошта 5 долара. Копање тунела може почети за мање од три месеца, па ће тим радовима започети нова ера иновације у овом милионском граду. Musk, мозак који је створио “SpaceX” и “Теслу”, формирао је нову компанију како би градио алтернативне, фуртуристичке системе превоза (користећи подземне тунеле, електромагнетне таласе и брзине близу суперсоничним) и понудио решења за невиђене гужве у саобраћају. Послове је добио и у Лос Анђелосу и у Washingotn DC, али је једини проблем са његовим новим пројектима у томе што још ни један није завршен, па се не знају ризици и евентуални проблеми са којима ће се сусретати.
И не знам зашто, сетих се последњег воза који је са београдске железничке станице пошао у Бар. Крај једне ере тамо, почетак нове ере овде, а ми сви у некаквом временском процепу.

***

Ипак, по мом сопственом избору, мој свемир претходне недеље нису померили ни Трамп, ни Kim Yong Una, нити Elon Musk, јер се браним и од белосветских теорија и од суперсоничних брзина. Мој свемир је на одличном концерту у Миленијум Парку померио Роберт Плант са својим бендом “Sensational Space Shifters”, поново потврђујући да нам свима треба “Whole Lotta Love”. Пред неколико хиљада људи, на више од 30 степени Целзијуса свирали су скоро два сата њихове оригиналне и наравно и Led Zeppelin стандарде. Чудо једно, његов глас је непроменљив и даље снажан иако је при крају седме деценије, па се питам да ли и колико живих јаја пије дневно, које их коке носе и јесу ли органска. Осим на гласу, многи би му позавидели и на локнама, дужини и густини косе, а богами и на добром држању у одличним црним кожним панталонама. Измешани рок, блуз, фолк, фантастичан бенд и још боље озвучење под звезданим небом отерали су врелину јунске ноћи, а Плант је лично шутирао велику фудбалску лопту и два пута захвалио Мексику на победи над Немцима. Што ти је Енглез! Шта ћеш боље у дану у коме смо и ми побеђивали, и посебно уживали уз легенду која тако добро звучи и траје.
Плант ће после Чикага у Колорадо и Калифорнију, Elon Musk кући да детаљно припреми градитељске планове, а Трамп ће вероватно Кореанца ускоро примити у Белој кући. Ништа то није према звуку сензационалних померања свемира, које може само музика да направи!

Ужичка недеља 989

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.