početak AKTUELNO У проблем наркоманије сви треба да се укључе

У проблем наркоманије сви треба да се укључе

od nedelja
904 pregleda

borivoje mitrović smanjea

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА УЖИЦЕ: Боривоје Митровић, шеф одељења за сузбијање криминалитета
Појачаним радом на сузбијању трговине дрогом припадници МУП-а у Ужицу су од јануара до октобра 2015. године у 70 заплена одузели око 1.720 грама хероина, 64.380 грама марихуане, 49 комада екстазија и мање количине кокаина, амфетамина и осталих наркотика. У истом периоду прошле године у 56 заплена одузето је око 125 грама хероина, 62.556 грама марихуане, мање количине амфетамина и осталих наркотика. У 48 случајева радило се о невлашћеном држању опојних дрога, а у 16 о неовлашћеној производњи и стављању у промет опојених дрога. Забележена су и два кривична дела омогућавања уживања опојних дрога.
Ово су подаци Полицијске управе у Ужицу, из којих се, када се упореде, види да је ужичка полиција појачала рад на сузбијању наркотика у нашем граду. Шеф за сузбијање криминалитета у ужичкој полицији, Боривоје Митровић, каже да се за наш град може рећи да је транзитно подручје, јер се налази на раскрсници путева који воде ка Новом Пазару, Црној Гори, Босни и Херцеговини.
– Ми дефинитивно јесмо на неком транзитном путу. Оно што су наша сазнања је да дрога из Албаније преко Црне Горе стиже на нашу територију. Мало се те количине код нас задржава, а већи део иде даље. Полиција интезивно ради на сузбијању трговине наркотицима и предузима све мере и радње како би индетификовали све особе за које постоји сумња или сазнања да су умешани у послове са дрогом. Ове године у том транзиту нисмо запленили неке веће количине. Да би запленили те велике количине, мора да се полако ради на томе. То је огроман и специфичан посао који се ради у сарадњи са другим министарствима, УКП-ом и другим институцијама. Захтевно је наћи тамо неког Петра Петровића, лоцирати га, видети га како ради, са ким ради и слично. Али, без обзира на тежину посла, и ту имамо одређене резултате. Прошле године је ухваћен човек са 40кг сканка – казао је Митровић.
Полиција дрогу налази најчешће претресом путничких возила, станова и других просторија које осумњичени користе, као и прегледом лица.
– Полиција увек ради у три правца везано за дрогу. Једно је за Ужице, јер је ово мали град, зна се које дроге има, зна се ко отприлике ради са том дрогом, и зато стално предузимамо мере претресања, било где да затекнемо те особе. Оне који са стране доносе дрогу овде, држимо их под контролом колико можемо. Питате да ли сада има дроге више или мање? То не може никада тачно да се каже, о томе једино могу да кажу неки статистички подаци. Оно што је сигурно, на нашој територији се у неколико година уназад појављују засади са мањом или већом количином – казао је шеф криминалистичке полиције и додао је да је у октобру 2015. године у селу у околини Пожеге, на породичном имању пронађен засад канабиса са 42 стабљике, а у питању је мушкарац из Београда.

Pozega - marihuana

Он каже да је тај засад био један од већих, са око 50кг марихуане, али да има случајева да се једна до две стабљике гаје на тераси. Углавном то раде локални криминалци, који производе дрогу, осуше и припреме за продају на улицама Ужица.
– Међутим, прошлог месеца је код Косјерића откривена савремена лабораторија. У тој лабораторији је био засад са канабисом са 212 стабљика канабиса и 776 семенки ове биљке. Стабљике, висине од 30 до 60 центиметара, биле су у помоћном објекту у две посебно опремљене и термоизоловане просторије за узгој. То сигурно није било намењено за локални карактер. На таквој лабораторији позавидели би и многи из развијених земаља који се баве са дрогом. Током акције ухапшена је једна особа. Шта је он хтео да ради са тим и са ким, то и даље испитујемо – казао је Митровић.
И код производње и код коришћења нема правила које су старости произвођачи и уживаоци. Има их врло младих, а има и оних преко 60 година. Разлог је, како каже Митровић, да су ту видели брзу зараду. Такође, појављују се све категорије, од растурених до уређених породица, сиромашних и богатих, и сви други.
Цена на уличном тржишту је различита.
– Могу да кажем да Ужице није од јефтинијих градова, а све зависи од понуде и потражње. Марихуане је јефтинија и има је више на улици. Много је скупљи кокаин и зато се каже да је то дрога виших кругова. Кокаин се набавља у мањим количинама и тешко да неко донесе у Ужице килограм те дроге. Синтетичких дрога има, углавном екстази – казао је наш саговорник.

