početak POLITIKA Велико незадовољство људи

Велико незадовољство људи

od nedelja
653 pregleda

predrag gavovic

ПРЕДРАГ ГАВОВИЋ, ДС
Предраг Гавовић члан је Демократске странке Ужице од 2011. године. Био је одборник у Скупштини града, али је поднео оставку због сукоба интереса, јер је изабран за члана Градског већа Скупштине града Ужица. Члан је Градског одбора и председник Извршног одбора Градског одбора ДС Ужице. Потписник ових редова разговарао је са њим о актуелној политичкој ситуацији у нашем граду.
Шта мислите о раду градске власти у Ужицу?
– Потрудићу се да са аспекта опозиције будем реалан и објективан, када је у питању рад градске власти. Очекујем на наредним изборима то учине и грађани нашег Града и сами кажу и оцене рад градске власти. Потребно је само да се упореди ранији рад градске власти, у којој је Демократска странка била стожер власти, са садашњим резултатима актуелне власти. Реално то су неупоредиве ствари. У октобру месецу биће три године како Демократска странка не чини владајућу већину у Ужицу. Од тада до данас можете видети да ни један једини пројекат није завршен нити започет. Не постоји ни визија нити идеја која би била водиља локалној власти. Нити се раде, нити се реализују пројекти, чак ни они које је Демократска странка у 2010. – 2012. години започела. Мислим првенствено на постројење за пречишћавање отпадних вода и Интегрисани универзитет. Због инертности актуелне власти Универзитет у нашем Граду је остала смо пуста жеља, а последице које Град може сносити због одустајања од реализације постројења за пречишћавање отпадних вода су несагледиве. Оно што је још више израженије је проблем који је настао око водоснабдевања нашег града пијаћом водом. У питању је очигледно незнање и немар када је решавање тог проблема у питању. Пре нешто више од годину дана, односно пред парламентарне изборе обећано је да ће фабрика воде за годину дана бити завршена, да ће постојећа фабрика воде бити реконструисана, и да ће она бити једна од најсавременијих у нашој земљи и на Балкану. Уверавали су нас да су средства обезбеђена од стране Владе и буџета Града. Међутим видите да од тога нема ништа и да се раде само неки идејни пројекти. Чекају се локални избори и да се на крилима популарности једног човека добију избори и наставе да раде по старом – ништа.
Колико опозиција може да утиче на одлуке које доноси већина у Скупштини нашег града?
– Демократска странка је једна конструктивна опозиција која има за циљ развој и просперитет града. Као једина опозициона странка у локалном парламенту Демократска странка и њени одборници максимално учествују у раду локалног парламента и са својим предлозима и амандманима покушавају да исправе и побољшају неке одлуке. Мислим да не може много да се утиче на одлуке које доноси већина у ужичком парламенту, иако је Демократска странка највећа опозициона и највећа парламентарна странка у Ужицу са 17 одборника. Видели сте и сами да остварење буџета није на неком високом нивоу, да нема нових пројеката, нема директних средстава из буџета Републике Србије нити има сарадње локалне власти са власти на Републичком нивоу. Подсетићу, да им је та ”сарадња” била и основ за прекомпоновање власти у октобру 2012. године. Одлуке, о повећању пореза и пореза на пољопривредно земљиште су показале да локалну власт не брине о грађанима и њиховим проблемима.
Шта мислите о раду градоначелника и његових сарадника?
– Па то је, отприлике, све ово што сам претходно рекао. Градоначелник се утопио у сивило свих чланова Градског већа. Они чине већину у Скупштини Града и сигурно не раде у инетерсу свих нас. Власт створена мимо изборне воље и резултата на изборима 2012. године, реално не може више ни да пружи. Они немају кредибилитет у свему томе, а да ли ће га имати после следећих избора то ћемо видети. Ја се само надам да ће рад градоначелника и његових сарадника оценити грађани на наредни изборима и да ће им показати где им је место.
Поменули сте чланове Градског већа. Шта мислите о одлукама и поскупљењима која су чланови Већа изгласали, као што је, на пример, порез на имовину и слично?
– Мислим да поједини чланови Већа уопште не размишљају о неким одлукама. Као да се труде да се што више удаље од расправе о тим одлукама, гласају онако како им партија наложи, односно како врх њихове странке одлучи. Такво стање сигурно није било када је Демократзска странка била на власти. У то време сарадња свих коалиционих партнера је била на једном високом нивоу. Видите само да је у задње две године драстично повећан порез на имовину, а од ове године уведен је порез на пољопривредно земљиште што није безначајна ставка. Да не говорим о смањењу пензија и плата од пре годину дана са нивоа републичке власти као и поскупљење струје. Све то, збирно чини велико незадовољство људи, обичних грађана, који нису политички опредељени, ни укључени у сам политички живот, нити су чланови неке политичке странке или партије. Сетимо се од пре само годину дана, у предизборној кампањи, да су обеђања била сасвим другачија.
Да ли очекујете изборе и какве амбиције има Демократска странка?
– Изборе очекујемо почетком следеће године у пролеће, када и треба да се распишу. То су редовни локални избори, након четири године, у законски предвиђеном року. Прича да ће бити неких ванредних избора на свом нивоима стоји, али не очекујуем да постоји могућност за тако нешто, нити има разлога за неким таквим изборима. Владајућа већина у Републичком парламенту има неку своју стабилну већину са којом може да функционише. Очигледно је да се кроз свеопште изборе покушава сакрити неспособност и недовољна стручност поједница на локалним нивоима и да се кријући под шињелом Александра Вучића покушају добити локални избори. То је још један покушај обмане и сигуран сам да ће и ту врсту манипулације грађани препознати и знати да оцене.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Milan 22. септембар 2015. - 23:14

Hvala DS-u na dugovima koje su za sobom ostavili podizuci kredit na kredit kako bi zamajavali narod da se nesto gradi. Sadasnja vlast moze da dubi na glavi ali dzaba kad novca u kasi nema. Isto su uradili i sa drzavnim budzetom.

ponovi
Stranacki Ateista 25. септембар 2015. - 10:54

Ali u kasi ima novca da se”vredni”(njihovu vrednocu narod ne oseca) sluzbenici o trosku te kase salju 10 dana na odmor(more itd.)te ne bi bilo zgorega da nam aktuelna vlast objasni” fenomen” ima- nema!Tim sluzbenicima nije problem(plate im nisu male)da drugi put u toku leta sebi priuste letovanje o svom trosku.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.