početak POLITIKA ZLATIBOR MALA ŠVAJCARSKA

ZLATIBOR MALA ŠVAJCARSKA

od nedelja
516 pregleda

popovic

ПОЛИТИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Златибор мала Швајцарска

– Председник СНП-а Ненад Поповић каже да треба сарађивати са Русијом, али и Европском унијом, и да је највећи проблем овог краја путна инфраструктура и недостатак аеродрома –

У понедељак 29. јуна, у посети Ужицу био је председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић. Он је у Ужице дошао због разговора о раду Канцеларије за сарадњу са Русијом која је отворена у Чајетини пре две недеље.
– Канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом неће радити само за привреднике из Чајетине, већ за цео Златиборски округ. И градоначелник Ужица Тихомир Петковић присуствовао је отварању канцеларије и сигурно је да Ужице има огроман потенцијал за сарадњу са Руском Федерацијом. Са једне стране привреднонаменска индустрија, за коју је Руска Федерација изузезтно заинтересована, Севојно, туристички потенцијали Ужица и пољопривреда, то је нешто чему треба да се приступи системски. Системски приступ је у Србији одавно у сарадњи са Европском унијом и неколико канцеларија за сарадњу са Европском унијом при самој Влади. Имамо у Народној Скупштини Републике Србије Одбор за сарадњу са Европском унијом, потрпредседника Владе задуженог за европоске интеграције и десетине и десетине других организација који сустемски Србију усмеравају ка Европској унији. И то је добро. Нека постоји, јер то омогућава велики извоз ка Европској унији. Али не можемо да немамо ни једну једину институцију за сарадњу са Руском Федерацијом, а знајући да Аустрија, Немачка, Француска и друге европске државе у сваком већем региону или граду имају канцеларије за сарадњу са Русијом. Треба да применимо тај европски модел, јер на тај начин радимо две велике корисне ствари за државу, у овом случају Златиборски округ. Са једне стране помажемо привредницима да боље извозе на територију Руске Федерације, да се боље организују и да им се омогући лакши приступ купцима, а то значи и боље цене и нова радна места овде, а са друге стране, отварају се потанцијали да се привредницима из Русије, потенцијалним инвеститорима који желе овде да улажу у хотелске капацитете, грађевину, пољопривреду, да им се омогући значајан системски приступ да на једном месту добију све информације које требају и на тај начин привуку инвестиције из Руске Федерације. Поновићу, ово није универзални модел, већ модел који се већ неколико деценија примењује у земљама Европске уније који данас имају највећи трговински обрт са Руском Федерацијом. Много већи него што има Србија.

lune kreten

Какви су ефекти постојања канцеларије у Чајетини. Отворена је пре 20-ак дана, али има ли већ неких резултата? Да ли су плодови сарадње већ ту?
– Сигурно да је Канцеларија, и пре званичног отварања, која је почела радити пре неколико месеци и прва делегација из Привредне коморе Руске Федерације већ је посетила Канцеларију и Златиборски округ. Било је 14 туристичких организација које представљају заједно мрежно, преко 3.500 туристичких оператора Руске Федерације, а дошли су, на челу са председником Одбора за туризам целе Руске привредне коморе. То је велики корак у промовисању потенцијала туризма целог Златиборског округа. Ту пре свега мислим и на град Ужице, јер ови људи који су дошли сада су већ преко интернета и медија који се тамо издају, већ промовисали Ужице и Златиборски округ као центар, где може да постоји велики интерес, колико организација Руске Федерације, за спортски туризам, привреде за конгресни туризам, такође и оних који су жељни да дођу на сеоски туризам, а велико интересовањее изазвало и код верника, јер паравославни, верски туризам је у сталном порасту и Руси су они који ту грану индустрије подижу сваке године два пута. Ту лежи велики потенцијал и овде у кругу од 100км од Ужица сигурно је 10-15 најлепших српских манастира.

