početak EKONOMIJA Турци обнављају Kасапчића мост?

Турци обнављају Kасапчића мост?

od nedelja
876 pregleda

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич и представници Турске агенције за сарадњу и развој “ТИКА”, разговарали су данас, у понедељак, 27. новембра, са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем и његовим сарадницима, о могућој заједничкој обнови некадашњег Касапчића моста и тврђаве Стари град, који су постојали за време Отоманског царства.
Градоначелник је рекао да је заједничка историја добар темељ за стварање заједничке будућности.
– Са поносом Ужичани истичу сваки део своје историје, па и онај део који је доносио одређене изазове. Ми смо пре две године иницирали састанак у Турској развојној агенцији “ТИКА” и предложили, с обзиром да “ТИКА” инвестира у пројекте који су везани за прошлост турског народа у нашем крају, да заједнички разматрамо и питање неке заједничке инвестиције. Као централни град Западне Србије верујемо да смо интересантни за турске инвеститоре као град који је имао веома развијену текстилну и металску индустрију и добре кадрове у тим областима. Ово је прилика да причамо о свему томе и да покренемо неке теме. Данас ћемо конректно причати о реконструкцији Касапчићи моста и нашој тврђави Стари град, који потичу из Отоманске империје, мада тврђава потиче и пре тога – рекао је Петковић.


Турски амбасадор рекао је да је ово добар тренутак за будућу сарадњу, нарочито након посете турског председника Ердогана и доброг односа двеју држава.
– Пажљиво ћу саслушати предлоге и надам се да ћемо остварити сарадњу. Причајући о заједничкој историји, у време Османског царства, Ужице је било други по величини град у Србији, после Београда, тако за нас Ужице данас представља центар Западне Србије. “ТИКА” се управо фокусира на обнови наслеђа Османске империје и овај мост би управо могао да буде такав пројекат. На данашњем састанку ћемо размотрити управо ту могућност и начине да то изведемо – рекао је амбасадор и додао да и у сектору високе технологије имају заинтересоване инвеститоре, па ће и то бити део разговора са градоначелником Ужица, да се види да ли има у Ужицу могућности за отварање таквог центра.
Градоначелник Ужица је турском амбасадору у име града предао на дар графику Касапчића моста.


Мехмед Бајрак, директор “ТИКЕ” рекао је да је ова агенција у Србији реализовала преко 220 пројеката у различитим секторима, образовања, здравства, културног наслеђа, на пројектима рестаурације, сектору пољопривреде и сл.
– Бирамо пројекте који ће позитивно утицати на народ Србије. Радимо реновирање школа, опремамо здравствене установе и активни смо и у сектору пољопривреде, у коме смо у 14 општина у Србији поделили 300 пластеника и поделили 15.000 садница. Наставићемо са радом на обнови културног наслеђа – рекао је директор “Тике” и додао да су урадили до сада у Србији пет пројеката, а као пример навео радове на Калемегдану попут рестаурације чесме Мехмед-паше Соколовића.


Од 2009. године, од када ТИКА ради у Србији, до сада је уложено 25 милиона евра без ПДВ-а.
Са историјом Касапчића моста домаћини су турске госте упознали прво видео презентацијом, а затим су обишли некадашњу локацију Касапчића моста и Стари град.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Nusic 30. новембар 2017. - 14:53

Samo uzimajte (prosite),od Kineza,Turaka,…….ali ne zaboravite da sve to nije DZABA, neko morace i da vrati………Jeli,” malinar” na jednoj na jednoj od fotogafija se odljutio,te ostavka je”puj pike ne vazi vise”,vlast je unosnija! Blago nama, sa vama!!

ponovi
Dusan Obrenovic 3. децембар 2017. - 05:02

“Uzice in Ottoman Times”…pravilan termin je “Uzice u vreme Otomanske okupacije”…dragi nasi poreznici sakupljaci i zastupnici drzave.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.