Danas, 15. januara 2016. godine, u 11 časova, u Mačkatu, pored crkve Svetog proroka Ilije, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, svečano je otvorio 16. po redu Pršutijadu.
PRŠUTIJADA: Trodnevno slađenje suvim mesom
Velika balon sala u porti crkve u Mačkatu skoro da je bila premala da primi sve goste koji su došli na tradicionalni 16. sajam suvomesnatih proizvoda. Na samom ulazu gosti su mogli da kupe liciderska srca i razne druge poslastice, dok su ljubitelji pečenja mogli da se počaste jagnjećim i prasećim pečenjem sa ražnja, po skromnoj ceni, jagnjetina je 1.600 dinara po kilogramu, a prasetina 1.400 dinara. Uporedo se krčkao kupus, kao i krompir sa mesom pod sačem, a porcija košta 350 dinara. Pa, ko voli (i ima para) nek izvoli.
Iz balon sale odjekuju zvuci trube. To trubački orkestar iz Sirogojna daje štimung pred otvaranje. Unutra sve vrvi. Sa tezgi 17 izlagača šire se razni miomirisi, a na njima svega što draži čula i ubrzano luči želudačne sokove.
– Cilj ovog sajma je da sačuvamo tradiciju i kulturu u proizvodnji suvomesnatih proizvoda, a ovim pokazujemo da smo to uradili. Naravno, proizvodnja je unapređena, kao i kvalitet proizvoda, tako da smo otvorili i put na svetsko tržište. Naročito smo kao opština zahvalni firmi “Zlatiborac”, koja izvozi na rusko tržište i koja će pomoći da se proizvodi ovdašnjih proizvođača nađu tamo – rekao je Milan Stamatović, predsednk opštine Čajetina i zvanično otvorio Sajam.
Nakon toga opet se čula truba, a KUD-ovci su zabavljali goste. Usledilo je i proglašenje najboljih proizvođača goveđe i svinjske pršute, ovčije stelje, slanine i kobasice.
Dobitnik zlatnih medalja za najbolju kobasicu i svinjsku pršutu Krsta i njegov sin Dušan Stojanović su prezadovoljni nagradama, ali i prodajom.
– Četiri generacije u našoj porodici se bavilo i bavi proizvodnjem suvog mesa. Tradicionalni način proizvodnje od same prerade, od soljenja, sušenja, a i samo podneblje su uzroci da se dobije dobar kavlitet. Uz ovako dobru pršutu preporučio bih dobro vino i dobru rakiju – kazao je Krsta Stojanović.
Zadovoljan je i tridesetrogodišnji Milivoje Tanasković iz Mačkata, koji je osvojio zlatnu medalju za najbolju goveđu pršutu.
– Ovim poslom se bavim od malih nogu, a u mojoj familiji sam četvrta generacija koja nastavlja tradiciju proizvodnje pršute i ostalih proizvoda. Od pre dve generacije smo malo više uozbiljili proizvodnju i unapredili kvalitet. Sva pršuta je kod ovih ovde proizvođača dobra i sve zavisi od ukusa. Sva proizvodnja se radi na tradicionalni način, jedini što je unapređeno su te klima sušare da bi moglo i leti da se radi. Veći deo stoke nabavljamo sa područja zapadne Srbije, a ostalo u istočnoj Srbiji ili drugim delovima – kazao je Milivoje.
Na predivnom štandu firme “Zlatiborac”, deda Milomir Stojanović, otac Aleksandra Stojanovića, vlasnika firme, pokazao je gostima kako se meso priprema za sušenje.
– Nekada se meso čuvalo u drvenim posudama, kao i so. Takođe se usoljavalo u drvenim posudama, a nakon toga se slagalo opet u drvene posude. Tu je stajalo tri sedmice, a u međuvremeno se premetalo, ono što je bilo gore slagalo se da bude dole i tako redom …, pa tek se kačilo u sušare – objašnjavao je Milomir.
Iako nije dobila zlatnu medalju, Jelena Joletić kaže da je ipak zadovoljna kako se prodaju njihovi proizvodi. Ona je pre 6 godina udajom ušla u porodicu Joletić.
– Ranije nisam imala kontakta sa tim, a sada radim sve što i moj suprug i svekar. Malo je naporno, ali se isplati. Prodajemo svoje proizvode na pijacama u Užicu, Jagodini, Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i drugo. Proizvodnja u porodici Joletić stara je preko 200 godina – kazala je Jelena.
Ipak, iako je sajam, cene nisu sajamske. Jedan kilogram goveđe pršute košta 1.600 – 1.700 dinara, svinjske 1.400, kilogram kobasice 800 dinara, čvarci 1.000 dinara, slanina od 300 do 800 dinara, ovčija stelja 1.300 dinara, suvi vrat 1.200 i rebra 700 dinara.
I, jedna zanimljivost, na otvaranju Pršutijade nije bilo baš nijednog predstavnika, inače mnogobrojne komšijske vlasti, Grada Užica. Nije da su nam nešto nedostajali, nego smo navikli da ih na razno-raznim svetkovinama uvek bude po 4-5 komata…
Stručni žiri iz “Jugoinspekta” iz Beograda ocenjivao je ukus i miris suvih proizvoda od mesa od 12 proizvođača.

NAGRAĐENI
Kategorija kobasice:
zlatna medalja – Dušan Stojanović
srebrna medelja – Nikola Brković
bronzana medalja – Dragoljub Šopalović

NAJBOLJI ZA OVČIJU STELJU, ĆERKA NIKOLE BRKOVIĆA
Kategorija ovčija stelja:
zlatna medalja – Nikola Brković
srebrna medalja – Dušan Stojanović
bronzana medalja – Ružica Stojanović

KRSTA STOJANOVIĆ – NAJBOLJA DOMAĆA KOBASICA I SVINJSKA PRŠUTA
Kategorija slanina:
zlatna medalja – Vladan Stojanović
srebrna medalja – Radomir Šopalović
bronzana medalja – Nikola Brković
Kategorija svinjska pršuta:
zlatna medalja – Dušan Stojanović
srebrna medalja – braća Šopalović
bronzana medalja – Dragoljub Šopalović

MILIVOJE TANASKOVIĆ – NAJBOLJA GOVEĐA PRŠUTA
Kategorija goveđa pršuta:
zlatna medalja – Milivoje Tanasković
srebrna medalja – Braća Stojanović
bronzana medalja – Radomir Šopalović

RUŽICA STOJANOVIĆ – BRONZANA MEDALJA ZA OVČIJU STELJU
Zvezdana Gligorijević
pogledajte galeriju fotografija sa današnjeg otvaranja Pršutijade