početak AKTUELNO Тошина бања у Рожанству

Тошина бања у Рожанству

od nedelja
2,6K pregleda

10Група наших суграђана пре десетак година открила је Тошину бању у златиборском селу Рожанство, удаљену неких седам километара од центра села.

На путу ка бањи налази се велика спомен чесма у облику флаше, од које се скреће лево, а на трећем километру од ње, путници намерници долазе у, можда, јединствену приватну бању на овим просторима. Само седам километара од центра Рожанства, а од Ужица неких четрдесет, налази се, кажу, право мало грађевинско чудо, дело једног вредног човека, покојног Тодора Тоше Лазовића, по коме је бања добила назив.
Реч је о старој бањи, јер, како кажу наши саговорници, пореклом из Рожанства, још су њихове баке, користиле ову бању за прераду конопље, од које се у прошлом веку правила гардероба.

2

– Ту су била мочила у која се потапала конопља, и каде у којима су се жене купале. Све се то налази на око хектар имања у власништву Тоше Лазовића… Давне 1974. године, он је на том имању подигао бању, сазидао велике грађевине, које су се, на жалост, у међувремену претвориле у праву руину…
Колико памте Ужичани који су нам причали о Тошиној бањи, у њој се и флаширала вода седамдесетих година. Пре десет година, када су први пут видели бању, још су могле да се пронађу етикете, а около самог извора пуно флашица.
Тошина бања је окружена шумом, има леп прилаз речицом. На самом улазу, некада је било место где се могло купати, а данас је препуно жабокречине и зарасло у коров. До пре десетак година, и пут до бање је био лепши. Пошто га нико не одржава, грање тренутно прилично затвара пролаз путницима намерницима.
На овом месту не извире термална вода. Реч је о температури воде од неких 17 степени Целзијусових. Чесме су извучене на три цеви. Две су смештене посебно, а једна мало даље.

3

Промер цеви је око шест центиметара. Вода је питка и лековита за кожу.
– Ми смо је стално пили- кажу наши саговорници- и мислили смо да сви из Ужица знају за Тошину бању, а ево, испоставило се да мало ко зна за ово место.
У Тошину бању увек наврати по неки посетилац, или је ту неко од мештана Рожанства. Сунчају се, прскају лековитом водом, пошто не могу да се купају.
Грађевина која се може видети на фотографијама у прилогу овог текста, још је у горем стању него пре десет година када су је први пут видели наши суграђани.
– Када смо одлазили пре десет година, у овој грађевини се могао затећи и намештај, којим је Тоша опремио објекат и вероватно имао велике планове. Од свега, данас су остала само два тотално разваљена кревета, а било је и комода, писаћих столова, шпорета.. Све је то однето… Види се и да су собе у унутрашњости грађевине коришћене, по трагу од димњака.

kapija

На самом улазу у простор бање, кажу, постоји један ограђени део, а десно од њега, Тоша је планирао да гради цркву, све од црвене цигле. У продужетку је необична, петоспратна грађевина са више сечених кровова, а десно од ње још једна, сва у плочицама, за коју, кажу, да је до пре десет година била прилично очувана. Данас, на жалост, не личи ни на шта. А у њој се, занимљиво, некада прерађивао маслац.
Од Тошине бање, кажу Ужичани са којима смо разговарали, сва је прилика да неће бити ништа.
Тоша, и када је градио ову бању, био је стар човек. Иза њега су остала два сина, од којих један живи „негде у Србији“ и апсолутно је незаинтересован за ову бању, а други је у Америци и, занимљиво, показује интересовање да је обнови. Када, то нико не зна.

8

– Пре три године смо сазнали да је све изграђено без дозвола, да би недавно опет чули да је наводно имао све дозволе. Шта је права истина о овој бањи, тешко је рећи. Поред ње иза Тоше је остала кућа у центру Рожанства, а да ли неко живи у тој кући, није нам познато….
Занимљиво је да бројне бање у државној својини у Србији тек треба да се приватизују, а ево, недалеко од нас, неко је пре више од 40 година градио приватну бању. Права је штета да идеја овог племенитог човека пропадне…

Љ.К.

izvor

Flase

most

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Зоран Старчевић 30. новембар 2015. - 17:47

Лепо је да се о овом случају и овој фантастичној води пише. Међутим, било би добро да се пише и о узроцима пропадања Тошине визије. Уместо “не зна се” и “није познато” могло би се попричати с комшијама и мештанима, па отићи у општину и погледати документацију… Док се не обелодане наше слабости, тешко да можемо бити бољи и стремити, па и достигнути, добра као што је Тоша планирао и радио.

Било би добро и да Тошина бања проради, а и од нове бушотине општине Чајетина да буде користи. Не треба да се заглибимо у Или-Или.

Главни разлог неуспеха Тошине бање није његова породица, јер је он, очигледно, улагао веома много.

Оно што су мештани урадили Тоши је велика, превелика срамота за Рожанство. Рожањци треба да помогну да та бања проради и тако окају своје грехе. Онај племенити и вредни човек је целог живота радио, у туђем свету, и свој иметак донео да нешто учини за родни крај. Да га оплемени. Да му подари што није имао. И Србија је могла да има најлековитију воду за пиће. Али, оно најгоре је изашло на површину из земљака који су га ометали, а онда му порушили и поломили све што су могли. Србији ће бити боље кад свакоме комшијино и заједничко добро буде мило!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.