početak POLITIKA U NOVOM BROJU NEDELJE MOŽETE PROČITATI

U NOVOM BROJU NEDELJE MOŽETE PROČITATI

od nedelja
452 pregleda

Jovan Marković

Јован Марковић – народни посланик

О прелетачима све најгоре

– Као резултат шибицарења грађани су добили повећање пореза, повећање цена комуналних услуга, такси, надокнада, смањење плата и пензија, претње отказима, а са друге стране, повећање плата локалних функционера за 30%, повећан број чланова Градског већа, 20 нових функционера-заменика директора ЈП и ЈУ, нове аутомобиле, нове скупоцене телефоне, а све на терет буџета града и грађана Ужица –

УН: Шта сте ви и ваше колеге посланици из Ужица учинили конкретно за грађане ове средине у протеклом периоду и да ли уопште постоји заједничка стратегија у наступима ужичких посланика?
– Заједничку политичку, економску, социјалну, образовну и сваку другу врсту стратегија креира и осмишљава владајућа коалиција. До сада никаквих разговора, састанака и иницијативе у том правцу није било. Имајући у виду карактер ове власти, не очекујем да ће до такве иницијативе уопште и доћи. Неприхватљиво је да нисам добио подршку ни од колега посланика, ни од владајуће коалиције у Скупштини града Ужица за амандмане на предлог републичког буџета за 2015. годину. Амандмани су се односили искључиво на повећање прихода у корист буџета града Ужица (100 милона динара за повећање трансфера, 50 милиона за Универзитет, 50 милиона за социјалну политику, 50 милиона за пољопривреду, 120 милиона за фабрику за прераду воде, 120 милиона за санацију језера Врутци). Поражавајуће је да ти амандмани и предлози нису подржани од стране владајуће коалиције, а још више забрињава чињеница да они немају никакве друге предлоге, идеје и пројекте према Влади РС.
УН: Какво мишљење имате о раду локалне власти у Ужицу, шта јој замерате?
– Код нас важи правило – кад неко нешто ради, имате разлог да га критикујете, а када не ради, немате зашто ни да га критикујете. Очигледно је да су у Ужицу заустављени започети пројекти, нема нових идеја, не постоји сарадња са републичком владом и министарствима, прекинута је сарадња са Европском комисијом и европским фондовима. Утисак је да су и грађани и инстутуције препуштени сами себи. Својим незнањем и нерадом угрожавају инвестиције као што су интегрисани Универзитет, изградња фабрике за прераду отпадних вода (донација 15.4 милиона евра), изградња вртића на Пори и Белој Земљи, обуставили су санацију старе депоније Сарића осоје и изградњу постројења за управљање комуналним отпадом. Власт је довољна сама себи и једини циљ им је како да задовоље своје личне амбиције и калкулације. Уместо да се баве развојем града и решавањем проблема грађана, локални моћници су се унутар странке борили ко ће бити градоначелник, ко члан Градског већа, ко директор ЈП или ЈУ, ко ће кога где запослити, две и по године смењивали су једни друге. Као резултат тог шибицарења, с једне стране, грађани су добили повећање пореза, повећање цена комуналних услуга, такси, надокнада, смањење плата и пензија, претње отказима, а са друге стране, повећање плата локалних функционера за 30%, повећан број чланова Градског већа, 20 нових функционера-заменика директора ЈП и ЈУ, нове аутомобиле, нове скупоцене телефоне, а све на терет буџета града и грађана Ужица. Ово и више него очигледно говори о степену лажи и преваре која се догодила приликом прекомпоновања власти октобра 2012.године и кршења изборне воље грађана. Толико о реформама, штедњи и рационализацији.
УН: Шта мислите о посланицима и одборницима који мењају странке у току једног мандата и који је начин да се томе стане на пут?
– О прелетачима мислим све најгоре. Свестан сам да се мењају и људи, и политике, и околности, и да ништа није вечно и заувек дато. Међутим, одборници и посланици који се на изборима појаве на једној листи, а после пређу у другу странку или коалицију, врше превару и злоупотребу поверења људи који су за њих гласали. Без обзира на увек присутна образложења о идеологији или разочарењу, тврдим да је увек у питању лични интерес и лична корист. Решење је измена изборног Закона и непосредни избори кандидата на свим нивоима.
УН: Какво је стање у Градском одбору у Ужицу, колико је људи напустило ДС, у претходном периоду и да ли ће бити кадровских промена у странци пре избора?
– Градски одбор ДС Ужице је један од најбољих и најстабилнијих одбора у Србији. У претходне три године од 2.800 чланова, странку је напустило 170 људи. Процес одласка из странке је давно заустављен и утисак је да су странку напустили чланови који су у њој били искључиво из личног интереса. Њихов одлазак говори о њима. У плану је да се ове године одрже страначки избори, по моделу непосредних избора за председника и чланове Градског одбора. Очекујем да ће ти избори удахнути нову енергију и снагу у рад странке кроз избор нових људи.
УН: Грађанима је познато да сте народни посланик, али мање се зна да сте запослени и на Учитељском факултету у Ужицу. Где, заправо, примате плату?
– Запослен сам на Учитељском факултету у Ужицу са 50% норме, а као посланик у Народној скупштини РС са 50%. У складу са радним ангажовањем примам лични доходак 50% на Учитељском факултету и 50% у Народној скупштини РС.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.