početak NAJNOVIJE Tradicija duga preko 150 godina

Tradicija duga preko 150 godina

od nedelja
2,1K pregleda

TOMISLAV I MILENA JOVIĆ – PČELARSKA FARMA JTM
Pčelarstvo u porodici Jović ima tradiciju od preko 150 godina. Od rezervnog pešadijskog potpukovnika sa solunskog fronta Dragoja Jovića, koji je proveo svoju četu bez gubitaka zahvaljujući vosku, preko Cmiljka Jovića, direktora pčelarske zadruge u Užicu i potpredsednika pčelarskog saveza Jugoslavije, do Tomislava i Milene Jović, koji danas imaju svoju pčelarsku farmu „JMT“ od 330 košnica u Ribaševini. Proizvode preko 10 vrsta proizvoda od meda, a garancija kvaliteta su 9 pehara i 158 medalja sa Novosadskog sajma od 2009. godina pa do sada. Najnovija titula je Apsolutni šampion kvaliteta Novosadskog sajma 2018. godine.


– Proizvodimo 100 posto prirodne pčelinje proizvode, vina od kupine, maline, kajsije i jagode sa medom, i preparate na bazi pčelinjih proizvoda i bilja – kaže Tomo.
Tomov put do uspeha je bio trnovit i kako kaže, da mu nije bilo pčela, ne bi uspeo. Njegov deda Dragoje je među prvim nabavio savremenu košnicu, a pčelarstvom je nastavio da se bavi sin Cmiljko. Tomo je uz njih naučio mnogo o pčelarstvu i to svoje znanje je tokom godina samo usavršavao. Inače, Toma mnogi znaju kao nekadašnjeg sekretara omladine u Užicu, iz nekadašnje „Gradine“, zatim kao vlasnika nekadašnje „Srbijanke“, koja je među prvima u gradu radila 24 sata neprekidno. Ali, vremena devedesetih godina prošlog veka „Srbijanku“, kao i mnoge trgovine u to doba, dovelo je do velikih dugovanja, pa je Tomo razmišljao kako da se oslobodi duga i da nastavi neki drugi posao.


– Nabavio sam 205 košnica, koje su me bukvalno spasile. Sve dugove za doprinose radnika, kirije za lokale i magacine, uspeo sam da vratim. I onda smo se supruga i ja opredelili, početkom 2000. te godine, da se posvetimo pčelama. Posadio sam i 75 ari kupine za vino, jer nam je odmah bila ideja da proizvodimo i kupinovo vino. Za mene ne postoji prepreka. Počeli smo proizvodnju sedam proizvoda od meda i sada imamo 31 proizvod, koji su svi vrhunski – rekao je Tomo.


Osnovni nosioci posla u ovoj pravoj pčelarskoj farmi su Tomo i njegova supruga Milena, i povremeno angažuju oko desetak ljudi, uglavnom bliža i dalja familija. Da bi poboljšali i uvećali količine meda, zasadili su i medonosno bilje na jedan hektar zemlje u Ribaševini. Pored pčelarstva, Tomo već 40 godina prati i bilje. Tako danas ima paulovnije (drvo iz Kine) 70 sadnica, sunflora koja cveta u avgustu 30 sadnica, evodije oko 100 sadnica, bagrema 50 sadnica, cigansko pero i drugo, a sada ga posebno interesuje lobelija.
– U celoj zemlji imamo svoje placeve na koje sele svoje košnice. Na placevima ima i ovog određenog bilja, pa tako na Fruškoj gori imaju lipu, u Vojvodini suncokret, dok na primer u Topolu pčele sele zbog bagrema.


Kao ozbiljni pčelari posvetili su se i inovacijama, pa su tako prvi u Srbiji, 2004. godine, napravili kristalisani suncokretov med, a od skora imaju i proizvod med sa aronijom.
– Svo ovo voće koje sastavljamo sa medom nabavljamo od određenih proizvođača, i brusnicu, borovnicu, crnu ribizlu, jagode i ostalo. Imamo preko deset vrsta meda koje se meša sa voćem. Pravimo i vina, koja u sebi nemaju vodu. Imamo dobro tržište, a sve je počelo sa tezgom na Zlatiboru, na kojoj je moja sestra imala samo nekoliko proizvoda i delila flajere. Preko flajera su se zainteresovani potrošači interesovali za sajt, a na našem sajtu imaju potpuni asortiman i svakom proizvodu poseban opis. Takođe, u mnogim gradovima imamo određene prodavnice koje snabdevamo, ali naša najbolja reklama su sami potrošači – kaže Tomo i dodao je da trenutno radi na novoj ambalaži za med koji će se prodavati na aerodromu i to sa prevodom na kineski i arapski jezik.


