početak GRADSKA Ужице добија 12 милиона

Ужице добија 12 милиона

od nedelja
680 pregleda

ruza-penezic-nikola-gogic

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ
Петар Благојевић, градски већник задужен за друштвене делатности, обавестио је новинаре да је неколико градова, укључујући и Ужице, од 28 градова и општина у Србији који су конкурисали код Министарства културе у оквиру пројекта „Градови у фокусу“, добило 12 милиона динара.
Према његовим речима, 650 хиљада динара је опредељено за завршетак сталне поставке „Ужичка република“ у Народном музеју, милион динара за реконструкцију бине у башти ГКЦ-а и 10.350.000 динара за реконструкцију платоа испред градске куће.
– Ми смо упутили седам различитих тема у вези унапређивања културних садржаја у граду Ужицу и унапређивању инфраструктуре у служби културе, а комисија Министарства културе је изабрала три- истакао је Благојевић.
Директор Народног музеја Никола Гогић се захвалио министарству које је одлучило да пружи додатни новац за сталну музејску поставку „Ужичка република“.
– Ми смо већ добили 2.290.000 динара, с обзиром да се ове године обележава 75 година Ужичке републике и битке на Кадињачи. Стална музејска поставка „Ужичка република“ биће отворена осмог октобра у згради један, сала 2, Народног музеја, у оквиру обележавања Дана града, коју ће отворити министар културе. Биће приказано 300 тродимензионалних музејских предмета, 200 докумената, наоружања и униформи. Ових дана убрзано се ради на постављању витрина, паноа, фолија за уве зрачење и постављању видео бима – рекао је Гогић
Пошто ове године Народни музеј обележава 70 година постојања, у сарадњи са ЈП Пошта Србије, 23. септембра појавиће се и поштанска марка „Ужичка република“. Гогић је истакао да се налази на челу колектива који у својим депоима чува преко 58.000 музејских јединица, са осам сталних поставки у Народном музеју, Јокановића кући, Кадињачи и Хидроцентрали.
– Након девете поставке „Ужичка република“, догодине настављамо са пројектима Музеја ужичке војске и заштите Белог гробља – најавио је директор Музеја.
Ружа Пенезић из Дирекције изградњу, поводом реконструкције платоa испред зграде Скупштине града, је напоменула да ће испод платоа бити замењена комплетна инфраструктура, а плато осветљен, као и део фасаде објекта.
– Уредиће се и зеленило и повећати површина под зеленим засадом. Плато ће бити урађен од гранитних плоча и ту неће бити више места за аутомобиле. Остају пешачке комуникације, као и до сада, а места са јарболима ће бити другачије дефинисана. Биће дефинисан простор на коме ће се постављати новогодишња јелка и божићни бадњак, а рампе за инвалиде биће зановљене – рекла је Ружа Пенезић, додајући да ће комплетан простор од Апотеке до Паласа бити под гранитним плочама. Радови ће се изводити од пролећа, када буде расписан тендер за пројекат, до јесени идуће године, а извођач ће се такође бирати на тендеру.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

vlade 22. септембар 2016. - 02:26

neka granitnih ploča,dovedi ti meni zdravu vodu i čist vazduh

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.