početak AKTUELNO Pretučena direktorka Gradske stambene agencije!

Pretučena direktorka Gradske stambene agencije!

od nedelja
615 pregleda

Splavovi u Zrenjaninu

bit.ly/1uMlA8W

Sukob starog srednjeg staleža i nove više srednje klase

U Zrenjaninu već dva dana traju dvadesetčetvoročasovne demonstracije. Građani danonoćno sprečavaju da se postave dva splava-kafane u centru grada.

Ovde se radi o zloupotrebi predstavnika lokalnih vlasti. Nema dokaza za korupciju. Nije bilo tendera. Postavljanje splavova je van pameti: jezero u centru grada široko je koliko i uska reka Begej, čiji je jezero nekada bilo deo. Splavovi će ga naružiti, zagaditi i ugroziti živi svet u jezeru.

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ su navele da su uputile pismo gradskim vlastima u Zrenjaninu, u kojem od njih traže da u okviru svojih nadležnosti, hitno preduzmu mere da se zahtevi građana Zrenjanina detaljno razmotre, da nadležne stručne službe preispitaju Odluku i daju stručan i obrazložen odgovor na pokrenutu inicijativu.

Sudstvo ćuti: građani su podneli tužbu zbog zagađivanja životne sredine, „postupajuća sutkinja se zaključala u kancelariju, kako ne bi došla u kontakt sa ljudima koji su podneli tužbu. Saznali smo da je tražila svoje izuzeće iz ovog slučaja, ali je to odbijeno. U sudu su građani ostali do 19 časova, a potom su ujutro opet došli“.

Sutkinju treba razumeti: sudije su postavljali okružni odbori Demokratske stranke, g. Homen, i, u slučaju Zrenjanina, g. Grgić. Sad su na vlasti naprednjaci: Direktorka „Gradske stambene agencije“ u Zrenjaninu pretučena je na stepeništu svoje kuće, dobila je frakturu lobanje i dvostruki prelom ruke, i morala je da podnese ostavku. Tražila je da zakupci gradskih lokala koji se sada nalaze na vlasti plaćaju realnu cenu zakupa. Policija je podnela prijavu protiv NN lica, i na tome je ostalo.

Gradsku vlast u Zrenjaninu sada ne čine propali advokati, kao u vreme DS, nego propale kafedžije i bankrotirani vlasnici butika. Pokrajinski poslanik SNS Darko Bađok „krajem januara (je) proglašen krivim pred Prekršajnim sudom u Zrenjaninu zbog fizičkog napada na Valentinu Nestorović iz tog grada. On je Nestorovićevu udario šakom u glavu kada mu je zatražila zaradu za dvomesečni rad u njegovom kafiću.“

To je gradska vlast, koja je protivzakonito odobrila postavljanje kafana na jezeru. To je nova, sadašnja, viša srednja klasa u unutrašnjosti Srbije. Ko su njeni protivnici?

U pitanju je četvorocifren broj stanovnika naselja Mala Amerika. Naselje se isprva zvalo Amerika: migranti koji su davno otišli u SAD vratili su se u Veliki Bečkerek i Petrovgrad (ranija imena Zrenjanina) i podigli lepe kuće. Kasnije, krajem pedesetih godina, na tom prostoru su podignute višespratnice sa za ono vreme komfornim stanovima. Za stručnjake, i za vojna lica. Naselje čiji građani protestuju predstavljalo je homogeno naselje pripadnika srednje klase u vreme socijalizma.

U međuvremenu su prvobitni stanari mahom pomrli; njihovi naslednici su većinom osiromašili. U materijalnom pogledu, malo njih spada u srednju klasu; u pogledu obrazovanja i načina života, oni svakako spadaju u srednji stalež.

Sukobili su se nova viša srednja klasa (gradski oci i kafedžija sa svojim splavovima) i stari srednji stalež. Ni jednima ni drugima nije smetalo kada je otpušten petocifren broj industrijskih radnika u Zrenjaninu. Gledano sociološki, a ne etički, bilo bi nenormalno da im je to smetalo: Srbija i njeni građani su nečovečni, ali ne bi bilo realno očekivati da budu drugačiji, s obzirom na to šta su preživeli u nedavnoj prošlosti i šta sada preživljavaju.

Park pored jezera koje će biti devastirano zove se Park poljubaca; na mađarskom se izgovara Čokliget.
Peščanik.net, 13.09.2014.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.