Inače, od 330 košnica, zavisno od godine, proizvedu od 5 do 14 tona meda.
Za ovoliko veliki asortiman i svega drugog što prati proizvodnja ove pčelarske farme, Tomo se neprekidno usavršava.
– Najviše sam ulagao u sajmove i, verujte, evo sada, tek posle 20 godina, polako završavam kuću. Tu mi se nalazi radnja, prostor od 175 kvadrata, mesto gde se pakuje i sprema med, tu imamo tri tajmera temperature kada se radi kristalizacija i sve ostalo što je potrebno. Samo ceđenje meda se radi u Ribaševini – rekao je Tomo, koji prati, kako kaže, 70 različitih oblasti.
Pored nove ambalaže, prevoda na kineski i arapski jezik, Jovići će da počnu proizvodnju i meda sa ružom, a veoma im je interesantan i med sa belim lukom, koga ima na američkom tržištu.
Tomo kaže da je zdravlje na dohvat ruke. Njegov savet je da se med uzima u kašičici sa zadrškom u usnoj duplji ili u vidu rastvora u toplom mleku, čaju, soku ili kiseloj vodi. Optimalna količina za odrasle je od 50 do 100 grama dnevno, a za decu upola manje, tri puta dnevno pre jela, a za one koje muči kiselina nakon jela.

 
– Jedno zrno polena sadrži sve što je neophodno ljudskom organizmu. Cvetni prah – polen (mleveni), sadrži sve što je potrebno organizmu od mikroelemenata, vitamina (provitamin A – karotin), B1, B2, B5, B6, H, E preko 50 enzima i dr. Poboljšava apetit, ubrzava rast, duži život, deluje kod hroničnih crevnih oboljenja, prostate, dijabetisa, oboljenja srca i krvnih sudova, anemije, sprečava izliv krvi na mozak, poboljšava cirkulaciju krvi i dr. Može se uzimati kada se 2 – 3 kašičice pomešaju sa medom, vodi, čaju, mleku, jogurtu i slično. Propolis je takođe veoma zdrav. To je najstariji lek na svetu. Propolis deluje na preko 612 bakterijskih sojeva, uništava virus gripa i herpesa, sprečava rast najvećeg broja gljivica iz roda kandida, kao i trihomonas vaginalis i helikobakter pilori. Primenjuje se za lečenje disajnih organa, kod malignih tumora, oboljenja periferijskog nervnog sistema, kožnih oboljenja, oboljenja probavnog sistema, ginekoloških oboljenja, jača imunitet i dr. On se može uzimati svakog dana 10 – 15 kapi u čaju, mleku, soku, jogurtu, kori hleba i to 1-2 sata pre ili 3 sata posle jela. Sa sremušom propolis kapi deluju kao antiseptik, antihipertensiv, sprečava razvoj bakterija, virusa, gljivica, deluje protiv crevnih parazita, snižava nivo triglicerida u krvi, holesterola, trombocita (blago razređuje i prečišćava krv), snižava krvni pritisak, deluje na bronhitis, astmu, kod nekih oboljenja kože (čisti kožne lišajeve, bubuljičasto i perutavo lice), proliva, tuberkuloze pluća. Može se uzimati 2 puta dnevno po 20 kapi. To je zajednički proizvod naše pčelarske farme i poljoprivrednog gazdinstva doktora Ristića iz Užica. Njihov proizvod, koji takođe poboljšava imunitet, su propolis kapi plus ehinacea. Dobro deluje na virusne infekcije, paradentoze, upale desni, kandidijaze usne duplje. Štiti telo od otrova i toksina, ujeda i najtežih bolesti. Ovaj proizvod ne bi smeli da upotrebljavaju pacijenti koji imaju sistemski lupus, reumatiodni artritis, hiv pozitivni, multiple skleroze, miastenije gravis, trudnice. Inače, uzima se 28 dana (ne više), 2 puta godišnje. Deca od 3 – 10 godina uzimaju 2 puta dnevno po 10 kapi, a odrasli 2 puta dnevno po 20 kapi – objasnio je Tomo.


