početak AKTUELNO NORMALNA ZDRAVSTVENA SITUACIJA U UŽICU

NORMALNA ZDRAVSTVENA SITUACIJA U UŽICU

od nedelja
647 pregleda

 

SVEZA VODA

Епидемиолошка ситуација у Ужицу

Здравствена неписменост

– Констатација изнета на друштвеним мрежама да је вода у ужичком водоводу узрочник појаве шуге, доказ је здравствене неписмености овдашњег становништва, тврде у Заводу за јавно здравље Ужице –

Шуга је заразно обољење које се обавезно пријављује Заводу за јавно здравље Ужице на посебном обрасцу, како од стране државних тако и приватних здравствених установа. Ова обавеза свих лекара који дијагностикују шугу проистиче из Правилника о пријављивању заразних болести и других случајева утврђених Законом о заштити становништва од заразних болести (Службени гласник РС, број 98/05).

У Ужицу се просечно месечно региструје око 20 случајева шуге. У току месеца априла (01.04. – 27.04.2015. године) Завод је регистровао 14 пријава оболелих од шуге у Ужицу, што представља уобичајен број.

Шуга је паразитарно обољење коже узроковано шугарцем (Сарцоптес сцабиеи). Симптоми инфекције су појава папула (промене налик на бубуљице), везикула (пликова) или каналића у којима се налазе паразити и њихова јаја и интензиван свраб, поготово ноћу или при боравку у топлој просторији. Промене на кожи и свраб могу да захвате већи део тела, или су ограничене на кожу ручних зглобова, лактова, пазушних јама, између прстију руку, брадавица, стомака и бутина. Код одојчади и мале деце најчешће је захваћена кожа главе, лица, врата, дланова и табана. Резервоар заразе је човек.
Шуга се преноси директним, али продуженим контактом са кожом особе са шугом. Преношење индиректним контактом, односно преко доњег рубља и постељине остварује се једино уколико су они непосредно пре тога заражени од стране оболеле особе. Код одраслих особа најчешћи пут преношења шуге је сексуални контакт. Шугарац се не преноси контактом са кућним љубимцима или другим животињама.
Болест је распрострањена широм света. Иако је у прошлости епидемијска појава шуге била приписивана сиромаштву, лошим хигијенским условима и пренасељености, чињеница је да од шуге оболевају људи свих социоекономских нивоа без обзира на пол, узраст, расу или ниво и стандард личне хигијене. Епидемије се чешће јављају у условима колективног смештаја, као што су предшколске установе, старачки домови, социјалне установе, затвори или у виду породичних епидемија. Чланови породице и сексуални партнери заражене особе су у високом ризику од заражавања.
Лечење шуге спроводи се средствима које убијају шугарац преписаним од стране лекара. Неопходно је лечити чланове породице или сексуалне партнере инфестиране особе. Терапију треба поново спровести уколико је свраб и даље присутан 2 до 4 недеље након примене терапије.
Методе сузбијања шуге подразумевају пријаву и искључивање заражених особа из школе или са посла у току лечења и један дан по завршетку лечења. Препоручује се прање доњег веша, одеће и постељине коју је користила заражена особа врелом водом и сушењем, чиме се уништавају паразити и јајашца.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.