početak GRADSKA Ужичке кројачице бесплатно шију маске за болницу

Ужичке кројачице бесплатно шију маске за болницу

od nedelja
1,K pregleda

ХУМАНИ ГЕСТ
Зорица Миливојевић, кројачица из Ужица, са својим колегиницима и унуком, волонтерски шију маске за ужичку болницу, Дом здравља и још неколико установа.
– Назвала ме је једна докторка из болнице и питала да ли бих могла да шијем маске за болницу. Наравно да сам рекла да могу, да радња, ја и ко буде хтео од мојих колегиница да се прикључи, да стојимо на располагању. Нека нам само донесу материјал, а ми ћемо донирати наш рад. Послали су нам пелене и онда је нас пет од пре два дана почело да ради – каже Зорица.
Зорица Миливојевић, Катарина Томић, Нада Бојовић, Снежана Ђокић и Зоричина унука Нела Миливојевић од девет сати крећу са радом у кројачкој радњи „Нелица“. Свака има свој део посла – једна сецка пелене, друга спрема тракице, трећа шије, четврта спаја, пета пегла, за сваку има посла.


– Највећи проблем су нам тракице и данас нам се јавио човек, Никола Ракичевић, који има машину за прављење тих кепер тракица и рекао да ће он радити тракице и донирати. Свима су потребне маске. Ево и Дом здравља је донео газу. Радићемо за све установе којима су потребне маске, само нека донесу материјал. Прихватили смо да сашијемо маске и за Дом за старе у Ужицу, јер нас је управница замолила. Моји пријатаљи и ја ћемо их шити. Долазе неки грађани и нуде помоћ – каже Зорица.


Њена колегиница Нада Бојовић каже да се без двоумљења прихватила посла.
– Овде не може више да нас стане. Ако буде било потребно, слаћемо материјал по кућама, па ће тако бити од помоћи – рекла је Нада.
Нела је Зоричина унука и она је задужена за пеглање.
– Имам 17 година. Радо сам прихватила да помогнем. Не знам ни шта бих радила кући. Овако сам од велике користи – каже Нела.


Ове вредне жене већ су испоручиле једну туру маски болници. Шију две врсте, једне маске за дијализу, а друге за општи део. Имају до сада око 4.000 комада поруџбине.
– За дијализу правимо маске од шифона и оне се брже праве. Ове друге од пелена и газе раде се мало спорије, због тракица. Те друге имају по осам слојева. Долазе нам у радњу и питају да им продамо. Ми им кажемо да изузетно радимо само за болницу и Дома здравља, али им покажемо како могу да направе маске од овог материјала или од салвете – додала је Зорица.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.