Kosjeric - laboratorija 1

На питање да ли има и тзв. “крокодил” дроге, Митровић каже да је то нешто ново, али да нису имали додира са том синтетичком дрогом, нити су имали случај неке особе која је трпела катастрофалне последице, јер та дрога разара организам и то веома брзо.
С обзиром да се често помиње да у школама има дроге, Митровић каже да је има, али да то није баш тако као што се прича.
– Захваљујући сталном превентивном раду и предавањима о штетности и опасностима коришћења наркотика, у школама на подручју које покрива Полицијска управа у Ужицу нема регистрованих кривичних дела у вези са опојним дрогама. Припадници полиције редовно организују предавања на тему злоупотребе дрога за ученике средњих школа. Такође, с обзиром да полицајци располажу „мистрал“, комплетима за детекцију и индентификацију опојних дрога, пре самих предавања, у оквиру школа врши се детекција, односно откривање евентуалних трагова опојних дрога на различитим површинама. Прегледамо тоалете, кваке, све клупе, радне столове, јер овај апарат може да детектује дрогу иако је неко претходно пушио марихуану, па са прстију остају трагови на површини коју додирну. Рађене су све школе у Ужицу и нису се показали неки драстични резултати које смо очекивали и какве су биле по причи – рекао је Митровић.
Без обзира на то ужичка полиција нарочито обраћа пажњу на рад са омладином и децом у вези наркоманије.
– Постоје ти пројекти које радимо са другим институцијама и организацијама које се баве заштитом деце и омладине. Мора доста да се ради на борби против тог великог друштвеног проблема, јер не само што штети здрављу, разбија породице, дрога обично вуче и друга киминална дела. Да би смо успели у потпуности да спроводимо те пројекте, у то мора да се укључи и локална самоуправа. Требало би у градским структурама да има неко координационо тело. Са директорима школа имамо добру сарадњу, али исто тако морамо да имамо добру сарадњу и са другим институцијама. Ми још нисмо забележили случај везано за дрогу да се појави дете и каже да су га увукли у ту причу и да хоће да изађе из тога. Е, ту треба неко ко ће да делује, код кога ће таква деца да оду. Овако та деца чекају да ми дођемо до тога, да сазнамо. Имамо по школама нека предавања, али то је мало. Школски полицајац једино уочава такве неке проблеме, али он је ограничен. Зато ту могу да помогну школски психолози. Сада имамо неко удружење грађана, које је иницирало да организујемо седницу на коју ће доћи директори школа и говорити о трговини људи и наркоманији. На сваку иницијативу ужичка полиција одговара позитивно и укључујемо се колико нам је то омогућено и поновљам, зато је потребно и друге укључити – додао је Митровић.
Он је рекао да би сарадња са цивилним сектором у вези наркоманије требала да буде као и код насиља у породици.
– Када је реч о насиљу у породици, имамо добру сарадњу са свим релевантним чиниоцима, почевши од невладиних организације до градских установа. Потписан је протокол о сарадњи. Е, тако би требало да тај протокол постоји и око наркоманије. Много је лепше и лакше радити када се на папир стави шта ко треба да ради и после неког времена и анализе може да се види ко је шта и колико урадио, да се питамо зашто нешто није урађено. Дакле у проблем наркоманије требало би да се укључи локална самоуправа, дом здравља, болница, неке невладине организације и слично – закључио је Митровић.
Иначе, стање безбедности на подручју Полицијске управе у Ужицу, као и у граду, је повољно. Расветљено је 70 посто кривичних дела, што је више у односу на претходну годину. Настављајући рад на сузбијању нелегалног промета дувана и дуванских производа, у 47 заплена одузето је око 1.220 боксева цигарета, а одузето је и око 528 кг резаног дувана.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.