SLAVA SPO

od nedelja
747 pregleda

DSCN0781

Ужички монархисти прославили крсну славу – Светог Вида

Крсна слава СПО-а

Ужички одбор Српског покрета обнове прославио је крсну славу Светог Вида, односно Видовдан. Колико је сам Видовдан важан за српски народ, за све промене које су се кроз историју дешавале, говорио је један од домаћина славе Драган Јараковић.
– Ми смо, као национална странка, узели празник Видовдан, који је посвећен српском кнезу Лазару и свим изгинулим од Kосова на овамо, који су дали животе за домовину, тако да је то и симболика наше странке која је нациoнална и носи назив Српски покрет обнове. Наши основни програмски циљеви су монархија и Европска унија и ми ћемо се и убудуће залагати и борити за остваривање тих циљева, јер у Европској унији су најуређеније и најсређеније државе, оне које су монархистички уређене. Надам се да ћемо и ми једног дана такви бити.
Данас су овде присутни и гости из ужичких одбора других странака. Колико је то заједништво важно и колико је то порука заједништва?
– То је врло битмно и треба да негујемо заједништво и толеранцију и то радимо. Треба да уважавамо и различита мишљења, с тим што би у ситуацији да прогласимо монархију имали некога ко би био надстраначки и који би унео у политички живот ред и мир. Добро Ви нама дошли и поздрављам Вас у име домаћина. Нас четворица смо данас домаћини. Поред мене домаћини славе су још Ђорђе Мијушковић, Радосав Митровић и Миодраг Богомољац. Ми смо домаћини за наредне четири године.
– „Све пропаде, ал остаде спомен славе овог дана, ове борбе и мегдана и остаде дичан глас, да се њиме песма бави, да се прича, да се слави, док је Срба, док је нас.“ Овим стиховима нашег песника Стевана Владислава Каћанског описује Видовдан свештеник Зоран Јанковић и наставља:
– Данас је велики дан, када славимо светог Кнеза Лазара, који је живот подредио небеској Србији. Тада, у том моменту, знао је да му је, када излази пред великог непријатеља, потребна и помоћ божија. Када човек креће у велика дела увек се обраћа Свевишњем, да му то благослови. И он је то урадио, тако што је причестио војску, када је кренуо на Косово и уздао се у помоћ Божију, да ће, остварити велики циљ, а то је да се изборимо против великог освајача. Неопходно је да схватимо да једни другима морамо бити много ближи. Само тако јединствени можемо да се одбранимо, а када се разјединимо, када нас поделе и једноставно много лакше завладају нама, и много лакше поробе. Ми смо ти, који морамо учинити све да будемо што ближи једни другима. Само јединство може да нас спаси у свим тешким недаћама које имамо.

Милан Ђокић

DSCN0823

DSCN0788

DSCN0790

DSCN0791

DSCN0793

DSCN0806

DSCN0805

DSCN0827

DSCN0834

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.