početak AKTUELNO Naša je građevinska dozvola za Sušičko vrelo

Naša je građevinska dozvola za Sušičko vrelo

od nedelja
691 pregleda

MILAN STAMATOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE ČAJETINA 

– Nikada nije bila veća politička centralizacija ka Beogradu, ka jednoj stranci, ka jednom čoveku – 

MILAN STAMATOVIĆ

MILAN STAMATOVIĆ

Da li imate problema sa republičkim vlastima, s obzirom da je u Čajetini DSS na vlasti? Znamo da postoje trzavice između vlasti i čajetinskog SNS-a. Kako to sve prevazilazite? 

– Politički pritisci, koji su ostali iz vremena prethodne Vlade i dalje se nastavljaju, možda čak i u gorem obliku. Kakav je način i metodologija rada tog političkog pritiska na one opštine koje nisu iz vladajuće koalicije, vidi se po broju inspekcija koje su nam u prethodnoj godini, u periodu pred izbore bile nametnute, a sve po prijavi Opštinskog ili Okružnog odbora SNS-a. Nikada nije bila veća politička centralizacija ka Beogradu, ka jednoj stranci, ka jednom čoveku. Mi smo radili i radićemo i dalje pošteno i odgovorno svoj posao, a inspekcije su nas samo ometale u radu. Pritisak na nas manifestuje se i pisanjem prijava od srane DRI, gde kao primer mogu navesti sebe i bivšeg načelnika Opštinske uprave Čajetina. Naime, mi smo jedini koji su platili kaznu po osnovu prijava Državnih revizora. Primera radi,u svom Izveštaju o radu, direktor DRI, naveo je da su samo dve prijave realizovane, misleći na nas iz Čajetine, dok ostalih 67 nije. Sud se proglasio nenadležnim, a očekuje se da se Ustavni sud izjasni ko će raditi po prijavama DRI, ali je u slučuju opštine Čajetina sud bio nadležan. Još jedan, u moru primera, svakako je i krivična prijava predsedniku opštine Čajetina za nabavku saniteta, koji je Opština kupila Domu zdravlja. Razlog podnošenja prijave je što Dom zdravlja nije budžetski korisnik.A suvišno je obrazlagati potrebe za tim vozilom koje je u funkciji svih građana i velikog broja gostiju koji na godišnjem nivou posete Zlatibor.

Zlatibor gradi gondolu o kojoj se mnogo priča. Čujemo da je i tu bilo problema i opstrukcije.Budite ljubazni pa nam bliže objasnite dokle se stiglo u tom projektu?

– Već pet godina planiramo da gradimo gondolu, pripremamo projektnu dokumentaciju, rešavamo i imovinske odnose, sprovodimo komplikovane procedure za realizaciju ovakve vrste investicije, koja ima status nacionalnog karaktera. Kako Vlada i ministarstva nisu procenili značaj ovakvog projekta, odlučili smo da krenemo u realizaciju sami, iz sopstvenih izvora i iz kredita. Raspisan je konkurs da se Opština zaduži u iznosu od 6,5 miliona eura na deset godina, dok bi ostatak do 13 miliona eura bila sredstva iz sopstvenih izvora i iz evenutalnih partnerstava sa investitorima koji budu učestvovali u izgradnji gondole. Komlikovane procedure međunarodnog tendera pažljivo smo sproveli, prema zakonskim procedurama, ali uočljiva je bila opstrukcija od strane političkih protivnika. Za obezbeđenje finansiranja višemilionske investicije bilo je potrebno da obezbedimo akreditiv, ali su nas političke manipulacije sprečile u tome. Ipak, u ovoj godini, uspešno smo završili konkurs za obezbeđivanje kredita, gde su se kao najpovoljnije pojavile banke Inteza i Komercijalna banka u konzorcijumu. Tokom redovne procedure priprema za potpisivanje ugovora, u centrale ovih banka, od strane SNS-a upućeno je pismo, u kome se kaže da opštini Čajetina ne treba odobriti kredit i dozvoliti da krene u ovaj vekovni projekat, jer je u velikim finansijskim problemima.

Kao predsednik opštine Čajetina, pitam se samo, ako su ovo metode za suzbijanje značajnih investicija, gde će vladajuća politička grupacija odvesti Srbiju i da li će uopšte biti bilo kakvih ulaganja. U svetlu prethodnih činjenica, nije za čuđenje što su investitori, kako domaći, tako i strani, nezadovoljni. Izgradnjom gondole, Zlatibor će stati u red evropskih turističkih centara. Mi smo taj značaj prepoznali i nećemo odustati od projekta. Prema sadašnjim okolnostima, realizacija svih aktivnosti i stavljanje gondole u funkciju, planirano je za decembar 2015. godine.

Da li je tačno da su vas zvali iz Ministarstva za vanredne situacije i rekli da gradonačelnik Užica traži da se Sušička vrela pripišu Užicu?

ostatak teksta možete pročitati u novom broju Užičke nedelje…

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.