početak KOLUMNE Шкакљиво

Шкакљиво

od nedelja
944 pregleda

biljana grujičić manjaПише: проф.Биља Грујичић
Како сте ми, драги моји? Не, уредник није извршио насиље нада мном, иако се то догодило у недељи борбе против насиља над женама.То што ме није било прошлог пута, имало је објективни карактер, а и пожелели сте ме се, зар не? Исте те недеље откривен је, истина у Београду, споменик Исидори Секулић, научном раднику, првој жени академику код нас. Било ми је драго због тога. Више то значи нама, него њој, што рече Љуба Симовић. Нећу овога пута само о женама, хоћу о мушко-женским односима. Нисам стручна као Зоран Миливојевић, али имам своје скромно мишљење, драги моји.
Американци имају нешто што се зове“зид ега“, на њега каче све оно значајно што су постигли у животу, своје успехе и домете. Чини ми се да данас има пуно и на овим просторима таквих, који имају врло успешан и испуњен „зид ега“. Нарочито се жене охрабрују да имају један такав. Међутим, ако не дозволите и ономе преко пута вас да има свој „зид ега“, мораћете сести испред свога и дивити се сами себи. Тако то некако иде. Па коме се свиђа…Жене се „оснажују“, да то је врло популаран термин, да буду свесне себе и својих квалитета. Под налетом таквих самосвесних жена, нашем „хероју балканикусу“ остаје само да се измакне, да не би био одуван у налету надолазећих ветрова.
Наравно да је пожељно развијати и секундарне карaктеристике свога пола, па биле оне спреда или од позади и (које год величине биле), али зашто одустати од нежности, осећајности, завођења, ако сте припадница Венере, а зашто не веровати у доминацију, ауторитет, снагу, ако је Ваш владар Марс. А Клара Цеткин, рећи ћете? Не знам да ли нам је помогла…Међутим,“накнадне“ памети не вреде много, а и постоје реке које морамо сами прећи.
Толико средстава комуникације, друштвених мрежа, месинџера и мноштво усамљених људи. Помажу ли друштвене мреже у стварању интерперсоналних односа? Истраживала сам… Истински, професионално. Закључак се своди на то да морате пробати, истраживати, кушати, драги моји, све док и Ви не будете нечији искушеник. Нису ни све пробе добре, зато и јесу само пробе, али без њих и нема правог резултата. Ако то не будете чинили, појавиће Вам се сви они који се представљају као “life coaches“. Они ће Вам саветовати како да нађете компатабилну особу, биће ту и „тренери емоционалне писмености“, да, тако се зову. Све нова занимања, са циљем да помогну управо Вама, а ја Вам кажем да је Влатко Стефановски врло давно поставио право питање “Која је твоја таласна дужина?“ и “Какви су твоји погледи на свет?“ У корену идолопоклонства лажним вредностима, које су прокламоване од стране корпоративног суровог капитализма, лежи само профит. А где је ту човек?
Нећу наставити, а и довољно сам рекла. Нећу да будем Ваша Драга Савета, а и нећу све да Вам кажем, сад ћу заћутати, а Ви немојте мешати ћутање и незнање. Не мора се говорити да би се све рекло.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.