početak KULTURA Ужичани на 59. међународном сајму књига у Београду

Ужичани на 59. међународном сајму књига у Београду

od nedelja
615 pregleda

andja bjelic na sajmu knjiga

Ужице 25-и пут на сајму

На 59. међународном сајму књига у Београду, штанд града Ужица представио је више књижевних дела издавача из целог Златиборског округа. О томе је за Ужичку недељу говорила Анђа Бјелић, библиотекар Народне библиотеке из Ужица, а у име организатора, Народне библиотеке и Народног музеја из Ужица.

Сам штанд одржава град Ужице и обезбеђује учешће на међународном Сајму књига.

Како ће се представити град Ужице на 59. међународном сајму књига ?

А.Б. На овом 59. међународном сајму књига Ужице наступа 25-и пут, а представља се са 41 издавачем и 119 наслова. Кад кажем Ужице, мислим на обједињено издаваштво Златиборског округа. Сам град Ужице на овом сајму књига има 16 издавача са 57 наслова. Данас ћемо представити неких десетак издања, за које смо сматрали да треба да ставимо посебан акценат, што је и иначе пракса последњих година. Прво ће бити представљена књига “Осам векова манастира Милешева”, прва и друга књига. То је зборник са међународног скупа о осам векова манастира Милешева, у издању Епархије милешевске из Пријепоља. Говориће проф др Градимир Станић са богословског факултета, и магистар Драгиша Милосављевић. Представљање ове књиге обезбеђено је уз благослов његовог правосвештенства владике Филарета, иако је овај зборник требало да буде представљен на штанду Православне речи, али су они дозволили д зборник буде представљен на нашем штанду.

Потом, Ужички лексикон је заправо капитално издање у оквиру едиције Лексикони градова Србије.Ужички лексикон је четврти лексикон, након нишког, крагујевачког и пиротског лексикона, који се издаје у овој едицији, а издавачи су Службени гласник из Београда и град Ужице, а о њему је данас говорио професор доктор Љушић у име издавача.

Након тога. представћемо књигу Ужичка војска и Четврти пук 1914. аутора Радоја Папића, у издању Народног музеја из Ужица, а о овој књизи ће говорити проф др Радош Љушић. 38. Ужички зборник, у издању Народног музеја из Ужица посебно представљамо, због два текста која ту постоје. Први текст је у вези обележавања 70 година победе над фашизмом, а други текст је поводом 50 година од смрти Слободана Пенезића Крцуна, а о ужичком зборнику говорила је музејски саветник Јелена Ристановић.

Затим смо говорили о часопису Међај, часопису за књижевност уметност и културу, у издању Народне библиотеке из Ужица, бројеви 91. и 92, а који је приредила нова редакција, и у њему има заиста шта да се покаже, а о часопису Међај, у име издавача, говори Драгиша Станојчић. После тога, представљена је књига Надимци незаборава мога краја аутора Арифа Ровчанина у издању Књижевног клуба дома културе из Пријепоља. То је изузетно интересантна књига о којој ће говорити Драгиша Станојчић.

Ђенерал Крста Смиљанић, аутора Снежане Ђенић, у издању Народне библиотеке Љубиша Р. Ђенић из Чајетине, књига која је објављена поводом обележавања 100 година од почетка првог светског рата, великог јубилеја, који иначе обележава и цео овај међународни сајам, а о њој ће говорити рецензент академик Драгољуб Живојиновић. Такође ће бити представљена и књига 50 година специјалне болнице за болести штитасте жлезде од Чиготе са Златибора.

Постоје и друге књиге које би требало поменути. Реците нам нешто о њима

А.Б. Осим ових наведених постоје свакако и неке књиге које завређују да буду представљене, али због временског ограничења које имамо на овом представљању, за сада ћемо их само поменути, а то су Споменице Знаменитих и заслужних Златибораца Милосава Ђенића, Дневник Јеврема Чакаревића од 1916. до 1918, чији је приређивач Милорад Искрин, Родослов каранских фамилија чији су аутори Михајло Пантић и Раденко Костић, Рожанство Добривоја Борчића, Јубилеј учитељског факултета у Ужицу од 1993. до 2013.године, Спомен књигу о 125 годишњици основне школе у Севојну, аутора Слободана Радовића и Сеобе кроз ужички округ у деветнаестом веку, друга књига, од Пера Пећинара.

Који је то профил људи који су интересенти на Вашем штанду ?

А.Б. На промоцију ужичких издања долазе људи које посебно занима историографија нашег краја, било да су из нашег краја или су са стране, јер знају да код нас постоје еминентни издавачи, који покривају ту област. Њих не занима само нова продукција, него и нека старија издања, тако да је то увек добро, и то је информативни пулт за све информације које се тичу издаваштва ужичког краја, и то не само за последњу годину.

Марко Михајловић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.