početak KULTURA Вулкан издавач године

Вулкан издавач године

od nedelja
763 pregleda

Дубравка Тришић  издавачка кућа Вулкан 1

Новинарске награде на 59. Међународном сајму књига у Београду

Вулкан  издавач  године

Издавачка кућа Вулкан проглашена је за најбољег издавача овогодишњег Сајма књига, а по мишљењу новинара који прате сајам, а Геопоетика имала најпрофесионалнији однос према седмој сили, а када је реч о најљубазнијем издавачу на првом месту након гласња новинар била је баш  Геопоетика.

У  капиталној књизи  Историја митских земаља   Умберта  Ека, који је Вулкан објавио за овогодишњи сајам књига, чувени писац  је, између осталог написао  да се књиге баве реалношћу илузија,  а знамо да су умни људи и некад  упућивали, а  и сад упућују  поруку да од снаге  данашњег  сна  зависи  реално  сутра. Када се све сабере и одузме продукција и деловање Вулкана  на  овдашњој  књижевној  и културној  сцени,  је управо на том трагу.  Језиком  бројки  и података  од   прошлог до овог сајма књига  објавили су 463 нова наслова.

Као и годинама уназад  Вулкан је посвећен објављивању енциклопедија, монографија, капиталних дела. Тако се на њиховом штанду уз раније Ларусове енциклопедије, Џонсонову Историју уметности,историје разних  периода, народа, феномена, поднебља, атласа, …ове године нашло и поменуто дело Умберта Ека, затим  Енциклопедија свезнања, а која је рађена у сарадњи са National geographic, а затим и монографија о Николи Тдесли, рађена у сарадњи са музејом славног научника,као и  Теслин  чудесни  свет.

У области савремене књижевности Вулкан има едиције у преко двадесет жанрова, из године у годину пуну пажњу посвећују светским класицима, а најновији њихов наслов из тог домена је  Гроф Монте Кристо  од  Александра  Диме.

У  години када је на сајму књига земља гост Кина, Вулкан је овдашњим читаоцима приуштио дело једног од  најзначајнијих  живих књижевника те земље, Шифра Соломон од   Мај  Ђа, као и самог писца лично.

Своју посвећеност најмлађима,  симпатично названу Вулканчић, обогатили су са преко четрдесет нових дечијих едиција, распоређених у три области, чији називи говоре сами за себе, Читамо и причамо, Учимо и играмо се, и  Забављамо се.

Савремена српска књижевност је у једној од главних улога Вулкана, и то на два начина, објављивањем дела домаћих аутора, као и њиховим превођењем на енглески језик у сарадњи са Министарством културе.

Изузетан допринос  овдашњој књижевности и књижевном животу, Вулкан је дао објављујући изабрана дела  Меше Селимовића, као и Милорада Павића. Посебан куриозитет је свакако “Последња прича”  овог великог писца, написана у болници пред сам крај живота. Попут јунака из Павићеве  Унутрашње стране ветра  , који је, док је већина бежала и склањала се  од невоље, ишао у сусрет њој радећи и градећи. И  Вулкан у времену ненаклоњеном  књижевности  и култури, и ради и гради, јер како је писао Павић,” уколико више оставимо за собом  задржаваће се разарање, и  утолико  има више наде да ће бар нешто остати за нама. Треба градити, а сви смо ми зидари.Необичан мрамор дат нам је за зидање, сати, дани и године. Снови и вино су везивно ткиво, а ми сами, својим деловањем одговорни за оно што доноси сутрашњица”.

Испред  издавачке  куће  Вулкан  Повељу  као и слику уметника  Драгана Стојкова примила је Дубравка Тришић, којој  је на дан пријема признања био и рођендан, тако да је било двоструког разлога за славље,а приликом пријема признања изјавила је следеће

–  Хвала свима на овом изузетном признању, а желела бих да се и испред издаваштва Вулкана захвалим на овој великој части и привилегији која нам је указана још једну годину заредом, и то је оно што чини овом приликом наше велико и посебно задовољство овом приликом. Сви знамо да је понекад  много  лакше  по  први  пут остварити нешто, него  оправдати  ту  традицију и задовољити  поново  критеријуме за које сами знамо колико су захтевни.  Заиста смо желели да Вам кажемо колико нам је важно што смо успели, не само да оправдамо поверење које сте нам прошле године указали, већ и да докажемо да можемо бити још бољи. Што се нас тиче ова традиција може да остане таква каква је, и ми немамо ништа против да се дружимо овако сваке године. Пре свега, велика нам је част што је ова награда потекла од људи који се највише разумеју и најбоље познају сферу издаваштва, и што су они препознали тај квалитет који Вулкан  издаваштво настоји да сваке године поново оствари. Такође, новинари су одувек  ту, из године у годину, занју каква је ситуација, знају да се трудимо упркос свим тим околностима које нам понекад не иду на руку, али ми желимо да покажемо да је књижевност увек  ту, и да успева да пронађе своје место.  Такође, још једно признање које  Вулкан успева сваке године да оствари јесте  приѕнање читалаца, што свакодневно можемо да видимо на нашем штанду, и то показује да је тај наш рад нешто што читаоци препознају, и да ће они моћи увек да пронађу своју књигу код  Вулкан  издаваштва. Још једном хвала Вам свима, и надам се да ћемо имати прилике да се дружимо и наредне године.

Новинарске награде су ове године уручене двадесети јубиларни пут. Комисија за гласање за доделу ове награде радила је у саставу Драган Богутовић  Вечерње новости, Татјана Њежић  Блиц, Марија Миљевић Рајшић  ТВ Београд, и  Мелиха  Правдић  Други програм  Радио Београда.

Награде чине Повеље и дарови уметника, слика Драгана Стојкова и скулптура Јове Петијевића.

 

Русија наредни почасни гост Сајма

Последњег дана једне велике манифестације, какав је био 59. Међународни сајам књига у Београду, Отворена књига, која је иначе власништво земље која је почасни гост на сајму књига, а у време његовог трајања, прешла је из руку кинеског у руке руског амбасадора.

Амбасадор Народне Републике Кине, Ли  Манчанг, на примопредаји  Отворене књиге, рекао је да све што је лепо кратко траје, али да ће се Кина и наредне године, на 60. Сајму књига, понашати као што  је то било и ове године, иако више неће бити почасни гост.

– Кина је током Сајма књига са Србијом  потписала  140 различитих споразума и уговора, што потврђује колико је београдски сајам утицајан у  региону, али и у Европи и у свету. Ми смо већ одлучили да наставимо да продубљујемо сарадњу са Србијом у овој области, тако да нестрпљиво очекујемо отварање наредног Сајма књига у Београду.

Преузимајући  Отворену књигу од свог кинеског колеге, Александар Чепурин, амбасадор Русије у Београду, захвалио се на поверењу указаном његовој земљи, да Русија буде земља почасни гост на јубиларној шездесетој манифестацији, наглашавајући да ће морати много да се труде.

–  Наше припреме почињу одмах, јер неће бити лако достићи Кину, и све што је она ове године урадила. Уложићемо велике напоре да се наредне године што боље представимо из више разлога. Београдски  сајам је једно од најзначајнијих места за промоцију књига  и културе,  због дугих и тесних  веза  са Србијом, али и због тога што је руска књижевност  важан  део  европске и  светске  културе. Урадићемо све што будемо могли да јубиларна манифестација  буде што успешнија,  јер улога коју преузимамо представља велику част, али је свакако и велика одговорност , нагласио је Чепурин.

Марко Михајловић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.