početak AKTUELNO Demontirati parazite

Demontirati parazite

od nedelja
837 pregleda

SAŠA RADULOVIĆ

Ne treba smanjivati penzije. To je ne samo nemoralno, već i ekonomski pogrešno.

Tužno je bilo gledati poslušničko Pink novinarstvo na Vašoj konferenciji za štampu. Očigledno da ste postali veliki trn u oku predsedniku Vlade?

– Ugovori sa Etihadom i Al Ravafedomza JAT i bačku zemlju su štetni po Srbiju. Aleksandar Vučić pokšava to da prikrije. Čitavu priču oko ovih i drugih štetnih ugovora kao što je i ugovor sa Fijatom, pokrenuo sam svojom ostavkom na mesto ministra privrede. Jedina stvar koju Aleksandar Vučić zna da radi jeste manipulacija medijima i provlačenje svakog ko mu se usprotivi kroz blato kabinetskih tabloida. Novinari Pinka su, recimo, postavili pitanja vezana za temu i na njih dobili odgovore, ali ništa o štetnim tajnim ugovorima nisu objavili ni u jednim vestima. Umesto toga su dva dana puštali namontirani prilog, kao u najgora vremena tzv. TV Bastilje. Aleksandar Vučić ništa nije naučio iz tog vremena, i sve ovo će mu se vratiti kao bumerang.
Ovakvo ponašanje Aleksandra Vučića, njegovog kabineta, televizije i tabloida, ukazuju samo na jedno: sadašnja vlast je veoma nervozna što pokrećemo pitanja koja su hteli da sakriju od javnosti. Pokušaće na sve načine da nas spreče u tome. Ali, mi ne odustajemo. Poreski obveznici Republike Srbije imaju pravo da znaju koliko su štetni ugovori koje u njihovo ime sklapaju Aleksandar Vučić, Siniša Mali i Mlađan Dinkić, čiji kadrovi i dalje vode ekonomsku politiku Srbije. Naši građani imaju pravo da znaju gde odlaze njihove pare. I, ono što je najvažnije, naša javnost mora da sazna ko je kriv i zašto će doći do smanjenja plata i penzija. Taj novac odlazi na partijski zaposlene kadrove u javnom sektoru, na besmislene subvencije i kredite raznim „investitorima“ i „privrednicima“ preko burazerskih osnova, na štetne ugovore sa stranim investitorima, ali i na rekete korumpiranih partijskih kadrova i za sve to je danas glavni krivac Aleksandar Vučić. Dao je lažnu nadu ljudima da će nešto promeniti. Nažalost, sve je samo jedna velika pozorišna predstava ala Feketić. Aleksandar Vučić je lažni reformator i lažni borac protiv korupcije.

Budite ljubazni, pa se u kratkim crtama osvrnite na ugovor sa Etihadom i rasprodaju obradive zemlje.
– Premijerova izjava od prošlog četvrtka da je objavio sve ugovore sa Etihadom nije istinita. Objavljena su samo dva od pet ključnih ugovora, od čega je krovni ugovor potpisan 31. jula ove godine. Ovakvim selektivnim objavljivanjem, premijer je prikrio značajne troškove koje Republika Srbija i njeni poreski obveznici snose u ovom “dilu”, poput ugovora o uslugama i menadžmentu. Sve „arapske“ ugovore su pisali Dinkić i Siniša Mali. Dinkić i njegov tim su i dalje centralni deo kabineta Aleksandra Vučića.
Pozivam premijera Vučića da objavi sve tajne ugovore i da prestane da zbunjuje javnost selektivnim plasiranjem informacija. Svi ovi štetni ugovori koji se drže u tajnosti, predstavljaju još jedan od razloga zbog kojih se smanjuju penzije i plate.
Na osnovu analize ugovora, proizilazi da Srbija i njeni poreski obveznici snose sledeće troškove i obaveze: (1) čitav dug JAT-a, koji se sa svim kamatama procenjuje na preko 500 miliona dolara, (2) investiciju od 200 miliona dolara kroz JAT-ovu imovinu koju ulaže, i (3) 82 miliona dolara subvencija u gotovini. Ti troškovi nisu konačni, jer nije objavljen datum zatvaranja ugovora. Sa druge strane, Etihad ulaže 40 miliona dolara plus 60 miliona dolara kredita. Za takva ulaganja, Srbija i Etihad dele vlasnički udeo u kompaniji AirSerbia u odnosu 51 prema 49 odsto. Uz to, u određenim okolnostima, Etihad ima puno pravo da se potpuno povuče iz posla, sa svim novcem koji je “uložio”. Ne postoji nijedna kompanija u svetu koja ne bi prihvatila ovakvu vrstu sigurnog poslovanja na račun građana Srbije.
Što se tiče nezakonite prodaje i izdavanja zemljišta u zakup po povlašćenim uslovima za premijerove prijatelje, to se vrši na tri načina: (1) 3.800 hektara zemlje sa silosima i objektima četiri preduzeća u restruktuiranju prodaje se za manje od 6.000 evra po hektaru arapskoj firmi Al Ravafed, (2) 3.800 hektara državne zemlje u Karađorđevu se daje bez naknade, s tim da se kompanija obavezala da će deliti profit sa Ministarstvom odbrane, i to u odnosu 80 posto (Al Ravafed) prema 20 posto (Ministarstvo), (3) 2000 hektara državne zemlje u Kuli se daje u zakup bez javne licitacije po ceni od 250 evra po hektaru, dok se sa te iste zemlje isteruju domaća poljoprivredna gazdinstva, koja su tu zemlju uzela u zakup, na licitaciji, po ceni od 400 evra po hektaru. Ako čitate taj ugovor između redova, možete, zapravo, da zaključite da Al Ravafed ne investira već pozajmljuje 115 miliona evra zajedničkoj kompaniji, koja će, naravno, tu pozajmicu morati da vrati. Imamo čitavu seriju ovakvih štetnih ugovora, podsetiću vas samo na Fijat, koliko novca smo tu potrošili? Kako je to uticalo na rast privredne aktivnosti u Srbiji? Mi smo stalno u padu, i to nam govori da ovakve investicije, urađene na ovakav način, utiču na to da postajemo banana država i poreski raj za ovakve kompanije. Aleksandar Vučić očigledno ide na to da se smanje plate i penzije, i to će biti katastrofalan ekonomski potez.
Mi moramo da vodimo računa o domaćoj privredi, i da stvaramo dobre uslove da domaća privreda omogući rast. Smanjenjem penzija mi plaćamo ovakve štetne ugovore.

