arlem

od nedelja
789 pregleda

arlem 6

Ширење уметности, музичке културе, едукација деце и младих, изложби и уметничких перформанса, музичких фестивала и манифестација, помагање даровитој деци и младим талентима у постизању највиших достигнућа у домену озбиљне музике и уметности

„Арлем“ – Ариље

– У оквиру „Културног лета“, које организује Туристичка организација „Ужице“ и Градски културни центар „Ужице“, по први пут је у Ужицу уметнички караван. „Арлем“, (летња музичка манифестација), који организује ову манифестацију по шести пут, први пут гостује у Ужицу. Грађани ће видети поставку на којима је постстављено 18 двостраних паноа где су постављене фотографије са претходних радионица овог Фестивала –

Арлем је настао пре шест година као идеја да, пре свега, младим уметницима и деци пружи могућност да се музички образују, добију савете из прве руке од најбољих педагога и уметника, јер у кругу од 45 км у односу на Ариље не постоји музичка институција. Организатори схватају да је то средина којој фали овако нешто. Они су породица од од четири музичара која је свирала у иностранству и која је решила да знање пренесе у крај из ког потиче. Ово је, кажу, „њихова пасија, а не бизнис“. Они то не раде да зараде, него да људи добију нешто. Тим поводом новинар „Ужичке недеље“ разговара са главним и одговорним уредником „Арлем“-а и све што је везано за фестивал и целу манифестацију, Драгутином Младеновићем.
– Ова изложба је по први пут у Ужицу и за нас је један јак, снажан, храбар искорак у односу на све претходне године. Сматрам да ће изложбу током недељу дана видети бар пола града Ужица. Хтели они то или не. Проћи ће, макар један пут и видеће. Изложба не зрачи само фотографијом већ и музиком. Видећете и Ви ових дана ако будете пролазили овуда. И када прођете само овим делом осетићете се другачије него иначе.
Каква је заинтересованост Ариљаца за изложбу?
– Општина у учествује, јер је у овом препознала културну вредност коју нема нико. Они су од почетка наши пријатељи и подржавају нас у идеји да ово започнемо. Ово је јединствен пројекат који се спроводи само у Ариљу. Овако нешто не постоји нигде у Србији. Две недеље едукације младих, деце која долазе са 5-7 година и први пут се срећу са виолином, виолончелом, клавиром… Долазе на наставу две недеље и након тога свирају први концерт и ноте… То нема нигде. Циљ нам је да им то пружимо из прве руке. У раду један на један и да евентуално пронађемо талентовано дете и пружимо му могућност да се касније школује на врхунском нивоу.

arlem 7

Да ли сте први пут у Ужицу?
– Јесмо. Шест година већ постојимо, караван три… Почетна станица је увек Пожега, друга Ужице, следећа Ивањица, потом Ариље и на крају Крупањ.
Видим да је то у организацији Градског културног центра „Ужице“? Како сарађујете са њима?
– Сјајно. Овај млади човек (Никола Златић) нам се сам јавио и пожелео да ова изложба гостује у Ужицу. За нас је то стварно било нешто сјајно што нисмо очекивали. Мало ко се јави од оних који желе да донесу нешто овако у свој град. Почаствовани смо што смо део вашег града. Надам се да ће изложба улепшати Ужице, макар овај део и да ће оставити нешто иза себе и позивам све на фестивал у Ариљу који ће се одржати крајем јула и почетком августа, на острву Уски вир у природи. Наступају сјајни гости на челу са Влатком Стефановским и много младих уметника који ће делити сцену са публиком.
Да ли настављате сарадњу са ГКЦ „Ужице“?
– Ја се надам да ће ова сарадња, не само да се настави, него и прошири. О томе сведочи данашње потписивање меморандума о сарадњи ГКЦ „Ужице“ и „Музикуса“ као организатореа „Арлем“-а.

arlem 2

Каква је сарадња са градом Ужицем? Ту је и представница Градског већа Ужица.
– Надам се да је до диван почетак за све нас. Хвала јој на дивном гостопримству. Све што смо тражили смо добили. Надам се да ће то још више расти, да ћемо сви профитирати у културном смислу. Да ћемо бити богатији узвишенији и да ће нам култура бити ближа.

arlem 5

Ту је и један млади уметник. Може те ли да га представите?
– Димитрије Младеновић је гитариста награђиван на републичким и међународним такмичењима. Он је део „Алем“-а и наступиће на отварању ове манифестације. Од следеће сезоне биће много радионица и могућности за децу да се баве уметношћу.
На крају Драгутин Младеновић додаје.
– Овог не би било без помоћи Министасртва културе, Канцеларије за зверска питања, локалне самоуправе, Градске библиотеке, донатора, као и од ове године нашег „бронзаног парнера“ ивањичке фирме „Матис“. Они су део мозаика и много им хвала.
На ову тему говорила је и чланица Градског већа Ужице задужена за културу, образовање и спорт Јелена Васовић.
– „Арлем“ је уметнички караван. Манифестација која долази из Ариља. То је изложба фотографија Милице Ђорђевић. Текстове који прате ову изложбу саставила је Милунка Николић. Ово је први пут да се у граду одржава једна оваква манифестација. Ово је значајно јер је то веза између три општине које спаја уметност. Уметност нема границе, тако да ни ова манифестација нема границе.
Настављате ли сарадњу?
– Потписаће се Меморандум и наставља се сарадња. Сјајно је да оваква изложба, посвећена култури, музици, ради са децом, на којима је све. Обједињује све што је лепо и враћа се правим вредностима, односно класично ј музици. На фотографијама су деца која свирају виолине. Значи класична музика.
Планирате ли овако нешто на већем новоу па да буде више уметника и да траје више дана?
– За сада ми смо само неко ко ће омогућити да грађани виде све ово и да наша деца, уколико су заинтересованса, посете „Арлем фест“ у Ариљу. И не само деца. – закључила је Јелена Васовић.
Директор Градског културног центра „Ужице“ Никола Златић каже:
– Вечерас (05. јула) је потписана заједничка изјава о сарадњи између Удружења „Музикус“ и Градског културног центра „Ужице“. Оно што је најбитније за шта је везана ова заједничка изјава о сарадњи, је да се она односи на ширење уметности и музичке културе на нивоу Златиборског округа, промоцију културе, посебно едукацију деце и младих као и организовања концерата, изложби и уметничких перформанса, музичких фестивала и манифестација, помагања даровитој деци и младим талентима у постизању највиших достигнућа у домену озбиљне музике и уметности. Подизање свести у свим слојевима друштва, о правим културним вредностима као и о развоју културе и уметности у срединама где не постоје продуктивни културни центри.
Уметнички фотограф Милица Ђорђевић, уредница ове изложбе, рођена је 1974. године и завршила је Факултет примењених уметности смер фотографија. У Сједињеним Америчким Државама је специјализовала рестаурацију старих фотографија. Ради као наставник ликовне културе у Лужничкој долини. Имае велики број заједничких и самосталних изложби. Добитник је бројних награда у земљи и иностранству.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.