početak DRUŠTVOINTERVJU Имамо 70 активних клизишта

Имамо 70 активних клизишта

od Užička Nedelja
217 pregleda

katarina-ostojic-umanjena

ИНТЕРВЈУ: КАТАРИНА ОСТОЈИЋ, ГРАДСКА ВЕЋНИЦА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Приликом формирања градске владе, за већницу надлежну за ванредне ситуације именована је Катарина Остојић, до сада слабо позната ужичкој јавности. Тим поводом представљамо ову младу Ужичанку.

УН: За почетак, реците нам нешто више о себи?
– Рођена сам у Ужицу, где сам завршила основну школу „Алекса Дејовић“ у Севојну, а затим Ужичку гимназију, друштвено-језички смер. Школовање сам наставила уписом на Факултет безбедности Универзитета у Београду 2008. године, где сам похађале студије на смеру цивилне заштите и заштите животне средине, стекавши звање дипломираног менаџера безбедности 2012. године.
Стручну праксу сам обавила у Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Републичком хидрометеоролошком заводу, у оквиру које сам кроз рад на терену и увид у функцонисање ових служби, стекла добру основу за даљи рад у области за коју сам се и школовала. Време проведено у Градском центру за осматрање и обавештавање града Београда увело ме је и у овај сегмент функционисања система цивилне заштите.
С обзиром да волим свој град, након завршених студија одлучила сам да се вратим и пословну каријеру градим у њему, користећи стечена знања и искуства. Током прошле године, у периоду од 6 месеци, радила сам у приватној фирми, која се бави пословима безбедности и здравља на раду и пословима заштите од пожара, и тим радом сам стекла праксу и у тој области заштите.
Један од циљева, ком тежим током бављења овим послом, јесте повећање свести код грађана о важности превентивног деловања и самозаштите у области безбедности и цивилне заштите и промоција ове области која је, по мени јако битан аспект савременог друштва, али не добија довољно простора.
Од 22. 06. 2016., када сам именована за Градског већника за безбедност и ванредне ситуације, трудим се да адекватно одговорим на све проблеме и изазове са којима се суочавам обављајући ову функцију.

УН: Да ли сте члан неке партије?
– Да, члан сам ПУПС-а од 2012. године и активно учествујем у раду Градског одбора ове Партије.

УН: Откуд опредељење за ПУПС?
– ПУПС је партија социјалне правде, која води рачуна о свим категоријама становништва, не само о најстаријој, о пензионерима. Велики број чланова су управо људи који су још увек у радном односу, али су идеолошки блиски Програму за који се ова политичка партија залаже. Оно што је мене навело да постанем члан јесу људи који се боре за исте идеје и коју поштују исте вредности као и ја, а то су брига о породици, угроженим и маргинализованим категоријама нашег друштва.

katarina-ostojic

УН: С обзиром да сте именовани за јако битно место у градској власти и с обзиром да сте млади, да ли сматрате да имате довољно искуства и знања да се суочите са ситуацијом на терену?
– Ресор безбедности и ванредних ситуација, који ми је поверен, јако је комплексна, широка и динамична област. Град Ужице је један од градова који има добро изграђен систем поступања у ванредним ситуацијама, почев од Градске управе, Министарства унутрашњих послова и Црвеног крста, са којима имамо добру сарадњу и комуникацију, до великог броја јавних предузећа и оспособљених правних лица за заштиту и спасавање, која нам стоје на располагању, и уз помоћ оваквог тима могуће је адекватно одговорити на све проблеме.
Теоријска знања и досадашње искуство које поседујем, добар су основ за суочавање са проблемима на терену и сматрам да моје године не представљају препреку у квалитетном, адекватном и правовременом реаговању у кризним ситуацијама као и у обављању послова у редовним условима.
Циљеви за чију реализацију ћу се залагати у наредном периоду тичу се формирања јединица цивилне заштите у оквиру Градског штаба за ванредне ситуације, што ће нам бити омогућено након усвајања новог Закона о ванредним ситуацијама, затим побољшање у раду и комуникацији са повереницима цивилне заштите, нарочито сеоских месних заједница, изградња заштитних објеката, наставак радова на уређивању и одржавању водотокова и саобраћајница.
Ентузијазам, енергичност и заинтересованост за ову област, уз потребно образовање, су квалитети које су препознали руководство ПУПС-а и градоначелник Тихомир Петковић, предложивши ме и доделивши ми функцију Градског већника за безбедност и ванредне ситуације.

