početak DRUŠTVOSUGRAĐANI Ужице град створен за пењаче

Ужице град створен за пењаче

od nedelja
777 pregleda

Aleksandar Djordjevic

Александар Ђорђевић, спортско-пењачки клуб Стари град

Иако су кошарка, фудбал и тенис и даље најпопуларнији спортови међу младима у Србији, лепо је чути да у Ужицу постоје клубови који младим људима омогућавају да се баве и неким алтернативним физичким активностима. Спортско-пењачки клуб „Стари град“ ради већ годину, а Александар Ђорђевић, који испред клуба говори за „Ужичку недељу“, открива да је клуб основан након што је отворена вештачка стена у хали „Велики парк“.
– У Ужицу се бавимо пењањем од када је отворена вештачка стена у хали Велики парк, дакле од маја прошле године, када смо Раде Кнежевић и ја одлучили да отворимо клуб. Тренутно тренирамо у дому „Петар Радовановић“, али и даље идемо у халу – истиче Александар Ђорђевић, који открива да увек има заинтересованих за тренирање.
– Тренутно имамо око 20 сталних чланова, иако је их је пре било и више. Међутим, не могу баш сви да се ускладе са терминим тренинга, тако да имамо неке који тренирају како им време дозволи – каже Ђорђевић и додаје да старосне границе у овом спорту нема.
Mateja Knezevic PENJACI– Неке старосне границе нема, најмлађи члан има седам година, док најстарији 57 година. Тренутно сви тренирамо заједно, а план расподеле по групама постоји, ако се повећа број полазника – наглашава Ђорђевић.
Пењање није нимало лак спорт. Потребна вам је концетрација и физичка снага, због чега многи одустану након што први пут пробају.
– Сви дођу и мисле да је лако, али се испостави да је то мало теже него што изгледа. Тренинг почињемо загревањем, које траје око пола сата, што је јако битно, јер повреде најчешће могу да настану ако се не загрејете довољно. Што се програма тиче, полазници на почетку уче основе технике пењања, а када се та техника савлада, онда се раде вежбе снаге, како би се јачала снага у мишићима и прстима – каже Ђорђевић.
Поред тренинга на вештачким стенама, ако им време дозволи, тренирају и на природним стенама, а учествују и на већини такмичења у нашој земљи, иако нема много оних који се професионално баве овим спортом.
– Недавно смо учествовали на такмичењу у Новом Саду, где је наш Матеја Кнежевић освојио прво место и златну медаљу – истиче Ђорђевић.
Aleksandar Djordjevic2Ужице је град који има одличне услове за бављење овим спортом, сматра Александар Ђорђевић.
– Ми имамо доста природних стена које су погодне за вежбање и тренирање, а у неким разговорима са са спонзорима и сарадницима покушавамо да направимо пројекат, како бисмо повећали популарност овог спорта. План је да се направи природно пењалиште и тада би сигурно долазили и пењачи из целе Србије, што је посебно добро за туризам. Ви имате пењаче из целог света, који често путују у друге земље да вежбају и замислите колико би било добро да долазе код нас и у наш град да вежбају. То је неки дугорочнији план, а овако што се тиче самог клуба план је да проширимо вештачку стену. Мени је циљ да се направи нека екипа која би могла да буде равноправна са било којим клубом из Београда – закључује Ђорђевић.

Н. Кутлешић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.