početak KULTURA Пољаци однели главне награде

Пољаци однели главне награде

od nedelja
645 pregleda

13. бијенале „Сува игла“
Међународно графички бијенале „Сува игла“, по тринаести пут, отворен је 8. јуна у Градској галерији у Ужицу. Евгенија Блануша, члан селекционе комисије и жирија, рекла је да је на овогодишњој изложби своје графичке радове представило 87 графичара из земље и света. “Гран при” награду за изузетан допринос техници суве игле освојила је Michelina Wawrzyczek – Klasik из Пољске, “Златна игла“ додељена је Anni Sadowskoj и „Сребрна игла“ Stanislawu Cholewu, такође обоје из Пољске, док је „Бронзана игла” припала Милици Бјелановић. Награда Учитељског факултета припала је Вањи Бајовић. Похваљени су радови Rase Žmuidiеne (Литванија), Arianнe Tagliabue (Италија) и Александре Симоновић (Србија). Бијенале је отворио и награде уручио Петар Благојевић, члан Градског већа задужен за културу.


Директор Градске галерије Зоран Цветић је рекао да бијенале од самог свог оснивања ставља Градску галерију Ужице на посебно место графичког збивања у свету.
– Сува игла се излаже да би се испитала као ликовни језик, а не само као средство за представљање одређених предмета или појава. На овогодишњој изложби јасно се издвајају графички листови са чисто самоисипитивачким, таутолошким карактером, од примера који показују релацију према ономе што је реалност. Прво је свет по себи, а друго је свет уопште, свет који је виђен, алудиран техником суве игле. Дакле, један део одабраних графика показује настојање да се пробуди поновни интерес према фигуралном изразу, у коме је сува игла, најпрефињенији и најзахтевнији графички медиј, захваљујући својим техничким могућностима готово недостижна. И уколико је схватимо превасходно као графички језик, онда се може закључити да у техничком смислу она представља крајњи домет графике. Међу изабраним радовима има и таквих који потенцирају суву иглу као медиј који нема другачији циљ од тога да истражи границе сопствених техничких могућности, при чему се губи из вида шта је приказано и колико вреди у естетском, у духовном смислу и у смислу људскости – рекао је Цветић и између осталог додао да „сува игла, од почетног концепта до завршне форме изискује од аутора максимум умне и техничке посвећености и да сваки потез мора бити осмишљен, вешто изведен и поетски дефинисан“.


Председник стручног жирија бијенала Евгенија Блануша каже да појава суве игле изражава потребу ликовно визуелне уметности да створи илузију о представљеном предмету која ће бити што уверенија. Сви радови су рађени у техници сува игла, што представља графичку технику дубоке штампе, добијену механичком методом директног урезивања линија у металну плочу. Радови са 13. Међународног бијенала “Сува игла” биће изложени у Градској галерији до 28. јула.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.