УН: После ових обилних киша, реците нам где је најкритичнија ситуација, у којим деловима града и сеоским месним заједницама (да ли су то клизишта и колико их има)? Да ли су угрожене куће, да ли ће можда бити неког исељавања и слично?
– На територији града Ужица има преко 80 водотокова, при чему су сви бујичног карактера, што значи да се за кратко време по престанку падавина у њима појављује велика количина воде, што узрокује плављење делова око водотокова. Што се тиче последњих падавина, оне нису некарактеристичне за август, јер двадесетак година уназад најобилнији пљускови су се дешавали баш у овом периоду године, о чему сведочи податак да је августа 2005. године у току једног дана забележена количина падавине од 67 литара по метру квадратном.
Најкритичнија ситуација у градском подручју јесте у делу Поре, према улици Светозара Марковића и у зони Коштичког и Глуваћког потока, која представљају једина два водотока на којима град још увек није стигао да предузме мере заштите. Угрожених објеката у тим подручјима нема, а сви прекиди саобраћаја изазвани обилнијим падавинама су у најкраћем могућем року санирани.

УН: Недавно је због клизишта у Коштици дошло до прекида снабдевања водом. У каквом је сада стању то клизиште у Коштици и какви су планови у вези тога? Да ли има још таквих ризичних клизишта да прете неким инфраструктурним објектима?
– Геолошки састав територије на којој се простире наш град погодује настанку клизишта и на подручју Ужица постоји преко 70 регистрованих клизишта. Пре 15 дана дошло је до пуцања магистралног водовода у улици Светозара Марковића, управо на месту где постоји клизиште, што је условило прекид у водоснадбевању одређених делова града. Уз ангажовање надлежних служби, проблем је решен у року мањем од 24 сата, становништво је снадбевано водом из цистерни, а непосредне опасности од угрожености објеката у том делу није било. Према информацијама које поседујем, клизиште је привремено умирено. Предузимају се мере на заштити тог дела града извођењем радова на завршетку кишне канализације у делу улице Светозара Марковића, а у плану је израда потпорног зида у делу где се јавило клизиште. Иначе, реч је о клизишту које датира уназад више од 30 година, а 1992. године је урађен пројекат његове санације, чија је вредност 34.5 милиона динара, и нажалост град у овом тренутку није у могућности да издвоји та средства како би се план реализовао.

katarina-ostojic-umanjena-2

УН: Да ли Ужицу прете неке друге природне опасности?
– Према процени угрожености коју је град Ужице израдио, највећу опасност представљају бујице и клизишта, јер чешће долази до ових појава (већа вероватноћа настанка) и јављају се на великом подручју. Снежне падавине, односно снежни наноси су друга по реду елементарна непогода која због конфигурације и разуђености терена, велике надморске висине и дуге путне мреже може угрозити територију нашег града. Следећа велика опасност, нарочито на подручју Таре, Мокре Горе и Кремана због велике површине под шумом, јесу шумски пожари. Када говоримо о опасностима које се могу догодити једном у периоду од 100-500 година, највећу претњу нам представљају земљотреси, који могу достићи магнитуду од 8 степени Меркалијеве скале. Највећи проблем на територији града Ужица је настајање такозваног мултиризика, као што је на пример био случај у Улици Светозара Марковића, где је услед клизишта дошло до прекида у водоснадбевању.

УН: Обилне падавине стално представљају опасност од поплава за насеља низводно од Ђетиње и често се плави тај део. Да ли се раде нека решења да би се спречиле те поплаве?
– Река Ђетиња спада у категорију водотокова 1. реда и у надлежности је ЈВП “Србијаводе“. Град Ужице и ЈВП „Србијаводе“ планирају спровођење активности на уређењу корита, како би се смањила опасност од поплава и заштитио и овај део подручја низводно од Ђетиње.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.