početak DRUŠTVOUSPEŠNI UŽIČANI Подићи углед приватног сектора

Подићи углед приватног сектора

od nedelja
1,K pregleda

infosys-goran

УСПЕШНИ УЖИЧАНИ: Горан Којадиновић Инфосис д.о.о.

Са Гораном Којадиновићем, власником средњег, али веома успешног предузећа и ван земље, разговарали смо о актуелном тренутку фирме Инфосис и даљим плановима. Ево шта каже Којадиновић, дефинитивно један од најуспешнијих Ужичана у пословном свету протекле две деценије
УН: Декларисани сте као врло успешно предузеће, хоћете ли за Ужичку недељу да кажете која је основна делатност ваше фирме, колико траје и колико има запослених?
– Основна делатност Инфосиса је пројектовање информационих система и развој пословног софтвера. Фирма постоји од 1991.годинне, дакле 24 године, и запошљава 26 људи.
УН: Колико је тешко данас пробити се на трижишту и опстати?
– То је континуални процес. Пробој на тржишту се не може урадити једнократно, већ се фирма стално мора доказивати и опстајати. Потребно је излазити са новим услугама, производима, додатним квалитетом, развојним програмима, иновацијама, … што је потребан предуслов опстанка, мада мислим да није и довољан, јер баш на тржишту постоје и објективни фактори који делују ван наше воље и утицаја.

infosys-kolegijum

УН: Познато је да је ваш програм за рачуноводство један од најбољиих и најтраженијих на тржишту. Припремате ли нека нова изненађења?
– Ми стално имамо нове верзије које излазе једном годишње. Наши корисници то знају, јер за Нову годину добију документовану нову верзију програма. Такође имамо развијен софтверски модул у класи “Business Intelligence”, напредна пословна интелигенција, што би требало да буде веома занимљиво за све фирме, а што се надам да ће тек заживети у пуној мери. Поред тога, развили смо и веб и андроид апликације за разне извештаје, па корисници сада могу са својих мобилних телефона или таблета да прате оно што их највише интересује.

infosys-poslovni-prostorУН: Шта би држава, односно град, требало да уради на стварању бољих услова за привређивање?
– Сматрам да држава или град не треба ништа посебно да раде, поготово не у одређеним привредним гранама, jер, када држава „помаже“, неки део привреде онда прави неравноправан амбијент према другима. Држава не треба да буде кочница привреде, треба да поправи своју администрацију, да свој посао ради ефикасно, брзо, зналачки, квалитетно, ажурно, умрежено, … и тако ће највише помоћи. Такође држава треба да поправи инфраструктуру по сваком основу: саобраћај, путеве, телекомуникациону мрежу, оптику, интернет, … Може и да организује семинаре, конгресе, сусрете фирми … Још бих додaо да би лепо било да држава утиче да се поправи углед приватног сектора.
УН: Шта би препоручили младима који сада желе да започну сопствени бизнис?
– Немам формулу за започињање бизниса. Ту није довољно само знање, већ и неки сплет околности, назовимо га “позитиван”, који ће остварити нечију идеју на тржишту. Али, свакако могу да им поручим да воле своју струку и да је стално прате и усавршавају.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.