početak GRADSKA Мурал на 205 квадрата код срушене поште

Мурал на 205 квадрата код срушене поште

od Užička Nedelja
993 pregleda

mural užičkih velikana

МУРАЛ УЖИЧКИХ ВЕЛИКАНА
Ужице је постало богатији за огроман мурал на 205 квадрата, на коме се налазе ликови шест знаменитих личности града. То је дело двоје младих уметника Сање Цветић и Бобана Лазића, који су волонтерски месец дана радили на овом делу. Овај мурал се налази на зиду паркинга у центру града, где се некада налазила пошта, која је срушена 1999. године. На муралу осликани Малиша Атанацковић, угледни трговац, председник општине, посланик Народне скупштине Србије и индустријалац, Србољуб Срба Стаменковић, фудбалер светског гласа, књижевник Милутин Ускоковић, уметница и српска филозофкиња Марија Мага Магазиновић, светски познати српски сценариста и романописац, добитник Оскара Стив Тешић и Љубомир Љуба Стојановић, српски државник, политичар и филолог.

mural-uzickih-velikana

Сања каже да им је првобитна идеја била да осликају српске познате глумце, који су недавно преминули, као што су Драган Николић, Маринко Маџгаљ, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, али, сугестијом грађана, определили су се да осликају Ужичане, који су оставили светски траг.
– То су Ужичани који су пали у заборав и хтели смо да их истакнемо. На идеју смо дошли пре два месеца, а радили смо месец дан, и дању и ноћу. Ово је први пут да ово радимо, а подршку смо имали од града и три спонзора за боје и скеле – рекла је Сања Цветић, академски сликар.
Бобан, који је завршио средњу Уметничку школу у Ужицу, додао је да имају у плану још да раде ове мурале, како би улепшали град.
Петар Благојевић, члан Градског већа, рекао је да овај мурал има и едукативни карактер, јер је велика већина Ужичана заборавила на знамените Ужичане.

З. Г.

 img_0071 mural-atanackovic mural-maja-magazinovic mural-miroljub-stojanovic mural-srbo-stamenkovic mural-stiv-tesic mural-uskokovic

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Stranacki ateista 19. септембра 2016. - 12:42

Cestitke mladim umetnicima i opomena gradskim vlastima da je krajnje vreme da shvate neophodnost,premestanja Srednje umetnicke skole“koja je to zasluzila,postignutim rezultatima da dobije adekvatan prostor“.U GKC-u ima dovoljno mesta za sve, tako i za SUS-u,kako bi kultura i obrazovanje na jednom mestu (skole, fakulteti, Galerija,“Zlakusa“)stvorili KAMPUS-Uzice!

ponovi
Stranacki ateista 19. септембра 2016. - 13:56

Romani Stiva (Stojana) Tesica:

Summer Crossing (1982)

Karoo (1989)

prevedeni su na vecinu svetskih jezika ali ne i na SRPSKI JEZIK?!

Njegova sestra Nadja Tesic je znacajna u politici i literaturi,filmu kao i brat ,takodje je Uzicanka ali nije prevodjena kod nas?!

Pitam se kako mladi politicar svojom“frazom“ zeli da sprovede“ eduktivni karakter“?

Sve cestitke i zahvalnost mladim umetnicima

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.