početak EKONOMIJA Традиција и поверење

Традиција и поверење

od nedelja
1,9K pregleda

ДРАГАН ПЕРИЋ – „СПОРТ“
Власник предузећа „Спорт“ Драган Перић каже да има привилегију да ради посао који воли и ово предузеће има традицију дугу преко пет деценија.
– Мој отац је отворио прву радњу “Спорт“ 1961. године, која се налазила на Градском тргу, у згради „Кула“, па је осамдесетих година преселио недалеко одатле, у некадашњу „Аутотехну“. Ја сам рођен 1964. године, тако да сам и ту одрастао, на тргу. Ту је продавница била све до деведесетих година прошлог века. Радња „Спорт“ је била радња која је обједињавала много тога везаног за спорт, а препознатљива је била по некадашњим „Елановим“ скијама, које су биле врло популарне, те су долазили купци са стране. И ја сам се укључио у посао и нисам хтео ништа да мењам, само што је радња 1993. године прерасла у предузеће. Определио сам се само за оружје и муницију из више разлога. Први разлог је моја љубав према лову и стрељаштву, а појавиле су се и многе фирме које су почеле да се баве спортском опремом, одећом и обућом. Радимо и ми са обућом и одећом, али за људе који бораве у природи, који пешаче… Око 90 посто асортимана је опредељена за ловачку популацију – објаснио је Драган.


Оно што издаваја “Спорт“ од других фирми у Србији је то што већ 10 година раде увоз половног оружја из Енглеске.
– Поред увоза новог оружја из Енглеске, Америке и других земаља, имамо посебан сегмент, који нико у Србији не ради. На аукцијама преко фирме “Хенри Кранк” увозимо то половно оружје и ценовно, а и квалитетом смо се позиционирали на овом тржишту. Много више купаца имамо са стране, него из овог окружења. Лично у Енглеску идем најмање два пута годишње и присуствујем аукцијама, а у сарадњи са фирмом коју сам поменуо и који знају за шта смо заинтересовани, они купују и нуде нам, па кроз посебан режим дозвола увозимо. Углавном тако набављамо пушке. Занимљиво је присуствовати тим аукцијама, а пушке су само један мали сегмент. Ту се продаје и оружје старо и преко сто или двеста година, и то има колекционарску вредност. То је један велики бизнис у Енглеској. Нажалост, код нас такво тржиште не постоји, али се надам да ће се и то некада десити. То је скопчано и са материјалним стањем и, наравно, традицијом, која је присутна тамо. Има је и код нас, али ово што ми радимо је постало више луксуз, а и лов је скуп спорт.
Према речима нашег саговорника ужички ловци се највише опредељују, вероватно из неких традиционалних разлога, за руске ловачке пушке “бајкал”, а што се тиче карабина, углавном су то енглески „BSA“ и „parker hale“, или за немачке произвођаче попут „маузера“, „штајер-манлихер“ и слично.


Такође, од марта ове године либерализована је продаја ваздушног оружја, ваздушних пиштоља и пушака.
– Ваздушно оружје је сврстано у две категорије. Једна категорија подразумева ваздушно оружје које има већу снагу, брзину и калибар већи од 4,5 мм и оно се мора пријавити у року од 8 дана надлежном СУП-у. Обе категорије се могу купити уз личну карту. То је код нас мало увећало продају – објаснио је Драган и додао да у „Спорту“ имају и полуатоматске карабине и полуатоматске сачмаре.
Врло је интересантан асортиман пушки на црни барут.
– Почели смо да радимо оружје на црни барут. Нови закон дозвољава куповину уз личну карту и пријаву надлежном органу полицијске управе. Ради се о модерним репликама произведеним пре 1900. године. Фирма „Хенри Кранк“ из Енглеске је број један у том смислу и имамо могућности да од њих набављамо и пушке и пиштоље. То је веома атрактиван спорт у Енглеској и ми ћемо се трудити да га популаризујемо овде, јер је либерализована набавка. Не треба набавна дозвола, а циљ нам је да у оквиру стрељачких клубова покренемо такмичења. Мислим да ће заживети, јер у Србији је традиција да се оружје воли и користи, а ово је један сегмент спорта, који је нашао своје место у свим земљама Европске уније. У некој перспективи намера ми је да организујемо и неко такмичење тог типа – рекао је Перић.


