početak KOLUMNE Bajkovitio vreme Božića

Bajkovitio vreme Božića

od nedelja
667 pregleda

kovač

PIŠE: PREDRAG KOVAČEVIĆ
Izgleda da i u Srbiji vreme počinje da teče, kao da Srbija jača na svetskoj sceni… Iako je to veoma važna tema ušli smo u vreme iščekivanja Božića a dok ne stigne Radostan praznik, da vam otkrijem bajku zašto kitimo jelke, zašto je zvezda uobičajna na njenom vrhu, zašto je Bog ljubav?

U svom razmišljanju šta da napišem za “Nedelju” za novogodišnji broj, setih se jednog ruskog filma koji sam gledao kao dete, zvao se “Snežna bajka”… 31. decembar, Nova Godina je pred vratima. Dečak Mitija pronalazi čarobni sat koji može da zaustavi vreme. Saznavši za to Stara godina odlučuje da mu otme sat, da zaustavi vreme i da zauvek ostane 31. decembar.
Zaista kao da je neko bio zaustavio vreme i u svetu i u Srbiji… Onda se u Rusiji pojavio Putin i Rusija je ponovo velika svetska sila… Sećam se te ponoćne novogodišnje čestitke Među prvim Putinovim rečima u toj ponoćnoj novogodišnjoj čestitki, bila je opomena i upozorenje – u Rusiji neće ni na minut nastati vakuum vlasti, a svaki pokušaj rušenja ustavnog poretka biće odlučno presečen. Pravi sud o učinku predsednika Jeljcina, podvukao je, biće moguće dati tek posle mnogo godina.
“Nova godina je omiljeni praznik u Rusa. Za Novu godinu se ostvaruju snovi. A u ovako neobičnoj Novoj godini – još više. Podignimo čaše za novi vek Rusije”, rekao je Putin, naizgled ne previše sudbinskog događaja. Međutim, veoma brzo se pokazalo da je reč o prvorazrednoj istorijskoj promeni koja je, posle mnogo godina, prvi put unela zbrku u planove arhitekata Novog svetskog poretka. Tako je Putin tada pobedio Staru godinu i pokrenuo zausavljen sat… U poslednje tri godine je proglašavan za najmoćnijeg čoveka na planeti…
Izgleda da i u Srbiji vreme počinje da teče, kao da Srbija jača na svetskoj sceni… Iako je to veoma važna tema ušli smo u vreme iščekivanja Božića a dok ne stigne Radostan praznik da vam otkrijem bajku zašto kitimo jelke, zašto je zvezda uobičajna na njenom vrhu, zašto je Bog ljubav?
Kada se rodio Isus, zvezda sa neba je vodila mudrace sa Istoka, pokazujući im put sve do pećine u kojoj se nalazila Marija sa Isusom. Iznad pećine u kojoj je Isus rođen, rasla su tri drveta – bor, kedar i jela. Njih je obasjala svetlost Hristovog rođenja, pa su poželeli da i oni nešto poklone. Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale iglice prepune divnog mirisa. Bor je spustio najlepše šišarke. Sirota jela je gorko plakala, jer ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, niti šišarke. Jeline suze je videla zvezda, pa se sažalila. Zbog njene velike želje da daruje Isusa Hrista, nije dozvolila da ostane tužna u toj noći. Poslala je jednu malenu zvezdicu da se spusti na vrh jele. Tada je ona zasjala zvezdanom svetlošću i, duboko se klanjajući, spustila zvezdicu pred pećinu gde je u jaslama na slami ležao Hristos. Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvezdica, kao znak i znamen ljubavi prema Hristu. Kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Jelka se kiti u susret Božiću, a darovi ispod nje su podsećanje na Rođenje Isusa Hrista, na najveći dar koji je ikada ljudima dat. Upravo ta radost treba da nas obraduje. Rođenje čoveka koji je postao Bog ljubav. Šta to znači da je Bog ljubav?
Da pogledamo kako Biblija opisuje “ljubav,” i nekoliko načina kako se to odnosi na Boga. “Ljubav dugo trpi, ljubav je dobra, ona ne zavidi, ljubav se ne hvali, ne nadima se, ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje, ne ljuti se, ne uračunava zlo, ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom; ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav ne prestaje nikada” (Prva Korinćanima: 4-8a). Ovo je Božija definicija ljubavi. Ovo je ono kakav je On, i Hrišćani treba ovo da postave za svoj cilj, (iako je to uvek proces). Najveći izraz Božije ljubavi je prestavljen u Jovanu 3:16 i Rimljanima 5:8. “Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki − ko veruje u Njega (Isus Hristos) – ne propadne, nego da ima večni život. “Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici.”
Iz ovih stihova možemo da vidimo da je Božija najveća želja da mu se pridružimo u Njegovom večnom domu, nebu. On je to učinio mogućim tako što je platio cenu naših greha. On nas voli jer je to izabrao svojom voljom. “Ustreptalo je srce moje u meni, uskolebala se utroba moja od žalosti” (Osija 11:8b). Ljubav prašta. “Ako ispovedmo svoje grehe (specifično), On je veran i pravedan – da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti” (Prva Jovanova 1:9).
Ljubav (Bog) se ne nameće nikome. Oni koji Mu dolaze, čine to kao odgovor na Njegovu ljubav. Ljubav (Bog) pokazuje dobrotu prema svima. Ljubav (Isus) je činio dobro svima negledajući ko je ko. Ljubav (Isus) nije zavideo drugima na onom što su imali, živeći skroman život bez žalbi. Ljubav (Isus) se nije hvalio time ko je On u telu iako je mogao da nadjača bilo koga ko je ikad došao u kontakt sa Njim. Ljubav (Bog) ne zahteva poslušnost. Bog nije zahtevao poslušnost od svog Sina, nego je Isus radije voljno poslušao svog Oca na nebu. “Ali da svet sazna da ja ljubim Oca, kao što mi je naredio Otac – tako činim” (Jovan 14:31). Ljubav (Isus) je uvek išao za interesima drugih.
Ovaj opis ljubavi otkriva nesebičan život, koji je u suprotnosti sa sebičnim životom prirodnog čoveka. Zadivljujuće je da je Bog dao onima koji prime Njegovog Sina kao svog Spasitelja od greha, sposobnost da vole kao što On voli, kroz silu Duha Svetog (vidi Jovan 1:12; Prva Jovanova 3:1, 23, 24). Kakav izazov i privilegija! Želim vam uspešnu Novu Godinu punu ljubavi i radostan Božić dan rođenja Isusa Hrista, čoveka koji je postao Bog.
Ostatku sveta koji Isusovo rođenje slavi 13 dana ranije po važećem kalendaru smo poželeli ugodan Božić. Mi pravoslavni Srbi i Rusi slavićemo za koji dan… Rusa i nas dosta.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.