Када већ говоримо око тога да ли ће се Ваша партија залагати за решавање проблема путне инфраструктуре овог краја, јер је све то потребно да будемо доступнији и привредницима и гостима из света. Имамо аеродром, који на жалост још не ради, путеве такве какви су…
– Питање које сте поставили је, у ствари, главна критика туристичких организација које су биле овде и они су дуго путовали од Београда. Оно што мора да се омогући туристима, посебно руским, који су најпожељнији у целој Европској унији, је да се од аеродрома до места где треба да стигну, не путује дуже од сат-сат и по. То им је омогућено свуда у свету. Турској, Словачкој, Европској унији и сигурно је да ова путна инфраструктура не задовољава потенцијале, смештајне и друге, које могу да се обезбеде на Златиборском округу и сигурно је да је путна инфраструктура број један од послова који морају да се ураде. Цела држава може да помогне Златиборском округу. Од тог улагања, које није велико, врло брзо ће се кроз порезе, доприносе, оно што ће оставити туристи, вратити у буџет Републике Србије, а то су и нова радна места. То је потенцијал за целу Србију. Наравно, уколико се омогући поновни рад аеродрома у цивилне сврхе и то не само за мале авионе, него и за мало веће да могу туристи да долазе чартер летовима, јер је то много јефтиније. То би била још једна додатна инјекција ка расту туризма овде у Златиборском округу.

popovic 2

Премијер Владе Републике Србије позива грађане да проведу одмор у Србији. Хоћете ли га послушати?
– Сасвим је нормално да промовише домаћи туризам. То раде свуда у свету. Руси промовишу, сада, у последње време, да сви одмарају на Криму, Немци увек промовишу своје, Швајцарци исто. То је ствар културе и односа. Али, није то само ствар тога. Људи желе да дођу до Златибора за сат и по-два, а не да путују четири сата. Тај потенцијал је неискоришћен још увек због лоше инфраструктуре. Боже здравља, биће боље. Надамо се у следећим годинама. Мислим да је време да се стварно направи изврстан пут за Златибор.

Шта мислите о „Београду на води“?
– Ја се радујем свакој инвестицији. Ја бих волео да има 100 „Београда на води“ у Србији, само да дођу инвестиртори. Што се тиче у Ужица, оно што је најважније да се изгради инфраструктура, да се омогући лак доступ. Много је урађено на Златибору и у општини Чајетина: Кустурица са својим етно селом је много урадио на промоцији туризма у овом делу Србије. Постоји смештајни и људски потенцијал, практично све је спремно. Само то повезивање са аеродромом да више туриста дође. Ја сам сам сада путовао много дуже него што сам планирао, јер је пут један од најоптерећенијих. Опасан је, ризичан, и сигуран сам да неки људи који желе некада да дођу, окрену се другој дестинацији која им је ближа, а такође и странци када долећу. Они још морају и да лете 3-4 сата ако су из Москве. Замислите да долазе из Сибира. Он мора 2-3 сата до Москве. Али све је то по 2-3 сата, а онда треба да иде 3-4 сата колима до Златибора.

Каква је сарадња са ужичким одбором СНП-а и да ли се спремате за изборе?
Одлична. Одлична. Овде је један од наших најбољих одбора. У припремама смо за локалне изборе који ће бити у децембру или најкасније до маја следеће године. Једни врло озбиљни људи са дугогодишњим искуством у политици. Наравно, са младима, који треба да буду носиоци енергије у овом процесу локалних избора који нас чекају. Сигуран сам да ће Српска народна партија играти значајну улогу, не само у Златиборском округу, него и у целој Србији.

Како сарађујете са одбором у Чајетини и Миланом Стаматовићем?
Милан Стаматовић и ја смо заједно кренули у оснивање Српске народна партије и то је први одбор који је формиран. Сигурно да општина Чајетина са радом руководства, на челу са Миланом Стаматовићем, Бојаном Божовић и свим другим члановима наше партије, који су се доказали као најуспешнија општина у Србији, општина који зову „Мала Швајцарска“, а у врло тешким условима. Знамо као су почињали када су почели. Сигурно ће то бити носиоци политичке кампање Српске народне партије.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.