Ovih dana je spoljni dug premašio 21 milijardu evra i prešao magičnu brojku od 70 posto godišnjeg BDP-a. Kuda nas to vodi?
– Deficit republičkog budžeta u prvih šest meseci ove godine iznosi preko milijardu evra. Ako nastavimo ovim tempom, deficit će na kraju godine iznositi preko 2 milijarde evra. Krivac za deficit nisu rashodi. Krivac su prihodi. Njih je sve manje. Zbog manjih prihoda i rashodi su značajno smanjeni u odnosu na budžet.
Već četiri puta od 2012. godine smo pokušali da izvršimo fiskalnu konsolidaciju smanjenjem troškova i povećanjem poreza. Četiri puta. Prvo je rađen rebalans budžeta za 2012. godinu i on je promašio prihode za 150 miliona evra u preostala četiri meseca rebalansa. Zatim je rađen budžet za 2013. godinu. I on je promašio prihode za 900 miliona evra. Pa smo radili rebalans budžeta za 2013. Pa je rebalans promašio za dodatnih 300 miliona evra. Pa smo promenili ministra finansija. Pa smo radili budžet za 2014. godinu. Pa smo mašili prihode u prva tri meseca za 230 miliona evra. Za sve ovo vreme, smanjivali smo rashode. I podizali poreze. PDV sa 18 posto na 20 posto. Akcize. Porez na imovinu. PDV sa 8 posto na 10 posto. Solidarni porez.
Šta je rezultat? Konstantno smanjenje poreskih prihoda, povećanje zaduženosti i povećanje deficita. Ne možete smanjenjem rashoda i povećanjem poreza dovesti finansije u red. Jer oni za sobom povlače i smanjenje prihoda. To je put ravno do dna.
Ne treba smanjivati penzije. Ne treba smanjivati plate. Treba ukinuti neustavan solidarni porez. Treba demontirati parazitski sistem. I smanjiti poresko opterećenje. Rešenje našeg deficita je uvođenje reda i privredni rast, a ne smanjenje penzija.

Toni Stanković

Comments

comments

Povezani tekstovi

4 više komentara

Aleksa 29. август 2014. - 20:54

Uz duzno postovanje prema Radulovicu,ovo gore receno je postalo “opste mesto”.Naravno da je razlog tajnosti ugovora pokusaj da se sakrije lopovluk epskih razmera.Naravno da Vucic i co. nemaju kapaciteta da vode kucni savet a kamoli drzavu..Pitanje na koje niko nema odgovor je kako nesto promeniti jer,naravno,od konstatovanja postojeceg stanja nema neke koristi..

ponovi
Alex 31. август 2014. - 14:11

Sve se može promeniti na zakonom predviđen način, na izborima. Da li ste glasali na poslednjim izborima? Ako to svoje pravo niste iskoristili, nemate pravo ni da se žalite na ono što se događa, i neglasanje je glas za pobednike….

ponovi
marko77 31. август 2014. - 21:26

mislim da je pitanje vise , sta to treba da se uradi da ovoj drzavi bude bolje . ja se evo odmah slazem da na to nije bas lako dati odgovor , ali isto tako za pocetak sprovesti zakone u delo , a ne imati ih samo na papiru

ponovi
Marija 1. септембар 2014. - 18:40

Ovo je kao ružan san, ovih nenaprednjaka se nece Srbija lako rešiti, preveliki su im apetiti, i godenama su se na razna načine borili da dadju na vlast, sa svim nemogućim sretsvima, lažom. kradjom pretnjama, izmišljali su afere , uništili su silne porodice njihovom prljavom igrom, i sada su u svoje redove ubacili ,, svoje istomišljenike, braću sinove

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.