početak KULTURAKNJIŽEVNOST PREDSTAVLJENA KNJIGA RADIVOJA PAPIĆA

PREDSTAVLJENA KNJIGA RADIVOJA PAPIĆA

od nedelja
831 pregleda
Knjiga Radivoja Papica 3

Sa promocije knjige “Užička vojska i 4. puk 1914”

Večeras je u svečanoj sali Gradske kuće, predstavljena knjiga Radivoja Papića, “Užička vojska i 4. puk 1914.” Izdavač ove knjige, na kojoj je rađeno oko dve godine, je Narodni muzej Užice.

Knjiga je predstavljena u prepunoj sali, a sama promocija je napravljena u sklopu programa obeležavanja Dana grada. Predstavljajući autora i knjigu, direktor Narodnog muzeja Užice se zahvalio svima koji su došli na promociju i istakao da je ovo samo jedna od mnogih aktivnosti Narodnog muzeja.

“Ova knjiga je štampana u 300 primeraka i posvećena je obeležavanju stogodošnjice Prvog svetskog rata. Ja koristim ovu priliku da svima čestitam Dan grada, u okviru čijeg programa je i promocija ove knjige”, rekao je Nikola Gogić.

Knjiga i autor, Radivoje Papić

Knjiga i autor, Radivoje Papić

Autor knjige, Radivoj Papić, da je za ovu knjigu trebalo dosta vremena.

“U prethodne dve godine sam uspeo da pogledam oko 3000 dokumenata iz nekoliko muzeja u našoj zemlji. Nažalost, moram reći da imam loše iskustvo sa Arhivom Srbije, gde nisam uspeo da dobijem četiri fotografije koje sam izabrao za knjgu, što ne mogu da prebolim. Ovo sam osetio kao potrebu da iskažem duboko poštovanje prema našim precima koji su na najsajniji način odneli pobede kada se to nije očekivalo”, istakao je Papić.

“U samoj knjizi se pominje oko 1200 imena. Meni je žao što vojni arhiv, a bio je to nagovestio, da će uraditi spisak vojnika, ali se to nije desilo, pa sam došao samo do spiska oficira”, rekao je Papić govoreći o nastanku knjige.

Knjiga Radivoja Papica 5

Deo knjige su pročitali đaci iz Gimnazije

Za kraj, autor je rekao da možda od njega više nećemo imati prilike da čitamo knjige.

“Za kraj moram da se zahvalim i svojoj supruzi, koja me je bodrila, ali i pretila. Naime, danas nam je 35 godina braka, i rekla je da ako počnem još jednu knjigu da pišem, da ćemo morati da se razvedemo”, rekao je Radivoje Papić završavajući promociju knjige.

Radivoje Papic

Autor potpisuje svoju knjigu

Proslava Dana grada se nastavlja večeras u Narodnom pozorištu sa predstavom “Sistem”, dok nas sutra očekuje otvaranje izložbe “Uprava neukaljanih časti”, autora Slavka Krunića, u Galeriji.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.