početak GRADSKA Ужичке кројачице бесплатно шију маске за болницу

Ужичке кројачице бесплатно шију маске за болницу

od Užička Nedelja
888 pregleda

ХУМАНИ ГЕСТ
Зорица Миливојевић, кројачица из Ужица, са својим колегиницима и унуком, волонтерски шију маске за ужичку болницу, Дом здравља и још неколико установа.
– Назвала ме је једна докторка из болнице и питала да ли бих могла да шијем маске за болницу. Наравно да сам рекла да могу, да радња, ја и ко буде хтео од мојих колегиница да се прикључи, да стојимо на располагању. Нека нам само донесу материјал, а ми ћемо донирати наш рад. Послали су нам пелене и онда је нас пет од пре два дана почело да ради – каже Зорица.
Зорица Миливојевић, Катарина Томић, Нада Бојовић, Снежана Ђокић и Зоричина унука Нела Миливојевић од девет сати крећу са радом у кројачкој радњи „Нелица“. Свака има свој део посла – једна сецка пелене, друга спрема тракице, трећа шије, четврта спаја, пета пегла, за сваку има посла.


– Највећи проблем су нам тракице и данас нам се јавио човек, Никола Ракичевић, који има машину за прављење тих кепер тракица и рекао да ће он радити тракице и донирати. Свима су потребне маске. Ево и Дом здравља је донео газу. Радићемо за све установе којима су потребне маске, само нека донесу материјал. Прихватили смо да сашијемо маске и за Дом за старе у Ужицу, јер нас је управница замолила. Моји пријатаљи и ја ћемо их шити. Долазе неки грађани и нуде помоћ – каже Зорица.


Њена колегиница Нада Бојовић каже да се без двоумљења прихватила посла.
– Овде не може више да нас стане. Ако буде било потребно, слаћемо материјал по кућама, па ће тако бити од помоћи – рекла је Нада.
Нела је Зоричина унука и она је задужена за пеглање.
– Имам 17 година. Радо сам прихватила да помогнем. Не знам ни шта бих радила кући. Овако сам од велике користи – каже Нела.


Ове вредне жене већ су испоручиле једну туру маски болници. Шију две врсте, једне маске за дијализу, а друге за општи део. Имају до сада око 4.000 комада поруџбине.
– За дијализу правимо маске од шифона и оне се брже праве. Ове друге од пелена и газе раде се мало спорије, због тракица. Те друге имају по осам слојева. Долазе нам у радњу и питају да им продамо. Ми им кажемо да изузетно радимо само за болницу и Дома здравља, али им покажемо како могу да направе маске од овог материјала или од салвете – додала је Зорица.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.