Piše: Bilja Grujičić
Kako ste, dragi moji? Čini mi se da Vas je neko sekirao, neko Vas je ljutio, jeste li se nekome žalili? Ja sam tu da Vas čujem, možemo da pričamo, pardon, ja ću da pričam, a Vi posle mislite o tome. Uvek se trudim da balansiram između humora i patetike, pažljivo dozirajući upravo Vama, male znakove, koji ukazuju na unutrašnje dileme, potisnute strasi, sitne zlobe i komplekse. A ima ih. Uostalom, uplašeni kolumnista (ili –kinja) nikome ne koristi, a ja hoću da služim Vama.
Ovoga puta ću da kuvam. Dovoljno sam bila pametna prošloga puta. Svašta, osim ljubavi, na usta ulazi, a Boga mi, iz njih i izlazi.(Odgovornost za sopstvenu reč, nosite li je?) Neću o vrstama kuhinja, pustite da se krčka ono što niste kuvali. Neka i ne znate ko je glavni kuvar, ako je jelo dobro. Hoćete sve da znate? Gubite na užitku. Nekad je potrebno samo zatvoriti oči. Međutim, nekad je potrebno i držati ih čvrsto otvorenim. Kažu da su stranci dobri kuvari, kuvaju egzotično. Da li su sve te poslastice baš za naša nepca? Suši?
Neko je kuvao za Vas? Za mene jeste. Divnih je tu specijaliteta bilo. Ubrajam ja tu i kačamak, mladi kajmak i sve ostalo… To je taj divan osećaj uživanja svih čula. Kuvala sam i ja za nekoga. Činite to kad hoćete, ponekad činite i kad nećete, zar nisam u pravu? Razlika je u kreativnosti. Da li ste od onih koji biraju oprobane recepte, ili pustite mašti na volju? Ne mogu Vam odati baš sve svoje tajne, nešto morate i sami skuvati. Da li više uživate u večernjem, ili jutarnjem obroku? Večeru dajte neprijatelju, kažu „teta Savete“, prijateljice ženske linije. Ne znam, neposlušna sam, ne zaslužuju svi da ih slušate. Volite li brzu hranu? Kad moram, kaže moj prijatelj, ne može se to nazvati obrokom, veruj mi. Da mu verujem, šta kažete?
Lično poštujem jelovnik Novaka Đokovića, ko god kuva za njega, dobro mu ide. Hajde da pitamo za recept. Hajde da prepišemo ono što je dobro. Bila sam i ja đak. Još uvek sam. Pitam se i šta će nam doneti prolećna kuhinja. Sviđa mi se sav taj prolećni šareniš, međutim da li će biti pravilno kombinovan ostaje da vidimo.Valjda za sve postoje recepti, ili ne?
Kuhinje
838
Prethodni tekst