Za livadski med kaže da je preventiva za mnoga oboljenja, dobar je za srčane bolesti, bolesti mokraćnih puteva, normalizuje sastav krvi, ginekološka oboljenja, avitaminoze. Med od bagrema koji pravi ova pčelarska farma deluje umirujuće, pogodan je za dijabetičare, bebe i decu do 3 godine, reguliše probavne smetnje. Odlična je pomoć za starije osobe, posebno one koje pate od dijabetisa, srčanih bolesti ili visokog krvnog pritiska. Lipov med deluje na bronhitis, grip, nazeb, antiseptička dejstva, podstiče znojenje, kod respiratornih oboljenja (bakterije), protiv malignih bolesti, bolesti mokraćnih puteva, povišenog krvnog pritiska. Ne bi smele da ga upotrebljavaju osobe koje imaju slabo srce. Za razliku od njega, suncokretov med poboljšava rad srca, deluje na dijabetičare, skida radijaciju, sadrži E vitamin kao i 20-30 post cvetnog praha. Kristalisan suncokretov med u kombinaciji sa mlevenim propolisom poboljšava rad srčanog mišića i to je, kako kaže Tomo, njihov proizvod – med za imunitet broj 1. Tu su još mnoge vrste meda, poput šumskog meda, koji deluje na anemiju, na osobe sa umanjenim procentom hemoglobina i eritrocina, kao i na respiratorna oboljenja (suzbija bakterije) i ima preko 20 puta više mineralnih materija od drugih medova. Brdsko planinski livadski med ima iste osobine kao livadski med, a proizveden je na pčelinjaku u Ribaševini sa cvetova svih vrsta voća, bagrema, lipe, maline, kupine i trava brdsko planinskih visova, brda Grad, Crnokose i Jelove Gore.


Tu su i medni imuno koktel; bronhi med (med, polen, anis, lan, oman, morač, propolis) koji je dobar za bronhitis, rinitis, astmu, alergije, preporučuje se pušačima, a uzima se 30 – 60 minuta pre jela, 3 puta na dan, preventivno jedna kašičica; med sa polenom; med sa susamom; med sa cimetom plus mleč; seme koprive u medu; lešnik u medu; badem u medu; med u saću; med sa orasima; voćni urnebes i drugi.
Ono sa čim se posebno Tomo ponosi su vina. Veoma mu je drago kupinovo vino sa 20 procenata meda, a ima ga i bez meda.

 
– To vino skoro svake godine osvaja veliku zlatnu medalju Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet. Kupinovo vino čini najlepši i najčistiji 100 posto prirodni napitak od kupine, blagog ukusa i izuzetne pitkosti, a u medicini je poznat kao „eliksir zdravlja“ sa mnogo dokazanih lekovitih svojstava. Kupina je najbogatiji prirodni izvor rastvorljivog gvožđa. Pravi je rudnik moćnih antioksidanata. Sadrži velike količine vitamina B i C, gvožđa, fosfora, cinka, kalcijuma, magnezijuma, pektina i provitamina A. Ovo vino sadrži dve magične supstance – polifenole kvarcetin i epikatemin, za koje je dokazano da eliminišu štetne slobodne radikale iz organizma, štiteći ga i od pojave karcinoma. Kupinovo vino jača imuno sistem, kosti, smanjuje rizik od dijabetisa, poboljšava pamćenje, lakše se mršavi i dr. U ovom kupinovom vinu ima samo 3 posto prirodnog voćnog alkohola (za voćna vina dozvoljeno je 4,5 posto), tako da ga mogu koristiti deca, trudnice, dijabetičari i drugi u količini od 0,10 l. Proizvod je 100 posto prirodan, bez dodavanja šećera i vode, ima specifičnu težinu 1,03 – kazao je Tomo i isto tako hvalio vino od maline sa medom, kajsijom i jagodom.


Tu su i mnogi preparati, poput matične mleči u medu, koja jača imunološki, nervni i kardivaskularni sistem, stimuliše rast i razvoj, dobra je za povišen krvni pritisak, snižen krvni pritisak, anemija, dijabetes, oboljenje jetre, nervozu, čir, klimakterijum, vazomotorni rinitis, prostatu, polnu nemoć, zapaljenje debelog creva, gastroenterkolitis, otpornost na infekcije, stres, metabolizam. Uzima se 2 – 3 kašičice dnevno.

Naš sagovornik je posebno skrenuo pažnju i na proizvod nazvan „Iskra života“. To je medno biljni koktel sastavljen od meda, mleča, polena, semena bundeve, suncokreta, lana, anisa, koprive, oraha, zelenog čaja, nane, bokvice, žalfije i drugih sastojaka. Idealan odnos meda, mleča, polena, bilja i ostalih sastojaka čini ovaj proizvod savršenim sa upotpunjenim i uravnoteženim sastojcima. Uzima se 30 – 60 minuta pre jela, 3 puta na dan, preventivno jedna kašičica.

Tomislav je dodao da analizu proizvoda vrši CIN (Centar za ispitivanje namernica) Beograd, „Jugoinspekt“ Beograd, „Veterinarski institut“ Kraljevo i dr. Med – šampionski pehar Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet medova sorte meda.
Na kraju je naš sagovornik naglasio da je njegova supruga Milena nosi polovinu poslova, kako među košnicama, tako i u plasiranju proizvoda i inovacijama.

Zvezdana Gligorijević

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.