početak GRADSKA Ужице препуно плеса и радости

Ужице препуно плеса и радости

od nedelja
1,4K pregleda

ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ 2019
Свечаним дефилеом око 1.000 деце из 10 земаља света синоћ је у Ужицу почео петодневни 11. Међународни дечји фестивал фолклора “Лицидерско срце”. На овом фестивалу учествује 20 дечјих фолклорних ансамбала, а наступаће у Ужицу, Златибору и у Вишеграду.
Свечани дефиле ишао је главном улицом. На челу колоне домаћини, иза њих добошари, па пар запрежних кола иза којих су се вијориле заставе земаља учесница, а затим деца из Немачке, Чешке, Молдавије, Украјине, Белорусије, Тајвана, Републике Српске и Србије, у својим разнобојним ношњама (деца из Индије и Грузије ће доћи следеће јутро). Негде на пола пута колона се зауставила, а учесници су, свако уз свој оркестар, заиграо своју игру. Орила се и песма и игра, док је многобројна публика са одушевљењем поздрављала сваки њихов корак.

 
– Овај фестивал је један од највећих у овом делу Европе. За десет година смо угостили 8.500 деце из 44 земље света са 4 континента. Ове године по први пут наступају фолклорни ансамбли из Индије и Немачке. Жеља нам је била да на једном месту окупимо читав свет, где се уз игру и песму размењују искуства, представља културна баштина и склапају нераскидива пријатељства. И у томе успевамо већ 11 година – рекла је Ивана Цветковић испред Организационог одбора фестивала и удружења грађана “Ера”.

Даша Кућир из ансамбла Коукоучечка из Белорусије каже да је одушевљена фестивалом.
– Фестивал је диван, најлепше је дружење. Представићемо се белоруским народним играма, а кроз наш плес се отвара читав плес источних земаља. Ово ми је први пут да сам у Србији и предивно је – каже Даша.
Емил из Немачке је такође први пут у Србији и каже да му се много свиђа фестивал. Његов ансамбл је Туринг из Рудолстада, а руководилац ансамбла Карин каже да ће се представити плесом који је пун темперамента, хумора и умешности.


– Јако нам се свидео фестивал. Циљ је да будемо сви заједно. Оно што је била некада наша забава, много различитих покрета, ми ћемо пренети на бину – рекла је Карин.
Нина, руководилац Абориџанске групе за народни плес основне школе Беи-пу у Тајвану каже да ће њихове младе даме играти срећан плес.
Таксана из украјинског фолклорног ансамбла “Перлина” каже да је овај фестивал предиван.
– Прекрасна организација, људи мили, све је добро, тако да је ваш фестивал сјајан. Ми ћемо се представити средњом групом ансамбла, и плесом који представља културу наше земље од центрелних до западних регија Украјине – рекла је Таксана.

После химне фестивала “Живот је игра”, којом је отворен фестивал, све присутне су поздравили градоначелник Ужица Тихомир Петковић, директор представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић и представница чешке амбасаде Вера Кубова. У својим говорима они су подржали фестивал и рекли да се на овај начин шири пријатељство, љубав и радост међу децом.


Поред културног и забавног садржаја, “Лицидерско срце” има и хуманитарни карактер, а приход од продатих сувенира током трајања фестивала намењен је одељењу неонатологије Опште болнице Ужице.
Покровитељи фестивала је председник Републике Србије Александар Вучић, а суорганизатори су град Ужице, општине Чајетина и Вишеград, представништво Републике Српске у Београду и туристичка организација Златибор, а подршку манифестацији пружило је и Министарство спољних послова.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.