početak KOLUMNE Кухиње

Кухиње

od nedelja
777 pregleda

BILJANAПише: Биља Грујичић
Како сте, драги моји? Чини ми се да Вас је неко секирао, неко Вас је љутио, јесте ли се некоме жалили? Ја сам ту да Вас чујем, можемо да причамо, пардон, ја ћу да причам, а Ви после мислите о томе. Увек се трудим да балансирам између хумора и патетике, пажљиво дозирајући управо Вама, мале знакове, који указују на унутрашње дилеме, потиснуте страси, ситне злобе и комплексе. А има их. Уосталом, уплашени колумниста (или –киња) никоме не користи, а ја хоћу да служим Вама.
Овога пута ћу да кувам. Довољно сам била паметна прошлога пута. Свашта, осим љубави, на уста улази, а Бога ми, из њих и излази.(Одговорност за сопствену реч, носите ли је?) Нећу о врстама кухиња, пустите да се крчка оно што нисте кували. Нека и не знате ко је главни кувар, ако је јело добро. Хоћете све да знате? Губите на ужитку. Некад је потребно само затворити очи. Међутим, некад је потребно и држати их чврсто отвореним. Кажу да су странци добри кувари, кувају егзотично. Да ли су све те посластице баш за наша непца? Суши?
Неко је кувао за Вас? За мене јесте. Дивних је ту специјалитета било. Убрајам ја ту и качамак, млади кајмак и све остало… То је тај диван осећај уживања свих чула. Кувала сам и ја за некога. Чините то кад хоћете, понекад чините и кад нећете, зар нисам у праву? Разлика је у креативности. Да ли сте од оних који бирају опробане рецепте, или пустите машти на вољу? Не могу Вам одати баш све своје тајне, нешто морате и сами скувати. Да ли више уживате у вечерњем, или јутарњем оброку? Вечеру дајте непријатељу, кажу „тета Савете“, пријатељице женске линије. Не знам, непослушна сам, не заслужују сви да их слушате. Волите ли брзу храну? Кад морам, каже мој пријатељ, не може се то назвати оброком, веруј ми. Да му верујем, шта кажете?
Лично поштујем јеловник Новака Ђоковића, ко год кува за њега, добро му иде. Хајде да питамо за рецепт. Хајде да препишемо оно што је добро. Била сам и ја ђак. Још увек сам. Питам се и шта ће нам донети пролећна кухиња. Свиђа ми се сав тај пролећни шарениш, међутим да ли ће бити правилно комбинован остаје да видимо.Ваљда за све постоје рецепти, или не?

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.