početak POLITIKA Никад гора власт

Никад гора власт

od nedelja
524 pregleda

LDP UŽICE MILIĆEVIĆ

Менаџер Градског одбора Либерално демократске партије Ужице – Ђорђе Милићевић
Ђорђе Милићевић, у интервјуу за Ужичку недељу говори о актуелној политичкој ситуацију у граду и активностима које СНС – СПС власт предузима последње три године.
УН: Либерално демократска партија има само једног одборника, али не изгледа као опозиција са оштрим ставом према владајућим партијама у Ужицу. Како би ви дефинисали позицију ЛДП-а ?
– Ми смо са једне стране конструктивна опозиција, али са друге стране смо веома оштри критичари власти. У сваком свом наступу гооворимо да Ужице има најгору власт од како постоји вишестраначки систем. И мислим да је то јасно већини грађана који виде резултате тог рада, односно нерада.
УН: Да ли је то само до способности локалне власти или и односа Владе Србије према Ужицу?
– Мислим да је то двоје повезано. Наравно, ако имате неспособну власт да ће и повезаност са Републиком бити лоша. Када је дошло до прекомпоновања власти у граду 2012. године, тада је СПС, који је променио страну и сушао у коалицију са СНС-ом, то урадио „због тога што ће имати отворене линкове преме Влади Србије“. Испоставило се као чиста лаж све то што су говорили. Значи не да немају линкове, већ Ужице терају у запећак. То су исте оне партије које су тврдиле да ће повратити граду одузето, попут центра ЕПС-а који је отишао у Краљево, и разних других институција. Све то тврде док не дођу на власт. Када дођу на власт све забораве.
УН: Шта мислите о дебаклу пројекта постројења за пречишћавање отпадних вода у Горјанима?
– Употребили сте праву реч. Дебакл. У целој тој причи власт је покушавала да пронађе оправдање и пребаци лоптицу у туђе двориште у тражењу криваца. Ја бих подсетио да је ова коалиција на власти дуже од три године. Ја заиста не знам колико је њима потребно времена да нешто ураде. Ако није довољно три, нека кажу колико. Никада се нису изјаснили. Исти је случај и када је реч о фабрици воде. Већ две године нам причају да је пројекат у изради, да ће се реконструисати… Најављивали су, чак, да ће у марту 2015. године бити отворена фабрика воде. Сведоци смо да се није ни кренуло. Вероватно ће и после тога покушати да пребаце лоптицу у туђе двориште и да кажу да је неко други крив. Ми константно упозоравамо. Ако хоћете да радите, дошли сте на место где треба да радите. Ако нећете, поднесите оставке, јер има ко хоће.
УН: Како функционишу јавна предузећа и установе у Ужицу?
– Јавна предузећа и установе само служе за удомљавање политичких кадрова и то ће трајати тако све док то народ не пресече. Ако свака партија пре избора тврди да ће стати на пут страначком запошљавању, а после избора ради супротно, грађани те странке треба да казне на изборима. Народ мора да се отрезни и да схвати, да макар и неки појединац нађе ухлебљење у јавном сектору, да то дугорочно уништава систем и да врло брзо неће бити добро ни за тог појединца. Мислим да је дошао крајњи тренутак да се паметни људи у овом граду састану и договоре куда овај град треба да иде. Где видимо Ужице за десет, а где за двадесет година. Морамо поставити стратешке циљеве и кандидовати људе који ће да се боре за те циљеве. Испразне политичке кампање, без икаквог циља куда овај град треба да иде, мислим да не воде никуда.
УН: Ко треба да иницира тај састанак?
– Најреалније би било да се то догоди у Скупштини града, али на позиве ЛДП-а, сви остају неми. Сви се више баве собом, уместо оним за шта се вербално залажу.
УН: Предстоје нам избори до краја ове или почетком идуће године. Мислите ли да ће народ опет насести на празна политичка обећања?
– Верујем у мудрост Ужичана и мислим да неће. Мислим да су видели и претходну и ову власт и да их више нико неће преварити.
УН: Ужице не само да има негативну материјалну статистику, већ и демографски пропада. Мислите ли да било ко води рачуна о томе?
– Огроман проблем нам представља одлив квалитетног школованог становништва и мислим да никада у историји Ужица није било више људи који оду да студирају у Београд или друге веће центре, и да се не врате у свој град. То је проблем који мора да занима све странке у граду. Годинама се прича о универзитету, а ова власт ништа не предузима по том питању. Владајућа странка се зачаурила и то не сме ни да помене, после изјаве министра просвете да у Ужицу неће бити универзитета.
УН: Са ким ће ЛДП на наредне локалне изборе?
– Увек смо се залагали да не идемо у коалиције ради коалиција. Нама нису циљ мандати и трговина руководећим функцијама. Позивамо све опозиционе странке у овом граду, да ако већ не можемо са позицијом да се договоримо куда оваја град треба да иде, да се ми договоримо и представимо грађанима Ужица где видимо овај град за наредних десет, петнаест година.
УН: Хоће ли бити сметња малим партијама уколико буду истовремено расписани локални, покрајински и републички избори?
– Мислим да неће. Уколико и неки проценат грађана буде заокруживао листе по инерцији, мислим да ће већина мислити својом главом. Годинама се прича о промени изборног система и мислим да би нека комбинација пропорционалног и већинског система за нас била најбоља.
УН: Има ли наде да се из тренутне политичке жабокречине у Ужицу издигну нека угледна имена за која би народ гласао?
– Ја се надам да има. На жалост, сведоци смо да се бројни паметни и честити људи дистанцирају од политике, па је зато и направљена политичка жабокречина. Али ако ми не будемо узели ствар у своје руке, неће имати ко други. Бежање у апстиненцију штети свима у граду, па чак и онима у апстиненцији.
УН: Шта Ужицу може донети динамичан економски развој?
– Не само у Ужицу, већ у целој држави, динамичан економски развој може донети само доношење регулативе по којој ће се држава што мање мешати у привреду и економију. Сви смо сведоци да је држава лош послодаваца, али не жели да се одрекне бављења економијом. Овакава систем је неодржив и те промене се морају десити што пре.
УН: Шта мислите, за десет година, хоће ли ЈКП Биоктош имати 500 запослених или ће то бити ефикасна приватна фирма?
– Ја се надама и једно и друго. Предуслов је да буде приватна фирма, а колико ће имати запослених то ће одредити власник фирме.
УН: Што се Ужичани толико плаше приватног сектора?
– Плаше их политичке партије које пуштају пробне балоне, тврдећи како ће их комуналне услуге више коштати, како ће услуге бити слабије, што наравно није тачно, а политичким партијама то одговара, јер њима јавна предузећа и установе служе за удомљавање неспособних кадрова. Ти људи да су способни, не би радили у јавним предузећима. Маса људи која ради у државним фирмама и установама не би умела ништа друго да ради када би остала без посла, без обзира да ли имају дипломе или немају.
УН: Шта вам је највише засметало од СНС-СПС власти у Ужицу?
– Када је СПС организовао партијску прославу у ГКЦ-у, мислим да је то била права слика и прилика ове власти. То је партија која се у овом граду одржава дуги низ година, пошто је правни наследник Савеза комуниста, практично од 1945. године до дана данашњег. Још више ме је изненадио састанак на коме је владајућа коалиција подржала СПС, што је још страшније и ја мислим да грађани овог града једва чекају да виде једну власт без СПС-а. Највеће критике заслужује СНС, али СПС је увек та нека друга странка, увек плута, користи државне ресурсе, заузима многе јавне функције и не меша се у свој посао.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.