Када је реч о пиштољима, у „Спорту“ се могу набавити неки од америчких брендова, које увозе у последње три године, попут „Smith & Wesson”, затим било је „Мagnum Research” (од америчке фирме која је купила израелску фирму „Desert Еagle”), а на путу су да увезу „ruger” пиштоље и револвере из Америке.
– Ретко се продају кратке цеви и купује их врло мали број људи, јер се плаћају годишњи порези. Мислим да смо једина земља на свету која то спроводи, јер купивном тог оружја већ је плаћен ПДВ држави. То људе одбија, као и сама законска регулатива да пиштоље које купујете, може се држати само код куће, а не може да се носи. Ипак, постоје људи који желе да имају оружје те марке и ми им то обезбеђујемо, јер имамо добру сарадњу са једном фирмом из САД, од које једном годишње увозимо, па тако, ако то неко жели може да наручи – рекао је Драган.


У „Спорту“ је широк асортиман ловачке муниције, а највише је заступљен „Први партизан“.
– „Први партизан“ производи пиштољску и карабинску муницију. а што се тиче ловачких патрона, што је сада предмет инетересовања ловаца, јер је почела ловна сезона, ту имамо пар произвођача из Србије, то су “Крушик” и “Белом”, а увозимо и једну линију из Енглеске “ХУЛ”, и од неких увозника у Србији узимамо италијанске патроне “Баскијери и Пелагри”. Постоје још неки брендови, јер то је заиста широка лепеза производа – додао је власник „Спорта“.
Спрејеве за одбрану и шокери се такође могу купити у „Спорту“.
– Законска регулатива је дозволила да од марта ове године грађани старији од 16 година без дозволе уз личну карту могу да купе електро шокере, спрејове за самоодбрану и бибер спрејеве. Од марта до сада можда смо продали око 50 комада. Та средства могу да послуже сврси и да заштите од паса луталица или у неком моменту од неког насилиника, али не бих волео да било ко дође у ту ситуацију. За сада нема много интересовања – казао је Драган.

Широк асортиман ловачких ножева је такође присутан. Најинтересантнији, а и једини у Србији, су ножеви од једне индијске фирме. Праве се ручно и кују од више врсте челика. Перић тврди да их је немогуће сломити, што им даје мало већу цену и да постоји клијентела која то препознаје као квалитет.
Поред снајпера и друге опреме за оружје, одеће и обуће за лов и друге ловне опреме, у „Спорту“ се непрекидно могу набавити пиротехничка средства, од петарди до ватромета.
– Као фирма која се бави овом врстом посла и која задовољава све законске критеријуме, односно све техничке и физичке услове и заштите, као и све мере противпожарне заштите, радимо и пиротехничке ствари. Пиротехника се највише продаје око Нове годне, Божића и Српске нове године, али је ми имамо током целе године. Сваком купцу објасним како се употребљава, мада сваки пиротехнички елемент има упутство. Оно што је сигурно да је не продајемо млађим од 18 година и имамо пуну подршку од родитеља. Сваки овај пиротехнички елеменат је сертификован – казао је Драган.


“Спорт“ је као предузеће у последњих пет година присутан на сајмовима у Београду и у Новом Саду.
– Учешће на сајмовима је врло пожељено и потребно, јер се људи информишу о вама и виде асортиман робе који је ту заступљен. После оволико година бављења овим послом, схватио сам да је веома битан лични контакт, било са колегама или потенцијалним купцима, без обзира на модерне технологије. На међународним сајмовима нисмо присутни као излагачи, већ као посетиоци. Имао сам срећу и задовољство да последњих осам година посећујем сајам у Нинбергу, који је највећи у Европи, а пре две године сам био на сајму у Лас Вегасу, највећем сајму овог типа у свету – каже наш саговорник.


Према његовим речима, ужички ловци су спремни за лов, јер је почела ловна сезона. Међутим, он каже да је ловачка популација била много већа раније.
– Ова задња дешавања по питању закона су људе довела у недоумицу. Да би куповали оружје морају прво да прођу обуку, која је обавезна, и као категорија је уведен и лекарски преглед, што подржавам. Међутим, доста смо чекали да одговарајуће установе крену са реализацијом тог програма и ту се доста времена изгубило. Све те регистрације и прегистрације, вађење чипованих оружних листова, све то узима време и бојим да ће до 2019. године, када је задњи рок, људи чекати баш тај задњи моменат и створити проблем полицијским управама да то све спроведу. Иначе, са ловачком популацијом, која је код нас присутна већ годинама, сарађујемо лепо и доста купују код нас. Долазе и они који се баве стрељаштвом, а највећи број купаца су наши пријатељи – додао је Драган.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.