početak DRUŠTVO И би Пршутијада…

И би Пршутијада…

od nedelja
3,3K pregleda

pršutijada zlatibor34

Данас, 15. јануара 2016. године, у 11 часова, у Мачкату, поред цркве Светог пророка Илије, председник општине Чајетина Милан Стаматовић, свечано је отворио 16. по реду Пршутијаду.

ПРШУТИЈАДА: Тродневно слађење сувим месом
Велика балон сала у порти црквe у Мачкату скоро да је била премала да прими све госте који су дошли на традиционални 16. сајам сувомеснатих производа. На самом улазу гости су могли да купе лицидерска срца и разне друге посластице, док су љубитељи печења могли да се почасте јагњећим и прасећим печењем са ражња, по скромној цени, јагњетина је 1.600 динара по килограму, а прасетина 1.400 динара. Упоредо се крчкао купус, као и кромпир са месом под сачем, а порција кошта 350 динара. Па, ко воли (и има пара) нек изволи.

pršutijada 3

Из балон сале одјекују звуци трубе. То трубачки оркестар из Сирогојна даје штимунг пред отварање. Унутра све врви. Са тезги 17 излагача шире се разни миомириси, а на њима свега што дражи чула и убрзано лучи желудачне сокове.
– Циљ овог сајма је да сачувамо традицију и културу у производњи сувомеснатих производа, а овим показујемо да смо то урадили. Наравно, производња је унапређена, као и квалитет производа, тако да смо отворили и пут на светско тржиште. Нарочито смо као општина захвални фирми “Златиборац”, која извози на руско тржиште и која ће помоћи да се производи овдашњих произвођача нађу тамо – рекао је Милан Стаматовић, председнк општине Чајетина и званично отворио Сајам.

Prsutijada 1

Након тога опет се чула труба, а КУД-овци су забављали госте. Уследило је и проглашење најбољих произвођача говеђе и свињске пршуте, овчије стеље, сланине и кобасице.
Добитник златних медаља за најбољу кобасицу и свињску пршуту Крста и његов син Душан Стојановић су презадовољни наградама, али и продајом.
– Четири генерације у нашој породици се бавило и бави производњем сувог меса. Традиционални начин производње од саме прераде, од сољења, сушења, а и само поднебље су узроци да се добије добар кавлитет. Уз овако добру пршуту препоручио бих добро вино и добру ракију – казао је Крста Стојановић.

Prsutijada 6

Задовољан је и тридесетрoгодишњи Миливоје Танасковић из Мачката, који је освојио златну медаљу за најбољу говеђу пршуту.
– Овим послом се бавим од малих ногу, а у мојој фамилији сам четврта генерација која наставља традицију производње пршуте и осталих производа. Од пре две генерације смо мало више уозбиљили производњу и унапредили квалитет. Сва пршута је код ових овде произвођача добра и све зависи од укуса. Сва производња се ради на традиционални начин, једини што је унапређено су те клима сушаре да би могло и лети да се ради. Већи део стоке набављамо са подручја западне Србије, а остало у источној Србији или другим деловима – казао је Миливоје.

Prsutijada 4

На предивном штанду фирме “Златиборац”, деда Миломир Стојановић, отац Александра Стојановића, власника фирме, показао је гостима како се месо припрема за сушење.
– Некада се месо чувало у дрвеним посудама, као и со. Такође се усољавало у дрвеним посудама, а након тога се слагало опет у дрвене посуде. Ту је стајало три седмице, а у међувремено се преметало, оно што је било горе слагало се да буде доле и тако редом …, па тек се качило у сушаре – објашњавао је Миломир.

pršutijada 7

Иако није добила златну медаљу, Јелена Јолетић каже да је ипак задовољна како се продају њихови производи. Она је пре 6 година удајом ушла у породицу Јолетић.
– Раније нисам имала контакта са тим, а сада радим све што и мој супруг и свекар. Мало је напорно, али се исплати. Продајемо своје производе на пијацама у Ужицу, Јагодини, Београду, Новом Саду, Краљеву и друго. Производња у породици Јолетић стара је преко 200 година – казала је Јелена.

PRŠUTIJADA5

Ипак, иако је сајам, цене нису сајамске. Један килограм говеђе пршуте кошта 1.600 – 1.700 динара, свињске 1.400, килограм кобасице 800 динара, чварци 1.000 динара, сланина од 300 до 800 динара, овчија стеља 1.300 динара, суви врат 1.200 и ребра 700 динара.
И, једна занимљивост, на отварању Пршутијаде није било баш ниједног представника, иначе многобројне комшијске власти, Града Ужица. Није да су нам нешто недостајали, него смо навикли да их на разно-разним светковинама увек буде по 4-5 комата…
Стручни жири из “Југоинспекта” из Београда оцењивао је укус и мирис сувих производа од меса од 12 произвођача.

Prsutijada - nagradjeni

НАГРАЂЕНИ

Категорија кобасице:
златна медаља – Душан Стојановић
сребрна медеља – Никола Брковић
бронзана медаља – Драгољуб Шопаловић

Prsutijada - najbolja za ovciju stelju, cerka Nikole Brkovica

НАЈБОЉИ ЗА ОВЧИЈУ СТЕЉУ, ЋЕРКА НИКОЛЕ БРКОВИЋА

Категорија овчија стеља:
златна медаља – Никола Брковић
сребрна медаља – Душан Стојановић
бронзана медаља – Ружица Стојановић

Prsutijada - Krsta Stojanovic - najbolja domaca kobasica i svinjska prsuta

КРСТА СТОЈАНОВИЋ – НАЈБОЉА ДОМАЋА КОБАСИЦА И СВИЊСКА ПРШУТА

Категорија сланина:
златна медаља – Владан Стојановић
сребрна медаља – Радомир Шопаловић
бронзана медаља – Никола Брковић

Категорија свињска пршута:
златна медаља – Душан Стојановић
сребрна медаља – браћа Шопаловић
бронзана медаља – Драгољуб Шопаловић

Prsutijada - najbolja govedja prsuta Milivoje Tanaskovic

МИЛИВОЈЕ ТАНАСКОВИЋ – НАЈБОЉА ГОВЕЂА ПРШУТА

Категорија говеђа пршута:
златна медаља – Миливоје Танасковић
сребрна медаља – Браћа Стојановић
бронзана медаља – Радомир Шопаловић

Prsutijada Ruzica

РУЖИЦА СТОЈАНОВИЋ – БРОНЗАНА МЕДАЉА ЗА ОВЧИЈУ СТЕЉУ

Звездана Глигоријевић

погледајте галерију фотографија са данашњег отварањa Пршутијаде

LOGO PETAR PAN novo

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.